Споживайте ягоди проти хвороб і старіння

Споживання ягід – рослинних антиоксидантів – зменшує  ризик захворювань на 30%.

Дослідники помітили, що ризик смерті пацієнтів, які споживають найбільшу кількість рослинних антиоксидантів з продуктами харчування, в тому числі ягодами, на 30% нижчий. Крім того, ризик розвитку хронічних захворювань у тих, хто вживає продукти, багаті на антиоксиданти (поліфеноли), також нижчий.

Автори дослідження стверджують, що кількість антиоксидантів у сечі є незалежним фактором ризику смертності серед людей похилого віку, які не проживають у притулках, і припускають, що вживання великої кількості поліфенолів з продуктами харчування може бути пов’язано з довголіттям.

Крістіна Андреас Лакуева (Cristina Andres-Lacueva) та її колеги з університету Барселони (Іспанія) проаналізували дані 807 чоловіків і жінок віком 65 років і старше, які брали участь у дослідженні Invecchiare in Chianti. Протягом 12 років команда вчених вимірювала кількість антиоксидантів, що містяться в ягодах й інших рослинах, (поліфенолів), у сечі та опитувала учасників дослідження щодо їхніх харчових звичок і продуктів, які вони вживають.

Zamora-Ros R., Rabassa M., Cherubini A. et al. High Concentrations of a Urinary Biomarker of Polyphenol Intake Are Associated with Decreased Mortality in Older Adults // J. Nutr. – 2013. – Vol. 143. – P. 1445–1450.

Також читайте “Чoму корисно їсти апельсини? Або 15 правил здорового серця”

Вишня

Чорниці

Смородина