Горіхи допомагають не набирати вагу

Люди, які вживають лісові горіхи, менше страждають від ожиріння і мають менше факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань і цукрового діабету.

Джоан Сабат (Joan Sabate) та її колеги з Університету Лома Лінда (Каліфорнія, США) проаналізували харчові звички 803 дорослих, що брали участь у дослідженні Adventist Health Study-2. Згідно з отриманими даними учасники дослідження, які вживали близько 16 грамів лісових горіхів на день, мали в середньому лише незначну надмірну масу тіла порівняно з тими, хто не вживав лісових горіхів і мав значну надмірну масу тіла або ожиріння.

Середній показник індексу маси тіла (ІМТ) тих, хто вживав найбільше горіхів, становив 27; водночас у тих, хто вживав найменшу кількість (менше 5 грамів на день) горіхів, даний показник дорівнював 29–30. Визначивши, що 1/3 учасників дослідження мали метаболічний синдром, що збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і цукрового діабету, вчені прослідкували, що кожна порція лісових горіхів у розмірі приблизно 32 грамів на тиждень зменшує цей ризик на 7%.

Автори дослідження стверджують: «Лісові горіхи можуть мати стійкий обернений зв’язок з ожирінням, а також з метаболічним синдромом, який зберігається незалежно від демографічних факторів, а також факторів способу життя і харчування». 

Як відомо, лісні горіхи, такі як фісташки, кеш’ю, мигдаль, пекан та волоські горіхи, є джерелом ненасичених («хороших») жирів із високим вмістом білка; вони можуть сприяти утриманню здорової маси тіла. Результати цього дослідження демонструють, що люди, які вживають лісні горіхи, менше страждають від ожиріння і мають менше факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань і цукрового діабету

 

 

Також читайте “Чотири кроки до утримання здорової маси тіла”

Більше клітковини – менше захворювань серця”