Чому сидячий спосіб життя підвищує ризик раку

На роботу? – Транспорт. В магазин? – Якнайближчий. На роботі закінчились канцтовари? – Стажер збігає. Цікаво, для чого ми впродовж дня економимо енергію й уникаємо зайвих рухів, якщо увечері все одно почуваємося стомленими і сідаємо перед ТБ?

Справа в тому, що інформаційна ера суспільства найбільше цінує інтелект, а не силу. Це спричинило появу так званих «офісних планктонів» і хвороби 21 століття із замислуватою назвою «гіподинамія», або «хвороба цивілізації».

 Нещодавно вчені постановили, що брак фізичної активності сприяє розвитку онкологічних захворювань. Найбільше страждає серцево-судинна система, опорно-руховий апарат, стравохід, нирки. Не кажучи вже про ожиріння, варикоз, перерозподіл маси тіла (збільшуються сідниці та бедра), деякі «незручні хвороби»… Навіть при відвідуванні тренажерних залів і фітнес центрів, людина після 25-ти років за 1 годину роботи за комп’ютером скорочує своє життя на 21,8 хвилин.

Порушення кровообігу зменшує здатність організму до розчеплення жирів, через що стає важче втрачати вагу. Оскільки, знижується сила скорочення м’язів, деякі з них атрофуються, і ви вже не можете бути таким активним, як раніше. Звідси і швидка стомлюваність, в’ялість, відчуття постійної невиспаності.
Але ж не кидати роботу в улюбленій компанії заради перспективи бути здоровішим… Звісно ні! «Живи Активно» радить, як уникнути проблем, пов’язаних із сидячим способом життя без таких радикальних методів!
  1.   Якщо у вас сидяча робота, робіть розминку кожні дві години (і не обов’язково показувати колегам фітнес-програму – у якості розминки може бути звичайна ходьба).
  2. Візьміть за звичку гуляти на свіжому повітрі. Навіть якщо вдома купа справ, після закінчення робочого дня пройдіть одну зупинку пішки, або подалі припарковуйте авто. А дуже лінивим пора заводити собаку!
  3. «Шановні пасажири, поступайтеся місцем людям похилого віку, пасажирам з дітьми та вагітним жінкам». Диктор у транспорті правий! У вертикальному положенні (вдвічі!) зменшується навантаження на хребет, тому намагайтеся їхати стоячи.
  4.  Не впускай можливості пробігтися по ескалатору, піднятися сходами, тощо. Також це допоможе підтягнути ноги.Якщо часто болить шия, печуть очі – перевірте, на якому рівні знаходиться монітор комп’ютора. Він повинен знаходитися прямо перед вами – не нижче і не вище.
  5. Обери рухливий спосіб відпочинку, який буде допомагати тренуватися фізично і відпочивати морально. А які з них підійдуть саме вам, шукайте у нашій рубриці «Рухайся».

Підготувала Ася Дан

спеціально для “ЖивиАктивно”