Інтуїтивне харчування – cхуднення без дієт

Вибір дієти – справа дуже індивідуальна та залежить від особливостей здоров’я, ритму життя, особистих вподобань. Але зазвичай будь-яка дієта – це серйозне випробування для сили волі, адже більшість з них – певне обмеження раціону. Саме тому майже кожен другий, хто мучив себе жорсткою дієтою, «зривався» та тишком-нишком балував себе забороненим. Проте перед тим як затягувати паски, дайте шанс вашому тілу позбавитись зайвих кілограмів самотужки, спробувавши «інтуїтивне харчування».

Цей вид правильного харчування є одним з найпопулярніших на сьогодні у Європі. Його основне обмеження – жодних обмежень. Треба лише прислухатися до свого організму та вживати те, що йому потрібно.

Одна з основних проблем людей зі зайвою вагою –  «культ їжі» і, як наслідок, надмірне її споживання. Постійне відчуття голоду та стреси часто псують настрій, який ми намагаємось «заїсти» так званими швидкими вуглеводами, тобто калорійними та не надто корисними продуктами. З іншого боку, постійний контроль за вжитими калоріями теж виснажує та не дає насолоджуватись улюбленими стравами. Але як тільки Ви дозволите собі їсти все і не будете байдужими до організму, то він сам підкаже що буде корисне саме до вас і у якій кількості.

Ваш організм знає краще

Ваш організм – унікальний і Ви маєте прислуховуватись до його особливостей. Наприклад, ви ніколи не їли зранку, але всі відомі дієтологи говорять, що це необхідно. Концепція інтуїтивного харчування говорить про те, що якщо ви їсте тільки коли цього хочеться. Філософія цього способу харчування передбачає раціональне споживання їжі, яке приносить користь вашому здоров’ю та самопочуттю.

Якщо ви відчуваєте легкий голод і саме зараз вам захотілось випити каву з шоколадною цукеркою, то чому б і ні? Але ви маєте розуміти, що вам буде достатньо однієї-двох цукерок, а не всієї коробки. Ще краще, якщо це буде шматочок чорного шоколаду. Те ж саме відноситься до всіх продуктів, навіть дуже корисних.  Потрібно думати, ЩО їсти. Якщо ви не звикли харчуватися правильно – спрбуйте збалансувати свій раціон – додайте у нього фрукти, овочі, нежирне м’ясо.

Про що говорять ваші смаки?

Майже завжди сильне бажання якогось особливого продукту – це сигнал про нестачу в організмі вітамінів. Якщо ви відчуваєте необхідність поїсти горіхів або насіння соняшнику, то це означає, що організм потребує вітаміну Е, який додає еластичності шкіри, укріплює судини та підсилює ріст вашого волосся; риби – нестача фосфору; яєць  – фолієва кислота; лимону або цитрусових – потрібен вітамін С, який є захисником організму від ГРВІ та ГРЗ в холодні пори року.

То чому ж так хочеться солодкого? Ваш організм знає відповідь і на це – причина може бути у нестачі глюкози, хрому (міститься у броколі, винограді, сирі, курці), вуглецю (свіжі фрукти), фосфору ( яйця, молочні продукти,горіхи), сірки (клюква,хрін,капуста), триптофана (аминокислота), міститься в сирі, печени, родзинках, шпинаті. Найкращий вихід – замінити звичайні солодощі на більш корисні, наприклад, сухофрукти, цукати, мед.

Ваші емоції не мають до їжі будь-якого відношення

Необхідно зрозуміти те, що їжа не вирішує проблем у вашому житті (тривога, нудьга, самотність), а тільки додає, наприклад, переїдання та відчуття вини після цього. Для покращення настрою краще відвідати спортзал або почати приймати контрастний душ зранку та робити зарядку. Переключіть свою увагу на улюблене хобі або вийдіть на прогулянку з друзями – це зарядить вас енергією не гірше за цукерки. 

Вода – невід’ємна складова інтуїтивного харчування

У 2 з 3 випадків, коли ви відчуваєте голод, організм потребує води. Переконайтесь, що ви вживаєте достатньо води (у середньому – близько 2 л на добу). Добре, якщо ви випиватимете склянку води зранку та перед їжею – це допоможе процесу травлення. А ось запивати їжу водою – погана звичка через те, що концентрація шлункового соку стає меншою, що негативно впливає на процес травлення. Краще зачекайте з годину після прийому їжі.

Гідратація особливо важлива при фізичних навантаженнях. Вона готує організм до майбутніх інтенсивних навантажень і поповнення запасів рідини, яка буде втрачена в ході інтенсивних вправ. Якщо ви займаєтесь спортом, то мінімум води у день становить не менше ніж 2,5 л, незалежно від вашої тілобудови.  

І останнє – не важливо, як швидко ви досягнете омріяного  ви результату, головне – отримати задоволення від процесу та насолоджуватись життям!

Олександра Голубєва

Також читайте Як правильно готувати та пити фреші?

Чому ми втрачаємо вітаміни?

Мигдаль сприяє здоров’ю травної системи