Термін придатності побутових речей, про які ми не знали

термін придатності речей

Ми розкажемо про термін придатності побутових речей і коли їх потрібно замінювати. Пилососити підлогу під ліжком — не єдине, що потрібно робити для підтримки чистоти спальні. Найбанальніші речі, такі як: подушки, простирадла, навіть ваші зручні капці, термін придатності яких вже сплинув, може зашкодити нам. Вони посилюють алергію, призводять до висипань на шкірі і навіть стають потенційним місцем появи пилових кліщів.

Зробіть собі послугу та дізнайтеся, коли саме потрібно замінювати звичні для нас речі, термін придатності яких ми могли й не знати.

Постільна білизна

Постільна білизна, наволочки та простирадла служать до трьох років залежно від того, наскільки якісно вони виготовлені. «Через три роки вони стануть «неживими». Це означає, що основна частина бавовняного волокна змивається, а поліетиленова основа стає м’якою і не всотує», зазначає фахівець з прибирання в готелі Hilton.

Оскільки тканина має неідеальну форму, у вашій постільній білизні можуть утворитися схованки для пилових кліщів і бактерій. Це піддає нас ризику алергії, висипу, акне та астми. Особливо якщо мова йде про наволочки, які безпосередньо контактують з обличчям, вказують лікарі.

Подушки

Подушки рекомендують міняти кожні 2-3 роки

Вони втрачають свою форму та пружність щовечора, коли ви на них лягаєте, тому варто купувати нові подушки кожні один-два роки.

Незбита  або плоска подушка, ймовірно, призведе до хронічного болю в шиї, головного болю і загальної скутості. Через відсутність потрібної підтримки голови та шиї може навіть посилюватися хропіння.

Крім того, на подушках можуть утворюватися борозни та отвори, в яких можуть сховатися шкідливі пилові кліщі та бактерії.

Домашні капці

Капці варто регулярно прати

Оскільки вони не сильно зношуються, ми думаємо, що можемо нескінченно їх носити. Насправді капці слід викинути вже через рік, кажуть лікарі. Чим більше ви ходите в капцях, тим менш стійкими вони стають. Щонайменш, ви ризикуєте впасти та травмуватися.

Також, на підлозі є мікроби, яких вони постійно підхоплюють. Навіть якщо капці здаються чистими, вони пересуваються по брудним поверхням – підлога кухні, ванної кімнати чи входом в помешкання.

Як і будь-яке інше взуття, воно поглинає піт і може перетворитися на середовище для розмноження мікробів, які можуть спричинити хворобу. Щоб зменшити ймовірність інфекції стопи або нігтів, капці рекомендує прати у машині кожні один-два тижні. Не варто чекати, поки вони почнуть неприємно тхнути.

Маска для очей

Незалежно від того, чи віддаєте ви перевагу тканинній масці для очей або масці з охолоджуючим гелем всередині, ці снодійні засоби слід замінювати щорічно. «Маски для очей можуть містити бактерії, які можуть закупорювати пори на вашому обличчі та очах. Це може призвести до потенційних прищів або навіть очних інфекцій у деяких випадках», — пояснює Ерін Рейнель.

Щоб зберегти маску для очей на довше, доктор Паріх радить очищати її раз на тиждень. Спосіб очищення залежить від матеріалу, з якого виготовлена ​​маска. Але її можна просто кинути в прання з білизною. Або витерти паперовим рушником з милом, залежно від того, що написано на бирці. Якщо дотримуватися цих правил, маску потрібно замінювати лише раз на рік.

Очищувач повітря

Забезпечення чистого повітря у спальні є завданням очищувача. Тому варто знати, коли він перестає працювати ефективно і несе загрозу нашому здоров’ю.

Фільтри очищувача повітря потрібно міняти кожні три-п’ять місяців. Що стосується пристрою, то у нього теж є термін придатності – їх бажано міняти кожні три роки. Інакше на них можуть розмножуватися пилові кліщі та цвіль, які викликають алергію та астму.

Матрац

Перевертати матрац потрібно незалежно від ваги людини

Якість матрацу має важливе значення для здорового сну, і його потрібно міняти кожні 8-10 років, зазначають експерти.

Якщо ви полюбляєте постійно спати на одному й тому самому боці ліжка, то вам слід повертати матрац іншим боком принаймні двічі на рік. Це допоможе підтримувати його початкову форму якомога довше. «Перевертання матраца особливо важливо, якщо ви ділите своє ліжко з кимось, незалежно від ваги», — розповідає прес-секретар Ikea USA Design Дженіс Сімонсен. «Додатковий тиск неминуче призведе до нерегулярного зносу вашого улюбленого матрацу».

Ознаки, які говорять, що матрац потрібно відправити на смітник. «З часом матрац може втратити свою форму і почати провисати, створюючи провали та грудочки», – каже Сімонсен. «Тиск ваги призведе до того, що всі матраци, навіть найкращої якості, через деякий час стискаються та поступово руйнуються. Пилові кліщі та алергени також можуть накопичуватися в матраці, що робить вас більш схильними до появи алергії.

За матеріалами