Діти мам, які працюють щасливі, як і діти домогосподарок

Результати дослідження Гарвардського університету свідчать про те, що діти мам, які працюють виростають такими ж щасливими. Такі мами-кар’єристки позитивно впливають на синів – у дорослому віці, вони виявляються більш толерантними та виступають за рівноправ’я чоловіків та жінок.

 

Якщо ви проводите багато часу на роботі, не варто хвилюватись – повна зайнятість мами, ніяким чином не впливає на щастя дітей, виявили вчені із Гарвардського університету. До того ж, сини мам-кар’єристок виростають носіями прогресивних поглядів, вступають у відносини с жінками, які працюють та витрачають додаткові 50 хвилин кожну неділю на догляд за членами сім’ї.

 

Не дивлячись на такі результати, вчені також вияснили, що мами, які працюють, дотепер відчувають вину за те, що не приділяють дітям достатньо уваги. Однак ніяких вагомих доказів того, що кар’єра мами впливає на успішне майбутнє дітей, не знайшлось. Почуття вини в даному випадку, обумовлене культурними стереотипами, які склалися.

 

Через нього деякі жінки, являючись справжніми професіоналами, все одно розмірковують над тим, щоб залишити роботу, після народження дитини.  При цьому, згідно з даними The New York Times, кожний новонароджений віднімає від зарплати жінки близько 4 %, в той час як до доходу чоловіка додає 6%. Це, зокрема, пов’язано з нерівномірним розподілом декретних відпусток.

 

Мама Ілона Маска поділилась власним досвідом того, як виховати щасливу дитину. Всі троє дітей Мей Маск стали успішними людьми: Ілон заснував Tesla і SpaceX, Кімбал займається соціальним підприємництвом в області виробництва їжі, а молодша дочка Тоска – режисер, яка знімає фільми на базі власної студії.

 

Секрети Мей Маск

 

Наділіть дітей обов’язками та привчіть їх до роботи

 

Мей Маск стала матір’ю-одиначкою в 31 рік. Однак, жінка ніколи не впадала в відчай й вела господарство самостійно.

Вона признається, що ніколи не відчувала почуття вини через те, що весь день працювала, бо в неї просто не було другого вибору. Турбота про дітей – була головним її пріоритетом. Вона старанно працювала, щоб мати кришу над головою, нормально харчуватись та купувати одяг.

 

Сама Мей Маск начала отримувати свої перші гроші, коли була ще маленькою дитиною, виконуючи невеликі завдання батька. Таким чином, жінка поводила себе зі своїми дітьми – двоє її синів та дочка з малого віку допомагали їй в роботі.

 

На думку Маск, важливо бути для своїх дітей гідним прикладом: «Моїм дітям поталанило – вони могли бачити, як я працюю, щоб забезпечити сім’ю всім необхідним».

 

Дозвольте дітям слідувати їхнім інтересам

Мей Маск ніколи не відносилась до своїх дітей як до малюків – жінка не сварила їх, і наприклад, не перевіряла їх шкільні завдання. Відповідальність за своє навчання діти несли самостійно.

 

Коли діти виросли, вони продовжували брати на себе відповідальність та приймати рішення про своє майбутнє. Вони самостійно вибирали університети, подавали заявки на навчання та оформлювали стипендії чи студентські кредити.

 

Мей Маск вважає, що дітей не потрібно відгороджувати від реальної відповідальності. Якщо вони хочуть займатись бізнесом і ви вважаєте, що це добра ідея, то підтримайте їх. Навчіть своїх дітей правильним манерам, однак нехай це не заважає їм вирішувати, чого вони насправді хочуть.

Джерело: https://www.cnbc.com/2019/12/31/elon-musk-mom-parenting-secret-to-raising-successful-kids.html