Як довго перетравлюється їжа?

травлення їжа

Відповідь на це питання може вас здивувати. Давайте будемо реалістами: більшість з нас не цінують той обсяг роботи, яку виконує система травлення. Здебільшого, як тільки їжа покидає нашу ротову порожнину, ми перестаємо про неї думати, допоки ми врешті решт так чи інакше не побачимо її залишки знову.

Але що відбувається з їжею після того, як її проковтнув? Травна система в цілому складається з багатьох складних, рівно важливих рухомих частин. Ось що вам потрібно знати про те, що відбувається під час травлення, і скільки часу зазвичай потрібно для перетравлення їжі.

Що відбувається під час травлення?

Очевидно, що перший крок до перетравлення їжі – це покласти її в рот і розжувати, але не лише ваші зуби тут виконують всю роботу. Під час цього процесу, слинні залози також зволожують їжу, що полегшує її проходження  через стравохід під час ковтання.

Після того, як вона проходить вниз по стравоходу, їжа досягає нижнього стравохідного сфінктера, який є м’язом, який розслабляється, щоб пропустити їжу в шлунок. Потім м’язи шлунка змішують вашу їжу з травними соками, а залози, розташовані в слизовій оболонці шлунка, виробляють ферменти та шлункову кислоту, які допомагають їжі розщеплюватися далі.

Потім,  їжа проходить через тонкий і товстий кишечник. У тонкому кишечнику перетравлені поживні речовини і вода всмоктуються в кров, а в товстому кишечнику рідкі відходи перетворюються на калові маси, які переміщуються в пряму кишку. Пряма кишка, що знаходиться в нижньому кінці товстої кишки, зберігає ці маси, поки вони не виштовхнуться під час процесу дефекації.

Скільки зазвичай триває весь процес травлення?

Час, необхідний для перетравлення їжі – від моменту, коли ви її кладете в рот, до моменту її виведення – залежить від багатьох факторів. (До відома: Цей процес іноді називають часом проходження кишечника, згідно з MedlinePlus, ресурсом Національної медичної бібліотеки США.) Загалом, людині потрібно від двох до п’яти днів для перетравлення їжі, зазначають лікарі. Але, врешті-решт, це все індивідуально, тому доволі важко вказати точні цифри загалом для всіх.

Багато, що може вплинути на різницю в часі травлення, але, перш за все, тип їжі, яку ви їсте, грає значну роль. За словами експертів, продукти з високим вмістом клітковини можуть прискорити процес вашого травлення.

Також,  простіші продукти харчування (наприклад, необроблені) легше засвоюються, тому що вашому організму важче розщеплювати складні хімікати в оброблених продуктах. Складні вуглеводи, продукти з високим вмістом жирів та продукти з високим вмістом білку потребують більше часу до повного перетравлення, зазначають гастроентерологи. Також, варто відзначити, що продуктивність вашої системи травлення, на жаль, сповільнюється з віком.

Які недуги та стани здоров’я можуть вплинути на процес перетравлення їжі?

Ряд умов може вплинути на систему травлення, але не всі вони обов’язково уповільнюють або пришвидшують роботу травної системи. Це не єдині дві ознаки того, що щось не так із вашим ШКТ(шлунково-кишечним трактом). За даними MedlinePlus, поширеними серед них є рак, печія, непереносність лактози та синдром роздратованого кишечника.

Якщо ви підозрюєте, що ваша травна система працює не зовсім коректно – наприклад,  якщо у вас регулярно діарея або запор, – обов’язково зверніться до лікаря, щоб з’ясувати, що може викликати проблему. Для оцінки ступеню функціонування ШКТ можна провести ряд тестів, включаючи колоноскопію.

Якщо ви турбуєтесь, що щось не так, ваш лікар може направити вас до гастроентеролога, який може провести повне обстеження, щоб допомогти вам зрозуміти, що викликає проблеми з вашою травною системою. Хорошою новиною є те, що багато проблем з травленням можна вирішити, змінивши спосіб життя, звички та харчування.                                                                                                      

Джерело: https://www.health.com/condition/digestive-health/how-long-does-it-take-to-digest-food