Фреші: особливості вживання

Готувати та пити  фреші – це модно і круто! От саме на цьому, часто, і закінчуються знання людей про свіжі соки. А все не так і просто.

Отже термін фреш походить від англійського слова «frеsh», тобто свіжий. Фрешами називають свіжевичавлені соки фруктів, овочів, ягід чи будь-яких інших рослин (городини, трав тощо). Свіжі соки є корисними, бо містять у собі вітаміни та мікроелементи.  Якщо сік з м’якоттю, то він містить ще і пептин та клітковину, які необхідні для регулювання травлення.

Але фреші – це соки, які потрібно вживати правильно та у помірних кількостях.  Їх потрібно вживати відразу після віджиму, бо під впливом повітря фреші швидко окислюються, і втрачається їхня вітамінна користь. Навіть короткотривале зберігання в холодильнику знижує цінність його вмісту, хоча смак при цьому не змінюється, тому готувати треба ту порцію, яку ви зможете випити за один раз.

Важливо, щоб фреші готувалися з сировини, яка найменше піддавалася обробці нітратами. Якість сировини є визначальною, тому жодних в’ялих, гнилих чи зморщених овочів чи фруктів! Перед приготуванням усі інгредієнти треба ретельно вимити під проточною водою, особливо, якщо маєте сумніви щодо екологічної чистоти продукції. Якщо залишити овочі на 20 хвилин у холодній воді, вони позбудуться левової частки пестицидів і нітратів, які перейдуть у воду. 

Наступне  запитання: як добувати свіжі соки? Соковитискач, або терка? І при тому, і при тому методах отримання фрешів втрачається певна кількість вітамінів. Тому метод на корисність фрешу не впливає, робіть так, як вам зручніше.

Пити фреші треба починати з невеликої кількості. Від 50 мл на початку. Розбавляти наполовину з водою. До напоїв з червоних, жовтих і помаранчевих овочів треба додавати 50 г олії (або заїсти сік чимось жирним): саме так каротин, який в них міститься, буде засвоюватися якнайкраще. Інші соки рекомендують розбавляти яблучним: 1:2.

Свіжі соки містять велику кількість органічні кислоти. Особливо це стосується фруктів та ягід. Ці кислоти досить активно та агресивно впливають на нашу травну систему і можуть спричинювати жовчогінну та  подразнюючу дії. