Як позбутися «зимової фігури» і надійно оздоровитися

Набрати кілька зайвих кілограмів за зиму – річ звична, але як їх позбутися

Новий стиль життя за принципом доктора Орніша

Наше завдання – досягти довготривалого ефекту, отже,  швидкі дієти відкидаємо відразу. Потрібно знайти щось надійне та ефективне, але без шкоди для здоров’я. На щастя, про це подбали професійні дієтологи та лікарі. Один із них – Дін Орніш (до речі, особистий лікар-консультант Білла Клінтона), який розробив не тільки дієту, а й цілу методику стилю життя.

Режим харчування за принципом Орніша збалансований і строгий, тому дозволяє скинути від 5 до 7 кілограмів за місяць.

Дуже важливо поєднувати правильне харчування з фізичними вправами і керуванням стресом. Тільки так, на думку Орніша, можна довести себе до ідеальної форми і не хворіти. Тому не забудьте вписати в план прощання із «зимовою фігурою» ранкові пробіжки або купівлю абонементу в тренажерний зал. А боротися зі стресом допоможе медитація, читання книг, прогулянки на свіжому повітрі чи улюблена музика.

Основи харчування:

Орніш пропонує виключити практично всі продукти тваринного походження у складі яких є жир. Дозволяється лише 10% жирів від денної норми калорій, а це 15-25 міліграмів на добу. Дозволені лише яєчні білки.

Також лікар рекомендує відмовитися від горіхів, насіння, авокадо, оливок і маслин, тобто всіх продуктів, які містять багато холестерину, рафінованих вуглеводів і олій.

Те ж саме стосується приправ, спецій і гострих соусів. Потрібно обмежити кількість молочних продуктів (крім склянки знежиреного молока або йогурту 1-2 рази в тиждень), цукор (не більше 2 столових ложок в день), м’ясо і рибу.

За умовами дієти забороняється споживання кофеїну. Орніш пояснює це тим, що так порушується зв’язок між тілом і розумом. Однак якщо ви не збираєтеся займатися медитацією, споживання чаю, кави, какао та інших джерел кофеїну може бути цілком виправданим.

Основою харчування за принципом Орніша є бобові, зернові, фрукти і овочі, їх можна і потрібно вживати щодня.

Переваги дієти Орніша

Швидке схуднення без шкоди для вас. За рахунок зниження кількості жирів і переважання здорових продуктів, а також фізичних навантажень, вдається швидко і без шкоди скинути зайву вагу. Незважаючи на те, що дієта належить до вегетаріанських, вона цілком збалансована, оскільки в допустимих межах дозволяє споживання білків, жирів і вуглеводів.

Дієта подовжує життя. Доведено, що з її допомогою збільшується кількість ферменту теломерази, що сприяє довголіттю.

Не обмежує в прийомах їжі. Орніш вважає, що краще їсти часто і потроху. Правда, в цьому плані є певні нововведення. Лауреат Нобелівської премії з медицини в 2016 році відкрив процес аутофагії (самоочищення організму), який вмикається, коли ми робимо перерви між прийомами їжі. Між сніданком, обідом і вечерею має пройти не менше 4 годин. У будь-якому випадку, ви не будете відчувати себе голодними: велика кількість клітковини, яку ви отримаєте з цільного зерна, фруктів та овочів, продовжить відчуття ситості.

Оздоровлення. За рахунок зниження рівня холестерину і нормалізації кров’яного тиску, дієта запобігає виникненню цукрового діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань, а також ідеально підходить для профілактики і лікування хвороб простати і раку молочної залози. Серед 25 кращих дієт по рейтингу США дієта Орніша вважається найкориснішою при ішемічній хворобі серця.

Різноманітність. Існує безліч рецептів, книг (в т.ч. затверджених самим Орнішем) і відеороликів з приготування страв за принципом Орніша. У кожного є можливість обирати рецепти за типами складності, калорійністю і складом продуктів.

Весна – час легкості та оновлення, не потрібно обтяжувати себе зимовими запасами. Ранкові пробіжки, збалансована дієта, самоконтроль і гарний настрій допоможуть вам позбутися усього зайвого.

Приблизне меню для дієти Орніша можна знайти тут

Підготувала Ася Дан

 спеціально для “Живи активно”

Читайте також: Як слухати музику, щоб позбутися стресу            

                          Як подолати стрес напруженням і розслабленням м’язів

                           Як пробудити організм із зимової сплячки