Повернення з відпустки: як зробити його приємним

Зовсім скоро сезон відпусток та канікул закінчиться і на зміну спекотним бурхливим літнім дням прийдуть прохолодні та розмірені осінні. В підготовці до них вам необхідно буде не лише закупити вовняні шкарпетки та канцелярські дрібниці в школу дітям, але і налаштувати свій мозок та настрій на правильну хвилю.

Осінь, крім приємної прохолоди, принесе вам необхідність знову зануритись у справи, відновити давно забутий за час відпустки шалений ритм життя та згадати про власні довготривалі плани та перспективи. А діти, в свою чергу, будуть зобов’язані змінити цілодобові прогулянки з друзями на сидіння в класах та добросовісне гризіння граніту науки.

Погодьтеся, згадки про це викликають десь глибоко всередині легку ностальгію, але все ж, змінити плескання в теплому морі на щоденну рутину – перспектива не з приємних.

Але ми допоможемо вам зробити процес переходу з режиму «літній безтурботний» на «осінній багатообіцяючий» набагато легшим! Просто дотримуйтесь кількох порад:

З корабля на бал

Ще вчора ви підкорювали Говерлу, а сьогодні вже розбираєте гори накопленої за час вашої відсутності роботи?  Звісно, від настільки різкого контрасту і в найпозитивніших людей може розвитись депресія!

Сплануйте відпочинок з таким розрахунком, щоб перед початком робочого тижня у вас залишалося кілька днів на адаптацію. У цей період ви зможете потрохи налаштовуватись на робочий лад.

Займіться якоюсь спокійною рутиною: доповніть гардероб осінніми теплими світерами та взуттям, роздрукуйте фотографії з відпочинку, розберіть дрібниці на робочому столі.

А перший робочий день розпочніть з чогось буденного і звичного: попийте кави, почитайте газету або поділіться враженнями від відпочинку з колегами. Це допоможе вам налаштуватися на роботу.

І скажіть «ні» роботі понаднормово. Постарайтеся не перевантажувати себе. Інакше вже через лічені дні у вас буде враження, що цього року ви не відпочивали.

Сон – всьому голова

Погодьтеся, найважче у налаштуванні робочого режиму – відновити звичку вставати з півнями і після цього ще бути здатним на хоч якусь мозкову діяльність. Аякже, звичку влаштовувати літні посиденьки до півночі, а потім відсипатись до півдня перебороти не так і легко.

Відкриємо секрет: і до цього можна підготуватись заздалегідь. Просто за тиждень до початку робочих буднів, почніть засинати на 15-30 хвилин раніше звичного, і прокидайтеся також на пів години раніше. В результаті, повернення звичного режиму не буде настільки болісним, а млявість і сонливість загрожуватимуть точно не вам.

До речі, цей метод варто застосовувати і з дітьми. Погодьтесь, літні поблажки були у всіх, а перелаштовуватись дітям в рази важче, ніж дорослим.

Щоб заснути, прийміть ванну з пінкою, почитайте цікаву книгу або випийте молока з медом. І ніяких гаджетів! Саме їх вчені назвали однією з причин безсоння: світло від них подавляє вироблення «гормону сну» мелатоніну.

Вибирайте правильну їжу

Вашому організмові просто необхідно запастись вітамінами та мінералами перед тривалим холодним періодом. І те, що в робочий період часу на приготування кулінарних шедеврів майже не залишається, не виправдання, щоб переходити на напівфабрикати та фаст-фуд! Кінець літа-початок осені – період, коли фрукти та овочі коштують безцінь і продаються на кожному кроці. Ловіть момент!

В патісонах, кабачках та гарбузах міститься велика кількість калію та магнію. Зміцненню імунної системи сприяють вітаміни групи С, джерелами яких є солодкий перець та капуста. А вітамін В6, головний захисник імунітету, можна черпати з моркви, картоплі, капусти, бобових.

Їжа також допоможе лікувати осінню депресію: чорний шоколад та банани стимулюють вироблення гормону серотоніну («гормону щастя»).

І головне, жорсткі дієти в цей період року недоречні. В раціоні і дітей, і дорослих має бути достатня кількість білка, тому варто збільшити кількість вживання нежирного м’яса, риби та молочних продуктів.

Фізичні навантаження необхідні, але в міру

Зазвичай, заняття спортом коливаються між двома крайностями: люди або не займаються ними зовсім, або тижнями не покидають фітнес зали. На початку осені ні одна з цих крайностей не допустима.

Зовсім відмовлятися від фізичної активності, зважаючи на відсутність часу та погану погоду, не можна. В порівнянні з літнім періодом, її рівень і так знижується. Навіть звичайні прогулянки пішки до роботи або школи і назад значно підвищать рівень ендорфінів, які відповідають за хороший настрій.

Але і пропадати в спортзалі лікарі не рекомендують. Тривалість тренування не має перевищувати годину, інакше перевтома може загрожувати вам ослабленням імунітету, постійною млявістю та сонливістю.

Що стосується дітей, то першокласників взагалі не рекомендується навантажувати додатковими секціями, вже одне навчання для них величезний стрес. Хоча, якщо дитина займалася танцями чи карате до школи і це приносить їй задоволення, то, звісно, заняття варто продовжити.

А старших школярів ви можете записати в басейн чи на футбол і через кілька тижнів після початку навчання. Дітям просто необхідно адаптовуватись до великих навантажень поступово.

Боріться зі стресом

Осіння апатія, викликана необхідністю повертатися в рутину та зменшенням кількості сонячних годин, знайома кожному. Головне – не піддаватися їй. Яскравий шарф чи парасолька в поєднанні з прогулянкою по парку не дозволять погрузнути у важкі думки. А ще зовсім скоро можна буде спостерігати  за золотим листопадом,  позбирати листочки із дітьми. 

Висипатися

Добре провітрюйте кімнату, залишайте вікно відкритим, щоб в кімнаті було достатньо кисню. Пам’ятайте, що спати на високих та м’яких подушках шкідливо, ваша голова має бути не набагато вище за тіло, інакше зранку вам загрожуватимуть головні болі.

Сказати «ні» самотності

Спілкування з дорогими людьми, які вас підтримають у цей складний період, неймовірно важливо. Говоріть з ними про все, що не стосується депресії. Ходіть на виставки, в кіно чи балет. Розважайтесь, і часу сумувати не залишиться!

Зачекати

В стані апатії ми здатні здійснювати не зовсім логічні вчинки. Тому не поспішайте звільнятися з роботи чи забирати документи з університету, не обговоривши це з рідними та друзями. Можливо, вони допоможуть вам відмовитися від цього рішення, якщо воно викликане лише емоціями, ну або підтримають вас, якщо воно аргументоване чимось суттєвішим.

Продовжити світловий день

Намагайтеся використовувати ранкові години ефективніше та більше часу проводити на свіжому повітрі: прогулюйтесь під час обідньої перерви, на вихідні поїдьте за місто. І намагайтесь максимально освітлювати своє робоче місце, бажано денним світлом.

 

Зацікавтеся ароматерапією

Для того, щоб побороти сонливість та відновити сили, варто вдихати масла лимона, жасмину, м’яти і ромашки. Шавлія, лаванда та меліса допомагають при головних болях. Заспокійливий ефект мають тимін і чабрець, а запах лавра, базиліка и фенхеля допомагають запобігти ранньому старінню.

Підготувала Катерина Янковенко