Що таке циркадний ритм

Циркадні ритми – це зміна певних біологічних процесів, що відбуваються в організмі людини протягом доби. Іншими словами, можна сказати, що це такі біологічні годинники всередині організму. Збивати ритм не можна, оскільки це загрожує різними захворюваннями психіки і життєво важливих органів.

Коли циркадні ритми у нормі, то він створює так званий циркадний баланс. Це стан, коли у людини прекрасне самопочуття, вона відчуває себе фізично здоровою, має чудовий апетит, відмінний настрій, її організм відпочив і сповнений енергії. Але коли циркадний баланс відсутній, то відповідно і порушений циркадний ритм, який уже негативно впливає на людський організм.

Як проявляються циркадні ритми

Кожен напевно помічав за собою, що відчуває себе більш працездатним, енергійним і повним життєвих сил і енергії в одні години доби і більше знесиленим, млявим і сонним – в інші. Це пов’язано саме з біологічними ритмами. Досі точно невідомо, як працює цей «годинник». Проте вчені впевнені, що для нормального функціонування організму його робота повинна бути чіткою і стабільною.

Цикл сну

Постійна зміна дня і ночі – це також цикл, від якого безпосередньо залежить стан людського організму, його циркадний ритм. Саме від циклу «сон» залежить перебіг багатьох процесів в організмі, його нормальне функціонування і працездатність.

Недостатня кількість сну може стати причиною зниження концентрації уваги, падіння працездатності. У разі відсутності повноцінного здорового сну погіршуються інтелектуальні функції, порушуються процеси обміну речовин в організмі. Це далеко не все, чим загрожує для організму порушення циркадного ритму сну. Також це загрожує раннім старінням мозку, розвитком психічних порушень і навіть шизофренією.

Хронотипи людини

Хронитипи людини – це типовий для кожної людини характер добової активності.  Циркадні ритми людини досі досліджуються. Вчені припустили, що існує три основних хронотипи організму людини.

До першого хронотипу відносять «жайворонків» — людей ранкового типу. Вони прокидаються рано, зі сходом сонця. На ранок і першу половину дня випадає пік їх бадьорості, працездатності і життєрадісності. Увечері «жайворонки» сонливі, вони рано лягають спати.

До другого хронотипу відносять людей вечірнього типу. Називають їх «сови». Ведуть себе «сови» протилежно «жайворонкам». Спати вони лягають дуже пізно і терпіти не можуть ранкові пробудження. Вранці «сови» сонливі, мляві, працездатність вкрай низька.

Ранкова загальмованість «сов» може супроводжуватися головним болем. Працездатність у них підвищується тільки в другій половині дня, частіше навіть після шести вечора. Бувають випадки, коли пік працездатності «сови» випадає на ніч.

Третій хронотип – це люди у яких інтенсивність фізіологічних можливостей протягом доби змішана. Їх називають «голуби». Такі люди можуть однаково ефективно працювати як вдень, так і ввечері.

Виникає питання, які ж причини збою циркадного ритму?

Порушення циркадних ритмів може відбуватися з різних причин. Найпоширеніші причини збою в роботі біологічних годинників:

  • ·                     Робота позмінно.
  • ·                     Вагітність.
  • ·                     Тривала поїздка, переліт.
  • ·                     Вживання медикаментів.
  • ·                     Різка зміна звично способу життя.
  • ·                     Перетин інших часових поясів.
  • ·                     Перехід на літній або зимовий час. У багатьох людей в цей період спостерігається зниження працездатності, підвищення дратівливості, безсилля. Причому переведення стрілок на зимовий час переноситься легше, ніж на літній.
  • ·                     Любителям проводити ніч за комп’ютером також загрожує збій циркадного ритму.
  • ·                     Нічна робота — дуже сильний стрес для організму. Спочатку це може не відчуватися, але з кожним днем втома накопичується, погіршується сон, знижується працездатність, виникає апатія, яка може змінитися на депресію.
  • ·                     Непередбачені ситуації, коли день і ніч міняються місцями.
  • ·                     Молоді мами часто страждають від того, що її циркадні ритми не збігаються з ритмами дитини. Часто у дітей основної сон проходить вдень, а вночі вони сплять маленькими відрізками часу. Мама ж у такому випадку, природно, виспатися не може. Ось тут і має місце серйозне порушення циркадного ритму матері.

            Існує декілька порад, які все ж таки допоможуть вам підтримувати циркадні ритми

Людина повинна вміти підлаштується під будь-який графік, адже життя може надати безліч сюрпризів, які можуть відобразитися вкрай негативно на роботі біологічних годинників. Ось деякі поради, які можуть допомогти підтримати циркадні ритми людини:·    

  •   Якщо  ви запланували переліт, то зі сходу на захід краще вибрати ранковий рейс, а з заходу на схід – навпаки, вечірній.
  • Точно так само, лягаючи спати раніше чи пізніше, можна підготуватися і до переведення стрілок годинника на літній або зимовий час
  • Необхідно намагатися лягати спати не пізніше 23:00 – це за умови, що сон триватиме 7-8 годин. Якщо ж передбачаєтьсяя менше – варто лягти раніше.
  • У разі позмінної роботи або якихось інших обставин людина повинна отримати свою порцію сну в іншій половині доби або, в крайньому випадку, на наступну добу.
  • Не варто відкладати сон на вихідні. За 4-5 днів організм може так виснажитися, що відсипляння за вихідні буде недостатньо. Або ж може виникнути інше  – складеться оманлива думка, що втоми немає, і організм буде мучити безсоння. Не можна доводити організм до крайнощів, випробовувати його на міцність, бо наслідки не забаряться.

Як лікувати наслідки порушення циркадного ритму

Порушення циркадного ритму лікуються після винесеного діагнозу. Метою лікування є повернення організму людини до нормального режиму роботи, відновлення роботи його біологічних годин. Основним і найпоширенішим методом лікування розладу циркадного ритму є лікування яскравим світлом або хронотерапія. Терапія яскравим світлом використовується з тією метою, щоб відновити нормальне функціонування організму людини, налагодити роботу його внутрішнього біологічного годинника.