Харчові добавки для спалювання жирів

Харчові добавки для спалювання жирів носять загальну назву «термоджетики». Часто саме вони ховаються під оболонкою пігулок, капсул і порошків для схуднення.  Нижче наводимо список речовин, що входять до їх складу, а також пояснюємо їхню дію. 

Кофеїн

У ході численних досліджень, що проводилися протягом десятків років, кофеїн довів свої жироспалювальні властивості. Він посилює вивільнення відкладених жирів і підвищує швидкість спалювання калорій. Відомо також, що кофеїн створює відчуття бадьорості, особливо помітне під час тренувань. Результати його дії значні, але, тим не менш, недостатні для тих темпів спалювання жиру, до яких прагнуть повні люди. До того ж для отримання видимого ефекту препарати з кофеїном потрібно приймати протягом довгих місяців.

Проблема, полягає в тому, що організм швидко звикає до кофеїну, і вже через кілька днів його дія знижується. До того ж при прийомі харчових добавок, що містять кофеїн, рекомендується відмовитися від чаю, кави та інших напоїв, які теж містять цю речовину.

Правила безпеки. Як термоджетик кофеїн вважається одним із найбезпечніших засобів. Смертельна доза кофеїну – 10 г на день, що еквівалентно 75 чашкам міцної кави, або 125 чашкам чаю. Допустима доза для схуднення – 200 мг на день. При збільшенні дози відбувається підвищення артеріального тиску. Більшість легальних термоджетиків, що продаються в Україні, містять 100–200 мг кофеїну в одній таблетці.

Ефедрин

Це речовина, що міститься в рослині ефедрі, широко поширеній в Китаї та Монголії. Ефедрин використовується в медицині як засіб, що збільшує потік повітря через бронхи, і продається за рецептом лікаря. Однак як спалювач жиру екстракт ефедри та його аналог – синтетичний ефедрин – заборонені через побічні ефекти. У США було виявлено, що у людей, що приймали харчові добавки з ефедри, частіше розвивається інфаркт та інсульт.

Правила безпеки. Тривале використання синтетичного ефедрину призводить до підвищення артеріального тиску, серцевої аритмії, підвищення рівня глюкози у крові та зниження рівня кальцію. До того ж, це – сильний стимулятор, який посилює збудливістьнервової системи.

L-карнітин

Це амінокислота, яка виробляється в нашому організмі, а також надходить разом із м’ясом. L-карнітин підвищує витривалість, знижує рівень холестерину, очищує судини. Ефективне розщеплення жирів в нашому організмі можливе лише при достатньому вмісті L-карнітину у крові. Таким чином, теоретично ця речовина здатна підвищити спалювання жиру.

Правила безпеки. Ось тільки виробники харчових добавок «забувають» повідомити, що на практиці ця дія не проявляється. У всякому разі, дослідження показують, що на клітинному рівні при прийомі L-карнітину в таблетках ніяких змін не відбувається. Іншими словами, харчові добавки, що містять один тільки L-карнітин, не проявляють ніякого ефекту.

Citrus aurantium

Або гіркий апельсин використовувався в китайській медицині протягом століть. Його екстракт застосовується як засіб від випадіння волосся, хронічної втоми, безсоння. Активна речовина гіркого апельсина – синефрін – діє подібно до адреналіну: покращує концентрацію уваги, прискорює обмін речовин, стимулює нервову систему і м’язову силу. Крім того, синефрін трохи пригнічує апетит. У цілому дія синефріну подібна до ефедрину, але не дає настільки виражених побічних ефектів. Теоретично екстракт гіркого апельсина здатний прискорити спалювання жирів, проте єдине дослідження, яке підтвердило цей факт, поєднувало прийом препарату з правильною дієтою та фізичними навантаженнями. Якщо ж досліджуваний жив звичним життям, його вага залишалася без змін.

Правила безпеки. Синефрін категорично протипоказаний при гіпертонії, оскільки він підвищує тиск.

Зелений чай

У ньому міститься висока концентрація речовин – поліфенолів – які відіграють важливу роль в обміні жирів. Тим паче в чаї є кофеїн, що виконує ту ж функцію. Зазначимо, що в чорному чаї менше поліфенолів, ніж у зеленому. Багато досліджень показують, що зелений чай спалює жири краще, ніж кава. Він також допомагає зберегти нормальну вагу тим, кому вдалося схуднути.

Правила безпеки. Зелений чай відомий з давнини, і донині ніякі побічні ефекти від його застосування не виявлені. Це корисний в будь-якому розумінні і в будь-яких кількостях напій. Однак жироспалювальна дія зеленого чаю проявляється тільки тоді, коли ми п’ємо його в натуральному вигляді, а не приймаємо в таблетках.