Дієта, яка зупиняє старіння

Дін Орніш, професор Каліфорнійського університету, засновник профілактичної медицини, кардіолог і особистий дієтолог колишнього президента США Білла Клінтона, розробив амбіційну дієту, яка здатна не лише ефективно знизити вагу, а і позбавити захворювань серця, знизити артеріальний тиск і рівень холестерину та запобігти розвитку інфарктів, інсультів, діабету й інших захворювань, викликаних надмірним вживанням жирної їжі.

У свій час Дін Орніш здійснив справжню революцію в Америці, довівши, що реверсія ішемічної хвороби серця можлива лише за рахунок зміни способу життя. Крім того ця дієта, відома також під назвою «Великий піст по-американськи», сприяє довголіттю, суттєво збільшуючи довжину теломер, які, як відомо, контролюють процес старіння.

Трохи фактів:

Було проведено кілька рандомізованих досліджень, за результатами яких у групи людей, що практикують дієту Орніша, не тільки припинилося прогресування атеросклерозу, а й спостерігався регрес стенозу коронарних артерій. Результати безопераційного немедикаментозного (без статинів) лікування атеросклерозу дійсно вражаючі: вже через рік приступи стенокардії практично припиняються, а через 5 років артерії виглядають так, як після операції стентування. Саме ця дієта допомогла Білу Клінтону, який переніс декілька операцій ангіопластики, привести судини в норму і схуднути на 11 кг. 

«Їжте більше і схуднете» 

Саме під цією назвою вийшла книга Діна Орніша. У чому ж секрет цієї диво-системи? Вся хитрість – у відсутності жирів. Це сувора дієта вегетаріанського типу:  кількість жиру має становити менше 10% від добового раціону (15-25 г жиру на добу).

Загалом, формула дієти доктора Орніш виглядає так: 10% жирів, 20% білків і 70% вуглеводів.

У раціоні повинні переважати рослинні продукти з високим вмістом складних вуглеводів. Плюс цих продуктів у тому, що вони тривалий час підтримують стан ситості, не провокують різкий стрибок і викид інсуліну у кров, повільно засвоюються організмом і багаті на клітковину. Кількість цих продуктів не обмежується: порції можуть бути будь-якого розміру, а між основними прийомами їжі можлива будь-яка кількість перекусів. Їжте навіть вночі, якщо хочеться ‒ головне, дозволені продукти!

Що можна їсти?

Всі продукти доктор Орніш розділив на три категорії:

1. Продукти, які можна вживати у будь-якій кількості:

бобові: боби, сочевиця, горох, квасоля, соя
зернові: рис, овес, пшениця, просо, ячмінь, гречка
овочі: картопля, огірки, помідори, кабачки, морква, капуста броколі, солодкий перець, зелень
фрукти і ягоди: яблука, апельсини, персики, дині, кавуни, ананаси, суниця, вишня, чорниця, малина

2. Продукти, які слід вживати у помірній кількості:

знежирені молочні продукти ‒ молоко, йогурт, сири, сметана, яєчні білки
знежирені десерти

3. Продукти, які варто обмежити:

  • будь-яке м’ясо та риба
  • продукти, що містять багато олії та жиру: авокадо, оливки, горіхи і насіння
  • молочні продукти (звичайної жирності)
  • цукор і похідні ‒ мед, патока, кукурудзяний сироп, тощо
  • гострі приправи
  • алкоголь

Цікаво, що найбільше Діну Орнішу не до вподоби продукти білого кольору (сіль, цукор, рис, борошно вищого ґатунку, білосніжні спагеті, булочки, тощо). Тому першим кроком до здорового харчування може бути заміна білого кольору на коричневий: перейти на житнє борошно, темні макарони, коричневий рис, оливкову олію і т.д.

Філософія харчування

Важливе правило: час, який в інших дієтах витрачається на підрахунок калорій, слід витратити з більшою користю – на фітнес та оволодіння навичками глибокого дихання і медитації. Дін Орніш наголошує, що фізичні вправи необхідні не менше правильної їжі, а вміння справлятися зі стресом пов’язане із кількістю спожитого. «Коли у душі є їжа, то у вас менше можливості переїсти», – говорить Орніш. Не менш важливо багато часу приділяти спілкуванню із коханими людьми. «Коли ви відчуваєте любов, то у вас менше потреби заповнювати внутрішню порожнечу їжею», ‒ додає він.

Слово скептикам!

Цю дієту не можна назвати експрес-дієтою ‒ це скоріше стиль життя: вага йтиме досить повільно (хоча стабільно!). До мінусів дієти Орніша можна також віднести нестачу незамінних жирних кислот, що може порушити засвоєння і всмоктування жиророзчинних вітамінів. Тоді виникає необхідність у вживанні харчових добавок і вітамінних комплексів.

Опоненти доктора Орніша також наголошують, що за даними численних досліджень, із серцево-судинними захворюваннями пов’язана не кількість уживаних жирів, а їхня якість. Саме тому з’явилися такі поняття, як «погані» і «хороші жири». Поліненасичені і мононенасичені олії (що містяться, наприклад, у рибі і горіхах) насправді захищають від серцево-судинних інцидентів, а обмежувати слід тільки насичені жири. Однак Орніш апелює, що та ж риба і горіхи крім безумовно корисних жирів містять і деяку кількість насичених. Тому краще від цих продуктів відмовитися зовсім, особливо тим, хто вже має проблеми із серцево-судинною системою.

У будь-якому разі перед тим, як спробувати цю дієту на собі, слід обов’язково порадитися із лікарем.

Підготувала Галина Теличук