Чому олії мають бути частиною денного раціону

Доповнення харчового раціону антиоксидантами (вітамінами А, С, Е і селеном) захищає клітини, нейтралізуючи вільні радикали – фрагменти атомів, які спричиняють розпад клітин і виробляють метаболічні відходи.

У дослідженні комплексу вітамінів А і Е, в якому брали участь 29 тис. чоловіків, було з’ясовано, що ті з них, хто вживав додаткові дози вітаміну Е, на 32% мав менший ризик розвитку раку простати і на 41% – менший ризик померти від цієї хвороби.

Ще одне масштабне дослідження, яке стосувалося впливу вітаміну Е на здоров’я жінок, показало, що доповнення харчового раціону натуральним вітаміном А істотно знижує ризик смерті, насамперед від інфаркту та інсульту, особливо коли мова йде про жінок старше 65 років.

В іншому дослідженні було встановлено, що споживання високих харчових доз вітаміну Е може знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера на 70%.                                                                       

1 мг приблизно дорівнює 1 МО (Міжнародна одиниця, в якій вимірюються жиророзчинні вітаміни).

Продукти, в яких міститься вітамін Е

Найбільш багаті на вітамін Е рослинні олії (соняшникова, оливкова, гарбузова, кукурудзяна). Однак при смаженні велика частина вітаміну Е втрачається, тому корисніше вживати рослинну олію в салатах. Лідером за вмістом вітаміну Е є олія зародків пшениці.

Інші джерела вітаміну Е – це горіхи, печінка, молоко, злаки, вершкове масло, але в них вміст вітаміну Е вже набагато менше (наприклад, у вершковому маслі вітаміну Е в 5 разів менше, ніж в рослинній олії).

Вибирайте тільки добавки з натуральним вітаміном Е, оскільки натуральні форми є більш дієвими і біологічно активними, ніж синтетичні. Втім, в деяких випадках додатковий прийом вітаміну Е протипоказаний. Наприклад, при прийомі вітаміну Е більше 100 МО на добу може підвищитися артеріальний тиск, тому гіпертонікам слід застосовувати вітамін Е з обережністю, контролюючи артеріальний тиск. Також не варто зловживати цим вітаміном при інфаркті міокарда. Зважаючи на наявність захворювань, слід спочатку проконсультуватись з лікарем.

Крім вітамінів, олії містять ненасичені жирні кислоти, в тому числі й відомі омега-3 та омега-6 кислоти. І деякі з олій порівнюються за цим показником із головних джерелом  омега-кислот – червоною рибою.

Також читайте

“Вітамін E корисний при діабеті”

 Омега-3 особливо корисні жінкам

“Як боротися з вільними радикалами за допомогою вітаміну А?”