Водорості – продукт для здоров’я та краси

Морепродукти є дуже важливою частиною нашого раціону, вони мають унікальні властивості і добре впливають на здоров’я людини. Одними з найпопулярніших та найдоступніших морепродуктів є морські водорості.

Біологи та медики переконані, що водорості містять набагато більше активних речовин,  аніж усі інші рослини на Землі. Ще в давнину їх використовували для лікування найрізноманітніших захворювань народи Китаю, Індії та крайньої Півночі. У останніх водорості були ледь не основним джерелом вітамінів, необхідних людському організму для нормального функціонування.

Окрім великого спектру вітамінів водорості містять у собі вражаючу кількість корисних речовин. Це амінокислоти, мінерали -кальцій, натрій, магній, фосфор та безліч інших, полісахариди і т.д. Морські рослини – набагато потужніше джерело йоду та заліза, ніж «земні» овочі та фрукти. Тому тим, хто хворіє на анемію чи має проблеми із щитовидною залозою, варто звернути увагу на ці продукти і ввести їх до свого раціону.

Профілактика хвороб

Поєднання органічних мінеральних солей, амінокислот та вітамінів, що міститься у водоростях, допомагає у профілактиці серйозних хвороб серцево-судинної, дихальної, шлунково-кишкової та інших систем, без яких життєдіяльність нашого організму неможлива. Зокрема, завдяки вживанню водоростей можна запобігти виникненню раку, лейкемії, променевої хвороби, ревматизму та діабету.

Протизапальні та імуностимулюючі властивості водоростей дозволяють назвати їх однім із засобів боротьби з бактеріальними, грибковими та вірусними інфекціями. Висока здатність до сорбування дозволяє попереджувати алергічні та аутоімунні реакції.

Водорості не варто вживати дітям до 12 років,  вагітним жінкам та тим мамам, які годують своїх дітей груддю. Людям, що хворіють на гастрит чи виразку шлунку або мають порушення у робоі нирок чи щитовидної залози,  морські рослини можна вживати лише після консультації з лікарем.

Значна частина людей не сприймає водорості як продукт харчування. Але і ті, хто не є їхнім фанатом, може користуватися їхніми цілющими властивостями. Водорості дуже часто використовують у медицині: бурі – у ліках та біологічних добавках та ліках, спіруліну – у засобах для укріплення імунітету, ламінарію – у препаратах для ендокринної системи та щитовидної залози, а фукус – для лікування порушень мінерального обміну та опорно-рухового апарату.

Для краси

Прихильниками водоростей є і косметологи. Екстракти морських рослин додають у креми, маски, сироватки, шампуні та інші косметичні засоби. У СПА-салонах великою популярністю користуються косметичні процедури з використанням водоростей, наприклад, обгортування. Екстракти водоростей слугують наповнювачами та розпушувачами, що входять до складу найрізноманітніших харчових продуктів.

Отже, морепродукти, зокрема водорості, є незамінним джерелом мінералів, вітамінів та активних речовин.

Їх можна використовувати не тільки як продукт харчування. Корисні властивості водоростей знаходять своє застосування у різних напрямах промисловості. Обов’язково включіть до свого раціону свіжі водорості або біодобавки з їхнім екстрактом (але перед вживанням обов’язково проконсультуйтеся з лікарем).

Дар’я Трапезнікова