Причини високого холестерину

Добре, якщо про холестерин ви чуєте тільки з реклами по телебаченню, але якщо це стосується вашого здоров’я, то краще не сидіти склавши руки, а розібратися у причині його виникнення. 

1. Харчування

Стати поштовхом для підвищення холестерину може вживання великої кількості насичених жирів. Особливо багаті на «жири» свинина, яловичина, телятина, молоко, яйця, масло, сир. Вистачає їх і в фасованих харчових продуктах з кокосовою, пальмовою або олією какао; в маргарині, комбіжирах, більшості видів печива, крекерів, чіпсів та інших подібних харчових продуктах. Тим часом, складні вуглеводи (фрукти, овочі, крупи тощо), що містять велику кількість пектину, допомагають виводити з організму холестерин, зменшують підвищену здатність крові до згортання і, отже, здатність до утворення тромбів.

Споживання насичених жирів можна знизити, обмеживши у своєму раціоні кількість свинини, яловичини, баранини. М’ясні продукти рекомендується вживати у вареному вигляді. З м’яса птиці краще видаляти шкіру і, бажано, звести до мінімуму вживання субпродуктів, таких як магазинні пельмені, ковбаса, копченості. Слід збільшити до 1–4 г на день споживання лососевих, скумбрії, тунця, палтуса тощо. 

Дієта мусить задовольняти потреби організму у вітаміні В6, а також в органічному йоді. Для цього добре підходять морська капуста, кальмари, морський гребінець, мідії тощо.

2. Маса тіла

Переїдання – ще один крок до підвищення холестерину. Достатньо збільшення маси тіла на 4 кг від норми – і енергопостачання організму починає здійснюватися виключно за рахунок жиру. Далі, в результаті неповного згоряння жиру, утворюються шкідливі проміжні продукти окислення, що сприяють додатковому синтезу холестерину. Чим більша маса тіла, тим легше організм втягується у процеси посилення жирового обміну.

Однак, прагнучи знизити калорійність харчування, не забувайте про його різноманітність та повноцінність.

3. Фізична активність

Вправи покращують метаболізм і допомагають спалити зайві калорії. Регулярні фізичні вправи «працюють» і на користь серця: вони знижують кров’яний тиск і збільшують рівень «хорошого» холестерину, що транспортує жири з артерій назад до печінки, де вони переробляються, а також зменшують рівень «поганого» холестерину, який зумовлює утворення  атеросклеротичних бляшок і закупорювання артерій.

4. Вік і стать

Як правило, після 20 років у крові людини починає підвищуватися рівень холестерину. Чоловіки стикаються з цією проблемою раніше. У жінок рівень холестерину залишається відносно низьким до настання менопаузи, тому в цей період вони менше схильні до ризику захворювання коронарних артерій у порівнянні з чоловіками того ж віку.

5. Спадкова схильність

Якщо у членів вашої родини підвищений холестерин, то вам необхідно ретельно слідкувати за своїм здоров’ям, щоб уникнути подібних проблем.

6. Куріння

Куріння знижує «хороший» холестерин і суттєво підвищує загрозу серцево-судинних захворювань.

Якщо у людини, що палить, навіть незначно підвищений рівень холестерину, то ризик розвитку атеросклерозу та ішемічної хвороби серця у неї в 9 разів вищий, ніж у некурців з нормальним рівнем холестерину.

7. Загальний стан здоров’я

Пам’ятайте про регулярні медогляди і тримайте під контролем стан серцево-судинної системи.

Пам’ятайте про причини підвищення холестерину і вам з легкістю вдасться уникнути проблем зі здоров’ям.

 

Також читайте “Що ховається за обіцяним «спалюванням жирів»?”

“П’ять фактів про холестерин”

“Факти про здорову їжу”

і заходьте на відео “Які продукти виключити з раціону, щоб знизити холестерин? Дещо про сало”