Чому любов – кращі ліки проти страху

Те, в чому нас переконували релігійні філософи, виявилось правдою на рівні біології: любов може перемогти страх й ворожнечу. Автор журналу The Atlantic, професор Гарвардської школи бізнесу Артур Брукс радить, як в моменти коли нами опановує страх, привнести у своє життя більше любові.

Ми живемо в часи, що лякають. Пандемія поставила під загрозу наше життя, здоров’я та економіку наших країн. Ніхто не знає, що буде завтра. Однак, страх перед майбутнім почав рости ще до пандемії. В останні роки люди все частіше розповідають нам, що відчувають страх.

Страхи людей дуже різноманітні, вони пов’язані з безліччю факторів і це не лише коронавірус, а й влада, проблеми навколишнього середовища та можливості утримувати себе та свої сім’ї. Деякі страхи можна позбутись покращивши свої соціальні та економічні умови. Однак, завжди будуть інші страхи та інші загрози. Побороти внутрішній страх допоможе протилежне йому почуття любов.

Китайський філософ Лао-цзи писав в “Дао децзин”: “Через любов людина позбавляється від страху”. Більш ніж 500 років потому Іоанн Богослов сказав теж саме: “В любові немає страху, однак досконала любов виганяє страх, тому що в страху є мука. Той, хто боїться недосконалий в любові”.

Минуло 2000 років, й нейробіологи підтвердили справедливість слів Лао-цзи та Іоанна Богослова.

Вплив окситоцину на мигдалевидне тіло

Страх – одна з базових емоцій, за які відповідає мигдалеподібне тіло – ділянка мозку, яка виявляє загрози й відповідає за вироблення гормонів стресу, які запускають реакцію “бий чи втікай”. Це процес, який необхідний для нашого виживання досить неприємний (не рахуючи ті випадки, коли він має бути в контрольованих умовах, наприклад на американських гірках).

Почуття страху погано вписується в сучасне життя. Однак у нашого організму є природний модулятор рівня гормонів стресу: нейропептид окситоцин, який інколи ще називають молекулою “любові”. Окситоцин виробляється в тому числі у відповідь на зоровий контакт та дотик. В результаті чого виникає дуже приємне відчуття, без якого наше життя складно уявити. Є дані, які підтверджують те, що зростання випадків депресії під час локдауна обумовлена недостачею окситоцину.

Пригнічуючи реакцію мигдалеподібного тіла на зовнішні стимули, окситоцин також знижує тривогу й стрес. Іншими словами, коли ви знаходитесь поряд з тим, кого ви любите, навколишній світ здається менш страшним. Іоанн Богослав мислив правильно: досконала любов виганяє страх.

Підвищення рівня страху сьогодні можна пояснити не збільшенням кількості загроз. Стівен Пінкер показав, що, не дивлячись на всі проблеми, світ в ХХІ столітті – безпечніше, ніж в минулому. Однак, в нашому житті не вистачає любові, яка б захистила нас від страху.

Люди стають все більш одинокими. Генеральний хірург США Вівек Мурті написав про це книгу, а Управління ресурсів та служб охорони здоров’я (НRSA) заявило про “епідемію самотності”.

Математика проста: більше ізоляції плюс більше ворожнечі прирівнюється менше любові, а менше любові прирівнюється більше страху. Щоб позбавитись від страху, ми повинні наповнити своє життя любов’ю.

Кроки, які допоможуть наповнити наше життя любов’ю 

Для тих, хто не знає, з чого можна почати, ми можемо запропонувати наступні кроки для того, щоб цього досягнути:

  1. Розкажіть про свої страхи комусь, кому ви довіряєте. Багато людей живуть у жаху, не признаючись в цьому навколишнім. Схований страх часто проявляється у вигляді ворожості чи відстороненості. Признатись іншому у власних страхах – значить показати свою вразливість, а це притягує любов.
  2. Демонструйте свою любов. Сьогодні ж скажіть близькій людині, що любите її. Скажіть це не тому, кому ви говорите звичайно, а другу чи члену родини, який цього не очікує. Мета – подолати бар’єр. Чим частіше говоріть: “Я люблю тебе”, хоча й ніяково себе при цьому відчуваєте. Винагородою за таку сміливість стане не лише покращення відносин, але й набуття сили духу, яка знадобиться вам для наступного кроку.
  3. Зізнайтесь в любові тому, хто не знає про ваші почуття. Цей крок вимагає від нас сміливості, бо ризик бути відкинутим великий. Безпосередньо тут любов зіштовхується зі страхом. Однак ризик є завжди. Навіть якщо ви просто пропонуєте комусь стати друзями чи виражаєте повагу колезі, почуття можуть бути не взаємними. Все одне зробіть це.
  4. Полюбіть своїх ворогів. Це, можливо, саме складне. Однак це може принести величезну користь, як вам особисто, так і суспільству. Спробуйте хоча б неділю не нападати на тих, чия думка відрізняється від вашої, ні особисто, ні в соцмережах. Розбіжності в думках – це нормально. Не дивлячись ні на що, старайтесь відноситись до інших з добротою та розумінням. Беззаперечно, слідувати цій пораді складно. Звичайно, якщо ми вважаємо, що хтось не правий, ми інстинктивно ненавидимо його ще сильніше. Однак пам’ятайте: не можна заставити іншу людину прийняти вашу точку зору шляхом образ. Крім того, ворожнеча (протилежність любові), скоріше за все, лише посилює ваші страхи.

Те, що було запропоновано, здійснювати нелегко.

Ми не звикли проявляти любов перед лицем страху. Страх автоматично викликає реакцію “бий чи втікай”, а не ніжність та любов.

Однак інстинктам все одно, щасливі ви чи ні. Якщо ви хочете звільнитись від страхів, вам доведеться подолати свої інстинкти.

За матеріалами: https://knife.media/love-conquers-fear/