Як заготувати овочі та фрукти на зиму з користю для здоров’я

МОЗ України радить відмовитись від варення, та відповідально підходить до процесу заготівлі фруктів. Бо вітаміни, нутрієнти та клітковину ми потребуємо протягом цілого року, а зайвий цукор шкодить лише нашому організму.

Чому краще відмовитись від варення

У звичне усім варення ми додаємо 50% цукру, до того, яке вже є в складі ягід та фруктів.  Навіть якщо обмежити кількість цукру до 15%, то це все одно дуже багато, бо лише 100 грамів такого варення буде містити половину денної норми цукру. Тривала термічна обробка ягід і фруктів зменшує в них кількість вітамінів, тому це є додатковою причиною для відмови від варення. Фрукти не рекомендується варити більш як 20 хвилин.

Чим замінити варення

Замість варення краще заготовляти фрукти у вигляді заморозки, сушки, та приготування пастили.

Перш ніж заморожувати ягоди та фрукти необхідно ретельно їх вимити, можна навіть перемолоти на блендері та прогріти при температурі 60-90 градусів одну хвилину. Таким чином ви завадите руйнації вітамінів ферментами і якнайкраще збережете смак фруктів.
Особливо це необхідно при заморожуванні персиків, слив, шовковиць та абрикос. Морозилка при цьому повинна тримати температуру не вище ніж – 10 градусів, для того, щоб фрукти швидко заморозились.

Якщо ви любити зберігати фрукти цілими та не бажаєте їх прогрівати, то рекомендується їх розкласти на деко, швидко заморозити, лиш потім компактно запакувати. Для зберігання фруктів у морозилці можна використовувати скляні банки, контейнери для їжі чи спеціальні пакети. Заморожені ягоди зберігають близько три чверті біоактивних сполук.

За допомогою сушки краще зберігати яблука, груші, абрикоси, сливи, малину, чорниці, вишні без кісточки та смородину. Для цього потрібно використовувати сушарку, чи електричну духовку, у якій варто налаштувати температуру на рівні 50 градусів. Висушити такі фрукти можна і під сонячними променями. В цьому випадку треба продумати надійний захист фруктів від комах.

Для зберігання сушки використовуються мішечки із натуральних тканин, також сушку можна складати в скляні банки чи контейнери.

Пастилою називають концентровані фрукти: десерт з великим вмістом пектину, який має солодкий смак. Глікемічний індекс у пастили нижче, ніж у цукерок, зате нутрієнтів значно більше. Для зберігання пастили краще використовувати папір чи закриту тару. Термін її придатности складає до пів року.

Принцип приготування пастили полягає в наступному: потрібно приготувати пюре із фруктів та ягід, далі його довести до кипіння лише на 1 хвилину, після чого гарячу масу нанести тонким шаром на пергамент і підсушити в духовій шафі чи в сушильній машині.

Після чого готову пастилу згортають і запаковують в пергамент. Для приготування пастили краще за все використовувати яблука, груші, абрикоси чи айву, також смачним є її поєднання з такими ягодами, як малина, ожина, смородина чи вишня. Якщо є бажання, то можна приготувати пастилу із самих вишень і слив, однак для того щоб вона загусла потрібно додати в неї какао.

Додавання до пастили таких спецій, як кориця, кардамон, імбир, лимонна цедра і гвоздика може урізноманітнити їх смакові якості.

Сухі фрукти та пастила дуже гарно смакують до гарячого чаю чи кави, в перервах між роботою.

В той час як сушені ягоди та заморожене фруктове пюре зручно добавлять зранку до вівсянки.

Що не так із солінням

Вміст у консервації таких компонентів як сіль, аспірин, олія та оцет шкодить нашому організмові. Вживання великої кількості солі – небажане для людей із гіпертензією. Внаслідок споживання консервації з вмістом аспірину зростає ризик шлункової кровотечі.

Соняшникова олія в складі консервації запобігає псуванню продуктів, однак збільшує ризик виникнення серцево-судинних хвороб.

Як зберегти овочі на зиму

Овочі як і фрукти можна сушити чи заморожувати.

При заготівлі майже всіх овочів їх спочатку потрібно швидко бланшувати чи запекти, таким чином можна зупинити дію ферментів, які мають руйнівну дію на вітаміни та поліфеноли.

Приготування овочів, перед тим як їх заморозити, скоротить час за який вони приготуються і сильні втрати води.

Бланшовані овочі можна або заморозити, або висушити. Перед замороженням баклажанів їх потрібно запекти. Перець заморожують в сирому вигляді, бланшованим або висушують.

Сушка овочів у багатьох може викликати подив. Однак для зберігання таких овочів не потрібно багато місця, їх зручно складати в контейнери, після чого додавати в овочеві супи чи соуси, в разі потреби.

Чіпси з таких овочів як морква, буряк, гарбуз, кабачки без додавання олії являються корисним перекусом і замінником картопляних чіпсів. Додавши спецій до таких чіпсів можна збагатити їх смак.