Що потрібно знати про гігієну ротової порожнини?

профілактика ротової порожнини

Неуважне ставлення до гігієни порожнини рота може викликати проблеми, починаючи від карієсу і чутливості зубів до захворювань ясен. Однак добра новина полягає в тому, що регулярні візити до стоматолога можуть легко запобігти більшості стоматологічних проблем.

Дуже важливо розуміти, що проблеми зі здоров’ям порожнини рота можуть спричинити значне навантаження на загальне самопочуття, стосунки та, в цілому, на життя.

Що таке здоров’я порожнини рота?

Це загальний стан здоров’я зубів, ясен і ротової порожнини в цілому. Люди, зазвичай, використовують термін «проблеми з зубами» для позначення станів, які впливають на здоров’я порожнини рота.

Зубні проблеми включають карієс, ерозію зубів, інфекції ясен і їх захворювання. Вони можуть викликати біль і дискомфорт, можуть вплинути на здатність людини їсти і навіть можуть мати негативний вплив на самооцінку людини.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), стоматологічні захворювання є одними з найпоширеніших хронічних захворювань у всьому світі. Найпоширеніша проблема – зубні порожнини.

Загальні симптоми стоматологічних проблем включають:

·       зубний біль

·       чутливість до холодної або гарячої їжі або напоїв

·       розхитані зуби

·       раптовий біль при вживанні холодної або солодкої їжі

·       зміна кольору або форми зубів

·       зношені зуби, включаючи дірки, тріщини або відколи на зубі

·       кровоточивість або набряк ясен

·       біль у яснах

·       набряклі щоки

·       клацання щелепи

Поширені стоматологічні проблеми, їх причини та варіанти лікування

Зубні порожнини

Порожнини зубів, які також називають карієсом, розвиваються, коли на поверхні зуба утворюється липка, від безбарвного до жовтого кольору плівка бактерій, що називається нальотом. Цукор в їжі перетворюється на кислоти, які пошкоджують і руйнують твердий зовнішній покрив зубів, який відомий як емаль. Таке середовище полегшує утворення зубного нальоту.

За даними Центрів контролю та профілактики захворювань (CDC), приблизно 9 з 10 дорослих мають карієс. Стоматологи діагностують карієс, роблячи рентгенівські знімки, використовуючи стоматологічні інструменти для огляду та перевірки м’яких ділянок на зубах, водночас запитуючи про біль та чутливість.

Як запобігти розвитку карієсу:

·       чистити зуби двічі на день м’якою щіткою та пастою з вмістом фтору

·       щоденне використання зубної нитки

·       обмеження частого перекусу та вживання солодких напоїв

·       використання зубних герметиків

·       стоматологи зазвичай використовують пломби для лікування карієсу та запобігання подальшого пошкодження.

Захворювання ясен

Легке захворювання ясен, яке називається гінгівітом, виникає, коли наліт накопичується між зубами і навколо них і інфікує ясна, викликаючи подразнення та набряк. Гінгівіт може перерости в пародонтит, який може викликати кровоточивість ясен, хворобливе жування, відступання ясен і втрату зубів.

Окрім призначення антибіотиків для лікування інфекції зубів, стоматологи зазвичай проводять процедуру глибокого очищення. Вона включає видалення зубного каменю та нальоту, щоб усунути захворювання ясен. У деяких випадках при запущеному пародонтиті може знадобитися навіть операція.

Ерозія зубів

Подібно до карієсу, ерозія зубів відбувається, коли харчові кислоти викликають стирання емалі. Цьому процесу сприяють дієти з високим вмістом цукру і кислот. Люди з сухістю у роті також піддаються підвищеному ризику цього недугу, оскільки у них не вистачає слини, щоб змити кислоту. 

Запобігти ерозію зубів можна дотримуючись збалансованої дієти та звертаючись до лікування кислотного рефлюксу або сухості в роті.

Стоматологи можуть лікувати ерозію зубів за допомогою так званого «наклеювання зубів», що передбачає нанесення «плівки» на пошкоджені зуби. Також рекомендують використовувати вініри або коронки, щоб запобігти подальшому пошкодженню зубів. На жаль, пошкодження, викликані ерозією зубів, незворотні.

Тріснутий або відколотий зуб

Зуб може тріснути, відколотися або зламатися через жування або кусання твердої їжі, скреготіння зубами вночі, а також внаслідок нещасних випадків і травм.

Симптоми, які можуть вказувати на тріщину або відкол зуба, включають:

·       раптова чутливість до високих і низьких температур

·       біль, що приходить і йде

·       біль при жуванні

Стоматологи оглянуть рот людини, щоб побачити і промацати тріщини. Вони також можуть використовувати стоматологічний барвник, щоб краще побачити пошкодження.

