Як допомогти собі прокинутися

Ранок. Дзвонить будильник. Як же не хочеться вставати! Але – що поробиш, треба якось зібрати себе докупи й прокинутися. Щоб ваш ранок став привітним та ласкавим, корисно опанувати деякі нехитрі прийоми. Вони допоможуть вам швидко прийти до тями після сну, відчути  приплив енергії й залишатися бадьорими упродовж дня.

Потягусі, потягусі. Лежачи в ліжку під ковдрою, поверніться на спину, витягніть руки уздовж тіла і гарно потягніться, виструнчуючи тіло. Потім витягніть руки над головою і знову потягніться, витягуючи руки і ноги. На кілька секунд напружте всі м’язи, потім розслабте. Повторіть 3-4 рази.

Розітріть вуха. М’яко, але енергійно розтирайте пучками пальців вуха, починаючи з мочок і просуваючись угору по вушній раковині. Після цього рухами вгору-вниз розітріть вуха долонями.

Потягайте себе за коси. Не лякайтеся – йдеться всього лиш про те, щоб повільно й делікатно потягнути волосся і дати змогу крові приплинути до шкіри голови. Також енергійно промасажуйте пальцями шкіру голови.

Погладьте себе. Повільно проведіть долонями по всьому тілу, зосереджуючи увагу на теплі своїх долонь та м’якості шкіри. Покладіть обидві долоні на живіт, злегка зчепіть пальці рук і виконуйте кругові рухи за годинниковою стрілкою. Робіть цю вправу 2 хвилини.

Після цих вправ вам буде вже неважко піднятися з ліжка. Але, щоб допомогти організмові остаточно прокинутися, слід зробити ще кілька нескладних кроків.

Вмийтеся холодною водою. Хоч ця порада звучить банально, але вона справді дуже помічна. Наберіть повні долоні холодної води і плесніть собі на обличчя. Повторіть цю процедуру декілька разів – і ви відчуєте приплив бадьорості.

Вдихніть свіжого повітря та зарядіться сонячною енергією. Вийдіть на відкритий балкон або станьте біля відчиненого вікна і спокійно подихайте свіжим повітрям. Якщо день ясний – постарайтеся на кілька хвилин підставити під сонячні промені обличчя та руки.

Увімкніть бадьору музику, яку ви любите. Це допоможе вам набути рівноваги та сформувати стабільний позитивний настрій.

Зробіть легку зарядку – вранішню розминку суглобів та м’язів. Якщо ви відчуваєте, що досі ще не зовсім прийшли до тями після сну, виконуйте фізичні вправи обережно. Визначайте інтенсивність і тривалість навантаження залежно від самопочуття. Головне ваше завдання – розім’яти суглоби і розтягнути м’язи. Станьте рівно, випростуйтесь, ноги – на ширині плечей, дихайте носом, спокійно і глибоко.

Послідовність вправ для зарядки

  • Розминка шиї – нахиляємо голову вправо, потім вліво, вперед, потім назад. Далі робимо кругові рухи в одному напрямі і в іншому.
  • Розминка плечових суглобів – долоні на плечах, кругові рухи в одному та іншому напрямі.
  • Розминка ліктьових суглобів – передпліччя тримаємо горизонтально, кругові рухи від ліктів в одному та іншому напрямі.
  • Розминка зап’ястків – руки витягнуті вперед, кругові рухи в одному та іншому напрямі.
  • Розминка спини та попереку – нахили вправо і вліво, одна рука витягнута, інша на поясі, ноги і спина прямі. Далі кругові рухи в одному та другому напрямі.
  • Розтягування хребта – плечі вниз, руки витягуємо наверх і тягнемо хребет.
  • Далі повторюємо те ж саме, тільки нахиляємося вперед – розтягуємо нижню частину хребта, задні м’язи стегна і гомілки.
  • Махи ногою – навантаження на зовнішню м’яз стегна і на литковий м’яз – встаємо на одну ногу, другою робимо мах, те ж саме з іншою ногою.
  • Розминка тазостегнових суглобів – кругові рухи в обох напрямах.
  • Розминка колінних суглобів – руки на колінних чашечках, кругові рухи спершу досередини, потім назовні.
  • Розминка гомілкових суглобів – кругові рухи в обох напрямах кожною ногою по черзі.

 

Також читайте “10 способів увести тіло в оману”

“Дихальні вправи пранаями”