Міфи про каву, яких варто позбутися

Багато хто не уявляє свого ранку без чашки запашної, міцної кави. Вранішня кава дозволяє нам швидко відновитися після недостатнього сну. Також багатьох із нас кава супроводжує протягом усього дня, даючи імпульси бадьорості та допомагаючи відновити життєву енергію. Стимулювальна дія кави призводить до підвищення розумової та фізичної працездатності, зменшення втоми і сонливості.

Але чи є кава безпечною для нашого організму?

Сучасна медична наука дає здебільшого позитивну відповідь на це запитання: так, вживання кави в розумних кількостях не є шкідливим для більшості людей. Утім, багато людей і досі перебувають у полоні хибних уявлень про начебто шкідливість кави.

Уявлення про каву № 1: «Кава шкідлива для серця»

Що стосується впливу кави на серцево-судинну систему, то в результаті багаторічних досліджень науковці дійшли висновку, що любителі кави мають принаймні не вищий ризик серцевого нападу і смерті від серцевих захворювань, ніж люди, які не п’ють кави. В іншому норвезькому дослідженні повідомляється, що літні жінки, які п’ють 1-3 чашки кави щодня, мають на 24% менше шансів померти від серцево-судинних захворювань, ніж їхні однолітки, які не п’ють кави.

Уявлення про каву № 2: «Кава спричиняє гіпертонію»

Насправді кава лише на короткий час підвищує артеріальний тиск. Регулярне пиття кави, кажуть науковці-медики, в довготривалій перспективі жодним чином не призводить до розвитку артеріальної гіпертензії. Звісно, якщо ви страждаєте від гіпертонії і маєте неконтрольовано високий артеріальний тиск, не варто провокувати кризовий стан, зловживаючи кавою. Для всіх інших людей короткочасне підвищення артеріального тиску після кавопиття є абсолютно безпечним явищем.

Уявлення про каву № 3: «Кофеїн є шкідливим»

Насправді це не так. Кофеїн – здоровий стимулятор. Медики стверджують, що кофеїн нам просто необхідний. Якщо позбавити людину всіх продуктів, в яких він міститься (кави, чаю, кока-коли, шоколаду тощо), то збільшиться ймовірність виникнення головного болю і дратівливості. Щоб цього уникнути, щодня нам необхідно така кількість кофеїну, що міститься в двох чашках кави, трьох чашках чаю або в половині плитки темного шоколаду. Кофеїн, що міститься у каві, сприятливо впливає на мозкову діяльність. Також кофеїн поліпшує кровопостачання всіх інших органів (серця, нирок, печінки тощо). Регулярне споживання кави може помітно знизити ризик виникнення жовчнокам’яної хвороби. Науковці припускають, що кофеїн перешкоджає кристалізації холестерину, який входить до складу каменів, або збільшує відтік жовчі і швидкість розщеплення жирів.

Дія кофеїну значною мірою залежить від типу вищої нервової діяльності; дозування кофеїну має враховувати індивідуальні особливості нервової діяльності людини. У деяких людей кофеїн швидше виводиться з організму, в деяких – повільніше. На практиці це означає, що одні люди здатні без проблем заснути вже через годину після випитої чашки міцної кави, тоді як інші можуть дозволити собі вживати каву лише в першій половині дня (бо вечірня філіжанка кави може призвести до безсоння або просто до неспокійного сну).

Отже, уявлення про шкідливість кави, як бачимо, є цілком безпідставними. Більше того – кава є корисною для здоров’я:

  • до складу кави входить близько тридцяти потрібних нам органічних кислот
  • одна чашка кави містить 20% добової норми вітаміну P, необхідного для наших кровоносних судин
  • кава надзвичайно багата на антиоксиданти – їхній вміст у цьому напої є більшим, ніж у багатьох фруктах і овочах.

Для профілактики хвороб

Масштабні дослідження останніх років показують, що вживання кави може знижувати ризик багатьох захворювань. Зокрема, фінські науковці, які протягом 10 років оцінювали стан здоров’я 20 000 любителів кави, виявили, що три-чотири чашки кави на день зменшують ризик цукрового діабету ІІ типу на 30%. Ще одне дослідження, проведене у США, показало, що вживання семи чашок кави на день знижує ризик діабету порівняно з двома чашками на день. Також науковці з’ясували, що чим більше кави споживає людина, тим менший у неї ризик виникнення інсульту.

Нещодавно проведене європейське дослідження показує, що у тих, хто п’є три чашки кави на день, поліпшується довготривала пам’ять.

Дані наукових досліджень також показують, що кава знижує ризик багатьох видів раку.

Серед інших виявлених за останні десятиліття корисних властивостей кави – її здатність пом’якшувати напади астми та алергії, запобігати карієсу, активізувати роботу кишковика (як легке проносне), запобігати виведенню калію з організму. Є також наукові дані про те, що кава може бути дуже помічною при слабкій серцевої діяльності і при зниженій кислотності шлунка.

Дослідження 45869 чоловіків протягом 12 років показали, що ті, хто п’є шість або більше чашок на день, мають на 40% нижчий ризик розвитку подагри. А фіни, які пили десять або більше чашок на день, мали на 84% нижчий ризик розвитку хвороби Паркінсона.

Кава дарує відчуття щастя та впевненості

Завдяки вмісту серотоніну (гормону щастя) кава є прекрасним антидепресантом. Всього лише дві чашки кави на день можуть утричі зменшити ризик виникнення депресії. Крім того, за статистикою, любителі кави в кілька разів рідше скоюють самогубства, ніж ті, хто не вживає цього напою. А ще той, хто п’є каву, відчуває себе в житті впевненішим, не страждає від заниженої самооцінки, не відчуває необґрунтованих страхів.

 

Читайте також:

“Cкажи, яку каву ти любиш, і я скажу, хто ти”

 “П’ять чашок кави – це багато?”

Перегляньте інфографіку “Рецепти улюблених кавових напоїв”

Приготуйте смачну каву “Кава з повітряною молочною пінкою”