Лікування тріщин або відколів зубів різниться. Стоматологи можуть використовувати бондінг, поставити коронку на зуб, провести процедуру кореневого каналу або видалити зуб, залежно від тяжкості пошкодження.

Чутливість зубів

Люди з чутливими зубами можуть відчувати дискомфорт і біль під час вживання холодної або гарячої їжі.

Чутливість зубів може виникнути при пошкодженні емалі зубів, що дозволяє речовинам досягати нервових закінчень.

Крім герметиків і пломб, використання засобів гігієни порожнини рота для чутливих зубів може допомогти.

Зовнішній вигляд

Багато людей звертаються до стоматолога, щоб поліпшити зовнішній вигляд своїх зубів. Людина може мати нижчу самооцінку через викривлені зуби, зайві зуби (гіпердонтія) або жовті зуби.

Стоматологи можуть рекомендувати такі методи лікування, щоб покращити зовнішній вигляд зубів людини:

·       вініри

·       ортодонтія

·       відбілювання зубів

·       зубні імплантати

·       інші косметичні стоматологічні технології або процедури

Уражені зуби

Уражений зуб – це зуб, який не прорізався, як правило, через брак місця. Після цього він може зміститися ближче до іншого зуба. Це може викликати біль у щелепах і яснах, неприємний запах з рота та неможливість легко відкрити рот.

Зазвичай стоматологи діагностують уражені зуби за допомогою рентгенівського знімка.

Залежно від ураженого зуба, стоматолог може використовувати засоби для прорізування, видалити зуби, які можуть його блокувати, або видалити проблемний зуб за допомогою операції.

Рак ротової порожнини

Рак ротової порожнини включає будь-який рак, виявлений у роті, включаючи губи, язик, мигдалини та ротоглотку.

Поширені симптоми включають виразки та ущільнення, які не загоюються

Людина може знизити ризик розвитку раку порожнини рота, якщо не палить, не вживає бездимний тютюн і обмежує споживання алкоголю. Цей рак виліковний, якщо лікар діагностує його рано, а регулярні стоматологічні огляди можуть допомогти в ранній діагностиці.

Профілактика та поради щодо здоров’я порожнини рота

Людина може запобігти проблемам з зубами, практикуючи регулярну гігієну порожнини рота. Серед порад:

·       чистити зуби принаймні двічі на день за допомогою зубної пасти з вмістом фтору

·       щоденне використання зубної нитки або використання інших засобів для чищення, які потрапляють між зубами

·       обмеження споживання цукру

·       відмова від тютюну та куріння

·       регулярно відвідувати стоматолога

·       вибір води в якості основного напою

·       обмеження вживання алкоголю

·       використання засобів захисту для запобігання травмам обличчя

Коли звертатися до стоматолога?

Людина повинна звернутися до лікаря, якщо вона помітила будь-який із зазначених вище симптомів, включаючи зубний біль, набряк ясен і раптову чутливість до холодної та високої температури.

Люди, які отримували стоматологічне лікування, таке як пломби, коронки, зубні протези, також повинні регулярно відвідувати свого стоматолога, щоб переконатися, що все саме так, як має бути.

Вагітні жінки повинні регулярно проходити стоматологічні огляди, оскільки вагітність може погіршити наявні проблеми з зубами. Близько 60–75% вагітних жінок мають гінгівіт і ризикують появою карієсу.

Більшість стоматологічних проблем також пов’язані з хронічними захворюваннями. Людина з іншими захворюваннями або яка проходить курси лікування, такі як хімієтерапія та променева терапія, повинна включити в свою медичну команду стоматолога. Особи повинні негайно звернутися до свого стоматолога, якщо вони помітили будь-який з наступних симптомів:

·       біль у щелепі

·       проблеми з яснами

·       сухість у роті

·       труднощі під час прийому їжі

·       наявність виразок і плям у роті

Резюме

Проблеми з зубами є поширеними захворюваннями, які багато людей ігнорують. Проблеми з зубами впливають на наше харчування, самооцінку, загальне здоров’я та самопочуття. Вони також можуть бути симптомами основного захворювання або викликати хронічні проблеми, якщо їх не лікувати.

Людина може запобігти багатьом проблемам із зубами, дотримуючись правил гігієни порожнини рота, таких як регулярне чищення зубів, обмеження споживання цукру та регулярні стоматологічні огляди.

Джерело: https://bit.ly/30DtRaP