Психологічний опір: як відпустити важкі спогади та продовжити жити

Психологічний опір

Резистентність — психологічний термін, який Зигмунд Фрейд первісно використовував, щоб позначити блокування пацієнтом спогадів зі свідомої пам’яті, та виділяв п’ять форм. Пізніше цей термін перейшов до більш сучасного трактування — психологічний опір. Такий феномен характерний, коли людина пережила якісь певні травмуючі події. Практичні поради від “Психологічна підтримка”

Про психологічний опір

Для чого нам це?
Так ми нібито самі себе оберігаємо від ситуації, що пов’язана з неминучістю болючих переживань, адже не хочемо повторно відчувати це.

Слід зазначити, що коли людина звертається до психолога/психотерапевта для пропрацювання своєї травми, то таке явище може стати на перешкоді.
Адже в ході роботи, коли особа наближається до своєї травми, її захисні механізми починають відводити у протилежну сторону, аби не відкривати проблему і проживати знову біль.

Як не піддаватися такому стану та продовжувати жити?

  • Зрозумійте самі себе, а для цього спробуйте знайти відповідь на запитання «Для чого я опираюся?».
  • Дайте собі час, непотрібно очікувати, що все можна отримати одразу. Масштабні проєкти завжди починаються з маленьких кроків.
  • Ставте перед собою досяжні цілі. Плануйте.
  • Давайте собі час для відпочинку. Це надважливо в сучасних реаліях. Пам’ятайте: часто опір організму виникає внаслідок перевтоми.
  • Прислуховуйтеся до себе та свого організму.

Галина Волошина, психологиня.