Як безболісно перевести стрілки свого біологічного годинника

Україна перейде на літній час в ніч з 30 на 31 березня. Але зміна режиму зазвичай стає причиною стресу для організму.

Офіційно підтверджені дані, що кількість серцевих нападів в перший тиждень зростає на 25%,  кількість інсультів  – на 8%, кількість нещасних випадків на виробництвах – на 5%, і ви не бажаєте поповнити цю сумну статистику –  скористайтеся нашими порадами.

Не плануйте на цей тиждень модифікацій способу життя: не починайте бігати з понеділка, і не «сідайте» на дієту. Організму досить одного стресу. Якщо ж ви давно бігаєте вранці, то на перший тиждень скоротіть тривалість ранкової пробіжки та інтенсивність навантажень. Те саме стосується і вечірніх тренувань. Та й взагалі – ніж займатися цього тижня  в залі, краще  віддайте перевагу пішохідній прогулянці на свіжому повітрі.

Особливо уважно ставтеся до свого питного режиму. В стресовій ситуації не тільки підвищується артеріальний тиск і посилюється частота серцевих скорочень, а й збільшується частота дихання – отже, ви втрачаєте більше води, ніж можете оцінити. При зневодненні погіршується настрій  і  зменшується швидкість мислення.

Не зловживайте кавою і забудьте про енергетики – дія кофеїну на організм реалізується через стимулювання наднирників і викид у кров додаткової порції адреналіну. А ваші наднирники зараз і так працюють в посиленому режимі, і адреналіну як гормону стресу вам зовсім не бракує. Краще зверніть свій погляд на адаптогени – женьшень і елеутерокок, настоянки яких продають в аптеці. Однак пам’ятайте, що стосовно адаптогенів більше – не значить сильніше. 15-20 крапель вранці після прокидання та в обідню пору справлять тонізуючу дію, однак при частішому вживанні чи питті їх ложками можуть мати цілком протилежний ефект.

Додайте до свого раціону банани – як джерело триптофану , глюкози і магнію, вони полегшать адаптацію вашого мозку до роботи в нетиповому режимі.  Незамінна амінокислота триптофан – матеріал для синтезу гормону серотоніну, який, як відомо, називають “гормоном щастя”.

Зауважимо однак, що цей синтез відбувається лише під дією сонячного світла, тому півгодинна прогулянка на свіжому повітрі обов’язкова для успішного здійснення задуманого.

Магній сприяє розслабленню м’язових клітин, і таким чином розширює спазмовані від стресу судини і покращує коровообіг.  Не зайвими будуть також і інші джерела магнію – чорний шоколад. Якщо ж ви побоююєтеся зайвих калорій, і найвідоміше джерело магнію – чорний шоколад –  не входить до вашого раціону,  вам стануть в нагоді харчові добавки з магнієм.

Глюкоза як «швидкий» вуглевод забезпечує мозок легкодоступною енергією, що важливо у стресових ситуаціях.

Якщо ви працюєте вдома – виділіть собі півгодини для денного сну, подрімати вдень корисно з багатьох точок зору.

Якщо в офісі – не затримуйтеся після роботи і прогуляйтеся пішки.  Якщо ж ви керівник якогось рівня – не плануйте нарад і початку нових проектів на понеділок, а ще краще – на цілий адаптаційний тиждень.

Крім всього, мисліть позитивно. Переведення стрілок означає те, що весна остаточно настала, і ми впевнено рухаємося до літа. Нехай щорічне переведення стрілок буде для вас лише свідченням, що день став довшим для того, щоб ви мали більше часу для улюблених занять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Хронотипи людей: більше, ніж “сова” і “жайвір”

Що таке циркадний ритм та як він впливає на наше здоров’я

Ранкова бананова дієта