Яйця більше не вважають шкідливою їжею

 Упродовж багатьох десятиліть вважалося, що яйця не є корисними, оскільки містять холестерин, який шкодить нашому серцю та судинам. Сучасні дослідження незаперечно доводять, що це уявлення є абсолютно безпідставним. Насправді яйця є надзвичайно корисним продуктом харчування, багатим на поживні речовини, вітаміни та мікроелементи. Дослідження не виявили жодного зв’язку між споживанням яєць та підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань.

Натуральний корисний продукт

Яйця належать до найбільш поживних і корисних продуктів на планеті. Одне яйце містить повний набір речовин, необхідний для перетворення окремої клітини на повноцінне курча. Яйця багаті на вітамін А, фолієву кислоту, вітаміни групи В, фосфор, селен, кальцій, цинк, а також вітаміни D, K, E.

Одне зварене яйце містить 77 ккал, 6 г білка і 5 г корисних жирів.

Яйця посідають одну з найвищих позицій за шкалою безпечної їжі, що вимірює здатність приносити насичення і зменшувати потребу в наступному прийомі калорій. Це джерело високоякісного білка. Яйця містять усі найважливіші амінокислоти у потрібному співвідношенні, що дозволяє  нашому організмові належним чином засвоювати білок. Регулярне споживання якісного білка допомагає втратити зайву вагу, збільшити м’язову масу, знизити артеріальний тиск і оптимізувати здоров’я опорно-рухового апарату.

Яйця і холестерин

Яйця справді містять холестерин, але їх споживання не справляє негативного впливу на рівень холестерину в крові людини. Холестерин у продуктах харчування і холестерин у крові – не тотожні поняття. Кожного дня печінка виробляє значну кількість холестерину. Якщо ми з’їмо більше яєць – печінка зменшить власне виробництво холестерину. Дослідження показують, що у 70% людей споживання яєць не підвищує рівень холестерину взагалі. У решти 30% людей яйця можуть помірно підвищувати рівень загального і «поганого» холестерину.

Водночас, доведено, що яйця підвищують рівень «хорошого» холестерину. Людям, які мають вищі рівні «хорошого» холестерину, меншою мірою загрожують серцево-судинні захворювання, інсульт та інші проблеми зі здоров’ям. Отже, регулярне споживання яєць призводить до послідовного підвищення рівня «хорошого» холестерину в крові.

Для здоров’я очей

Усім відомо, що з віком наш зір втрачає гостроту. Є кілька важливих мікроелементів, які допоможуть протидіяти цьому руйнівному процесу. Зокрема, це лютеїн і зеаксантин – потужні антиоксиданти, які у великій кількості містяться в яєчному жовтку. Науковці довели, що споживання належної кількості цих речовин суттєво знижує ризик розвитку катаракти і макулярної дистрофії – двох найбільш поширених форм розладу зору. Яйця також містять багато вітаміну А, дефіцит якого є найпоширенішою причиною втрати зору.

Яйця – основне джерело холіну

Більшість людей навіть не знає, що це таке.

Холін (вітамін В4) – надзвичайно важлива речовина, що використовується для побудови стінок клітин і захищає їх від руйнування та пошкодження, знижує рівень холестерину в крові, виявляє ноотропну, антидепресантну, заспокійливу дію.

Холін покращує метаболізм у нервовій тканині, запобігає утворенню жовчних каменів, нормалізує обмін жирів і допомагає знизити вагу. Холін – це найважливіший будівельний матеріал мозку. Додаткове вживання його в їжу вагітними жінками і дітями перших п’яти років життя позитивно відбивається на розумових здібностях малюків. Залишається сказати, що основне джерело холіну – яєчний жовток.

Корисніше – те, що ближче до природи

Не всі яйця однакові за складом корисних речовин. Цей склад може суттєво різнитися залежно від умов життя та харчування курки. Яйце з птахоферми міститиме менше мікроелементів та вітамінів, ніж яйце, знесене куркою, що вільно гуляє на сільському подвір’ї. Якість яйця також напряму залежить від того, чим курку годують. Дослідження доводять, що споживання яєць від курей, корм яких збагачували омега-3, дуже ефективно допомагає знизити рівень тригліцеридів. Високий рівень тригліцеридів – добре відомий фактор ризику серцево-судинних захворювань. Отже, за можливості, обирайте яйця, збагачені омега-3 – це допоможе вам підтримати здоров’я серця та судин.

Якою є добова норма споживання яєць?

Дослідження чітко доводять, що споживання до 3 яєць на день є абсолютно безпечним. Це не означає, що перевищення цієї норми може завдати шкоди вашому організмові, просто це питання ніколи не досліджувалося. Чимало людей з’їдають щодня 3-6 яєць і почуваються прекрасно.

Можна без жодних перебільшень стверджувати, що яйця є досконалою природною їжею. Крім усього іншого, вони є дешевими, легкими у приготуванні, добре поєднуються практично з усіма продуктами і мають чудовий смак.

 

Також читайте

“Буряк запобігає анеміям”

“Додайте трохи спецій”