День альпініста

Міжнародний день альпінізму, який відзначають 8 серпня, є святом – даниною подяки людям, які першими здійснили сходження на Монблан – найвищу точку в Альпах. Її висота – 4810 метрів над рівнем моря. Сміливців звали Мішель-Габріель Паккард (1757–1827) та Жак Бальма (1762–1834). Перший – лікар, другий – гірський провідник. Вони першими з усіх альпіністів у світі піднялися найвище. Це сталося 8 серпня 1786 року.

Монблан намагалися подолати з середини 18-го століття. Мешканці долини Шамоні, з якої зазвичай починалося сходження, навіть перекваліфікувалися в гірських провідників та гідів –так багато було бажаючих піднятися на вершину. Втім, всі спроби підкорити гору були невдалими. Рух став масовим на початку 1760-го року, коли швейцарський геолог, ботанік та альпініст Горацій Бенедикт де Соссюр, сам потерпівши невдачу у сходженні, призначив велику премію тому, хто зробить це першим. У наступні 26 років це так і не вдалося, аж поки на Монблан не піднялися вже згадані Мішель-Габріель Паккард та Жак Бальма. Альпіністи визнали, що неабияким стимулом піднятися на пік були обіцяні гроші. Після сходження Паккард, який встановив прапор на вершині, став писати книгу про цю подію, а Бальма вирушив за нагородою. Можливо, саме тому вважається, що Бальма підкорив готу першим, хоча насправді першим ступив на пік і зробив відповідні записи в щоденнику Паккард. Зрештою виявилося, що він не тільки не отримав грошей, а ще й не здобув слави зі своєю працею, присвяченою сходженню.

Сучасні альпіністи мають новітнє спорядження та можливості тренування, втім, головною умовою успішних сходжень досі залишаються фізична та психологічна підготовка. Альпінізм вже давно не є просто захопленням. Це ще й… професія.

Люди, які займаються промисловим альпінізмом, цього дня, 8 серпня, також відзначають свято, адже у назві їхньої роботи саме “альпінізм” – ключове слово.

Просто на сходженні далеко не завжди можна заробити, натомість миття фасадних вікон у хмарочосах чи встановлення і перевірка стану веж телекомунікаційного зв’язку оплачуються в будь-яку пору року, і так відбувається в усіх країнах світу.

Головна перешкода у занятті альпінізму – не дефіцит коштів чи складність маршрутів.

Альпіністи стверджують, що найскладніше – подолати власні страхи та слабкості, і з цим доводиться боротися навіть досвідченим спортсменам та любителям зі стажем.

А ще альпінізм навчає дивитися на крок вперед і усвідомлювати наслідки своїх рішень, тобто бути відповідальним не тільки за себе, а й за тих, хто поруч.

Дехто з альпіністів відзначає своє свято на Монблані. Ми вітаємо й тих, хто 8 серпня піднявся в гори, і тих, хто залишається на рівнинах.

 

Також читайте “Корисні переваги екстремального спорту”

“Який активний відпочинок обираєте ви?”