Думки, що важать кілограми: психологічні причини зайвої ваги

Якщо ви їсте не лише через голод (та іноді задля задоволення), то скоріше за все ваші стосунки із їжею напружені. Емоційні переїдання так само як і жорсткі дієтичні обмеження говорять про нечутливість до власного тіла. Почуття провини, неприйняття себе та своїх емоцій можуть відкладатися на тілі у вигляді зайвих кілограмів. У такому випадку ефективнішим за дієту буде психотерапевтичний сеанс. Психолог Івана Самойленко розповідає про те, як думки впливають на тіло.

 

Зайва вага це броня від болісних емоцій, з якими людина не може впоратись самостійно.

Додаткові кілограми створюють захисну стінку між вами та світом. Така стінка необхідна, якщо ви переконані, що переживати власні емоції – небезпечно. Здається, що з ними необхідно боротися, витісняти, ігнорувати їх. Причиною цьому може бути травматичний досвід, помилки виховання. В такому випадку зайва вага – це намагання адаптуватися до власних складних емоцій, замість того щоб з ними впоратись.

Часом, звичка емоційного переїдання закріплюється у ранніх стосунках матері та дитини, коли у відповідь на прохання про емоційну близькість дитину просто годують. Згодом їжа стає засобом віддалитись від власних відчуттів, навіть у дорослому віці. Для жінок, ожиріння може стати «втечею» від фемінності. Така потреба виникає при сексуальній травмі або страху здатися слабкою та пасивною у ролі жінки. Відіграє роль і хімія – білок опіорфін, що міститься у нашій слині, діє як знеболювальний препарат. На жаль їжа не вирішує проблеми – ожиріння це запальний процес, який негативно впливає на наш психічний стан. Емоції мають тенденцію посилюватись, якщо вони «заїдені» а не опрацьовані.

Якщо це про вас, то перш ніж сідати на чергову дієту – спробуйте розібратись з власним емоційним станом. Ви десь підчепили установку про те, що почуття це глибоке провалля, в яке краще не падати. Проте негативні емоції – нормальна реакція на неприємні події. Не варто сприймати їх як токсичні – вони невіднята частина вашого життя та вашої особистості.  Ви не можете обирати свої емоції – лише ставлення до них. Їх необхідно помічати, називати та досліджувати. Найкраще це робити із психотерапевтом, проте ви можете вже зараз спробувати техніки ведення щоденника, різні способи вивільнення емоційної напруги – спорт, мистецтво, час із близькими.

 

Ми переїдаємо, щоб заповнити почуття порожнечі.

Емоції не лише переповнюють. Якщо ви постійно переживаєте почуття нудьги та внутрішньої спустошеності, виникає гостра потреба її заповнити. І знову ж таки засобом стає їжа. Тортики, бургери та макарони стають для вас не просто енергетичним паливом та задоволенням. Ми починаємо заміщувати ними почуття безпеки, тепла, різноманітності, яких не вистачає у повсякденному житті.

Якщо це про вас, то вам необхідно навчитися отримувати ці відчуття в інших сферах життя. Теплоту та спілкування – від стосунків з близькими, домашніх тварин. Почуття безпеки від турботи про власну оселю, фінансовий стан, а різноманіття від нових захоплень та досвіду.

 

Разом із зайвою вагою виникає спокуса відкласти життя на потім.

Іноді страх брати участь у житті стає таким сильним, що легше обрати пасивність. У фетшеймінговій культурі до людей зі значною зайвою вагою ставляться не серйозно – як в особистих стосунках, так і у професійному житті. В них, на жаль, не бачать конкурентів та не чекають великих досягнень. Іноді, таке ставлення змушує опустити руки. Зайві кілограми стають маскою, за якою людина ховає особистість. Психотерапевт Ірвін Ялом називав це «страхом життя» та стверджував, що він виникає через природний для людини страх смерті. Така харчова поведінка і справді може виникати на підставі смерті близької людини, але частіше через феномен «проживання чужого життя», коли довкола вас будується забагато очікувань щодо успішності, зовнішності та здібностей.

Якщо це про вас, починайте жити з маленьких кроків. Спробуйте робити щось, що у вас гарно виходить, спілкуватись із людьми, з якими почуваєтеся комфортно. Разом із задоволенням від невеличких успіхів прийде відчуття, що ви здібні та варті. З часом, кількість ваших переїдань зменшиться, ви почнете інтуїтивно обирати більш здорову їжу.

У спільноті дієтологів прийнято вважати, що зайва вага це психосоматичний симптом. Тобто, її поява майже завжди залежить від психічних факторів. Ви не винні у тому, що маєте труднощі з емоціями, проте саме від ваших зусиль залежать ґрунтовні зміни у тому як ви почуваєтесь та як їсте. Дозвольте собі бути чутливим до свого тіла, його проявів та емоцій. 

Івана Самойленко, автор книги

Я вирішила написати книгу «Війна з їжею», щоб розповісти про власний досвід боротьби із розладом харчової поведінки та навчити читачів будувати здорові стосунки з тілом. Наразі Івана завершує навчання на психотерапевта та спеціалізується на психології харчування. «Війна з їжею» зараз знаходиться на платформі “Спільнокошт” де можна зробити передзамовлення та підтримати проект.