Здорове харчування – ранкова бананова дієта

Ще один популярний метод схуднути, не мордуючи себе голодом, подарувало світові японське подружжя. Ранкова бананова дієта стала хітом у Токіо, а згодом знайшла тисячі прихильників на всіх континентах.  

Цю дієту не назвеш жорсткою. Вона заохочує вас:

На обід і вечерю ви можете їсти те, що й завжди, але зупинятися, коли відчуватимете, що наситилися на 80%. Ви спитаєте, як визначити, коли ж настають ці 80% насичення? Немає відповіді на це запитання. Можливо, треба бути японцем, щоб відчувати такі речі. Утім, усі ми можемо відчути той момент, коли «можна було б зʼїсти трохи ще», і саме в цей момент варто зупинитися. Ще вам доведеться відмовитися від десерту після вечері.

Автори ранкової бананової дієти також рекомендують лягати спати раніше і подбати про якісний та повноцінний сон, оскільки вважають його надзвичайно важливим для підтримання правильного обміну речовин в організмі. Крім того, рекомендовано вести журнал дієти, записуючи в нього все, що ви їсте протягом дня.

Існують різні версії ранкової бананової дієти, але в цілому вони схожі. На сніданок слід їсти банани і пити воду кімнатної температури. Банани мають бути сирими, їх не готують і попередньо не заморожують. Якщо ви все ще голодні, почекайте від 15 до 30 хвилин, і можете з’їсти щось ще.

На сніданок ви їсте тільки банани й нічого, крім бананів. Натомість на обід і вечерю ви можете, крім бананів, їсти звичні для вас страви. Це може бути все, що  хочете, але автори дієти рекомендують японську кухню, особливо рис. Якщо банани на обід і вечерю вже просто не лізуть вам у горло, ви можете час від часу заміняти їх на інші фрукти, але тільки один тип фрукту в один прийом їжі. Ви маєте право тільки на один перекус на день у другій половині дня, і це єдиний прийом їжі, який дозволяє солодощі. Алкоголь слід виключити. Дієта також рекомендує уникати або скоротити до мінімуму споживання молочних продуктів і морозива.

Одна з причин, чому ця дієта є ефективною, може полягати в тому, що банани поліпшують травлення й підвищують метаболізм, а це означає, що ваш організм спалюватиме більше калорій. Інше можливе пояснення полягає в тому, що банани мають високий вміст резистентного крохмалю – типу клітковини, що може давати відчуття ситості і блокувати засвоєння деяких вуглеводів.

Утім, експерти з питань харчування схильні вважати, що на такій дієті ви можете схуднути просто тому, що будете споживати менше калорій. Вони запевняють, що немає ніяких наукових доказів того, що банани мають властивість знижувати вагу.

План-зразок бананової дієти

Сніданок:

  • Один або кілька бананів (їжте стільки, скільки вам потрібно)
  • Одна склянка води кімнатної температури

Обід:

  • Один або два банани (можна замінити іншим фруктом)
  • Страви та напої за вашим вибором (обмеження: молочні продукти, алкоголь і солодощі)

Підвечірок (за бажання):

  • Близько 3-ї години дня дозволяється  невеликий перекус, за вашим вибором

Вечеря (не пізніше 8-ї години вечора):

  • Один банан (можна замінити іншим фруктом)
  • Страви та напої за вашим вибором (обмеження: молочні продукти, алкоголь і солодощі)

Вибираємо банани

Купуючи банани супермаркеті, зверніть увагу на їхній вигляд: поверхня має бути насиченого жовтого кольору, гладенькою, чорні крапки і плями свідчать про зіпсованість банана. Не купуйте недозрілі фрукти. Не зберігайте куплені плоди в холодильнику, краще – за кімнатної температури.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Японська дієта: вітчизняна версія 

Японський секрет довголіття

Що з’їсти на сніданок?