Як розбудити спляче лібідо?

Вам не хочеться займатися сексом так часто, як це було на початку ваших стосунків з партнером? Якщо цей факт вас непокоїть, то про це варто поговорити. Одразу з скажемо, що нічого аномального в зниженні сексуального бажання між постійними партнерами немає. Дослідження показують, що нехіть до регулярного сексу демонструють приблизно 30% жінок і 15% чоловіків. Але все у ваших руках. Ви можете внести певні корективи у свій спосіб життя, які зміцнять ваше бажання займатися сексом.

Частіше влаштовуйте побачення

Якщо ви вже давно живете разом, то, мабуть, давно не ходили на побачення. Але проводити суботній вечір удвох вдома перед телевізором – далеко не найкращий спосіб активізувати сексуальне життя. Що насправді вам треба – так це вдихнути у стосунки романтику й відновити свіжість почуттів. Тож організуйте романтичну вечерю для двох у затишному ресторані, сходіть до театру або й просто в кіно на гарний фільм. Відлучившись на певний час від звичних обставин, відклавши вбік щоденні клопоти, ви зможете розслабитися – і це допоможе викресати ту іскру взаємного захоплення, що колись кинула вас в обійми одне одного. 

Поміняйте протизаплідні пігулки

Зниження лібідо у жінок може бути пов’язане з гормональними змінами. Пігулки для контролю народжуваності – цілком імовірна причина того, що ваше сексуальне бажання стало слабшим. Адже протизаплідні препарати можуть гальмувати виробництво організмом тестостерону, а брак тестостерону спричинює зниження статевого потягу. Отже, вам слід звернутися до свого гінеколога, який підбере інші протизаплідні таблетки.

З’ясуйте свій гормональний статус

Якщо ви не вживаєте протизаплідних таблеток, то однак у вас може бути порушений гормональний баланс. З’ясувати це можна за допомогою аналізу крові. Отже, вам варто звернутися до лікаря, який спрямує вас на потрібні обстеження. Не лякайтеся, якщо в результаті будуть виявлені проблеми (як правило, йдеться про знижений рівень тестостерону й естрадіолу) – гормональний рівень цілком можна відновити за допомогою терапевтичного курсу лікування. Типовим явищем є виникнення гормональних розладів у жінок, які годують груддю, а також у жінок у період менопаузи.

Перевірте аптечку

Якщо ви регулярно вживаєте якісь медикаменти, то, не виключено, саме вони є причиною зниження вашого лібідо. Найчастіше таку побічну дію можуть спричинити препарати для зниження артеріального тиску, для лікування гастроезофагельної рефлюксної хвороби, синдрому тривожності, депресії. В жодному разі не варто самостійно відмовлятися від прийому приписаних вам ліків. Але якщо ви маєте підозру, що саме вони є причиною зниження сексуального потягу, обговоріть це з вашим лікарем. Можливо, він зможе запропонувати якесь інше лікування, що не матиме такого побічного ефекту.

Діліть хатні обов’язки порівну

Усі знають, як це нелегко – відпрацювати цілий день на роботі, а потім повернутися додому до нової роботи – занять з дітьми, прибирання, приготування їжі, побутових справ. Як наслідок, ви настільки втомлені, що думати про секс зовсім не хочеться. Щоб уникнути такої ситуації, розподіляйте домашні обов’язки порівну зі своїм партнером. Важливо відчувати плече одне одного в усіх справах, пов’язаних із сімейним життям. Це відчуття взаємної підтримки і усвідомлення надійності партнера зробить вас обох щасливішими і в спальні, і поза нею.

Додайте секс до списку обов’язкових справ

Ми вносимо до робочого щоденника записи про заплановане відвідання лікаря, робочі зустрічі, здибанки з друзями. То чому ж не запланувати заняття сексом? Можливо, це звучить зовсім не романтично. Але якщо ви наперед визначите певний конкретний час для інтимного спілкування зі своїм партнером, це означатиме, що ви серйозно налаштовані на підтримання активного сексуального життя і навіть берете на себе зобов’язання щодо цього. І вам буде вже незручно шукати якісь приводи для ухиляння. Такий підхід – це вже значний крок до успіху, чи не так?

Використовуйте лубрикант

Інколи у жінок розвивається сухість піхви і це не лише не дозволяє їм отримувати задоволення від сексу, але й завдає болю. Найчастіше сухість піхви турбує жінок у клімактеричному періоді. Гелеподібний лубрикант здатен успішно вирішити цю проблему. Такі лубриканти виготовляються на основі силікону або на водній основі. Якщо застосування лубриканта не вирішить проблему з неприємними відчуттями у вагіні, слід звернутися до гінеколога. Можливо, вам буде потрібний курс терапії естрогеном.

Позбудьтеся стресу

Щоденні дрібні стресові фактори – неприємності на роботі, погані оцінки дітей, несправний кран на кухні – справляють потужний негативний вплив на сексуальне життя. Під впливом стресу виділяється надмірна кількість гормону кортизол, що пригнічує лібідо. Перед інтимною близькістю спробуйте очистити голову від поганих думок. Неспішно прийміть душ з вашим улюбленим гелем, або поніжтесь у ванні, або просто полежте на канапі з гарною книжкою. Подивіться на всі свої гризоти збоку і скажіть собі, що вони не варті того, аби брати їх надто близько до серця.

Правильно харчуйтеся

Здорове харчування дозволяє підтримувати на належному рівні сексуальне бажання. Дослідження виявили, що жінки, яким важко досягти збудження та оргазму, частіше мали підвищений рівень поганого холестерину. Як відомо, у судинах, засмічених бляшками, кровотік погіршується. Це утруднює приплив крові до статевих органів, і це стосується і жінок, і чоловіків. Як наслідок, жінкам важче досягти оргазму, а у чоловіків виникають проблеми з ерекцією. Отже, здорове харчування, багате на овочі та фрукти, з обмеженням тваринних жирів і продуктів з цільного молока сприятиме налагодженню вашого сексуального життя.  

Оцініть ваші взаємини

Можливо, причина втрати сексуального апетиту виходить за межі спальні. Можливо, вам час серйозно поговорити, з’ясувати стосунки, знайти спільні рішення щодо конфліктних питань, відновити взаємну довіру. Якщо ви удвох нездатні вирішити свої проблеми, зверніться до сімейного психолога.

Знайдіть спільні захоплення

Мандруйте разом. Сходіть удвох на рибалку. Або на спільну вранішню пробіжку, чи на кулінарний семінар. Можливо, цей новий досвід вам сподобається. Будь-яке хобі, яке може захопити вас обох, підійде – тож обирайте на власний смак. Спільні заняття, сповнені позитивних вражень, зміцнять ваш емоційний зв’язок і дозволять отримувати більше задоволення від фізичної близькості.

Більше фізичних вправ

Користь фізичних вправ безперечна. Вони знижують стрес, поліпшують настрій, підвищують самооцінку – і, в комплексі, зміцнюють сексуальний апетит. Дослідження показують, що лише три заняття на тиждень тривалістю 30 хвилин кожне підвищують лібідо і сексуальне задоволення. Отже, будьте фізично активними – і від цього виграє ваше сексуальне життя.

Прислухайтеся до свого організму

Інколи зниження статевого потягу є одним із симптомів ширшої медичної проблеми. Отже, якщо разом зі зниженням лібідо з’явилися такі симптоми, як-от збільшення або зниження ваги, сухість шкіри, випадіння волосся, постійна втома тощо – не ігноруйте їх і зверніться до лікаря. Не виключено, що у вас проблеми зі щитоподібною залозою або інше захворювання, яке потребує невідкладного лікування.

Підготувала Наталія Кошманенко,
спеціально для «Живи Активно!»

Також читайте А вам вистачає часу на секс?

Інь і Ян: половинки цілого

Усмішка вам личить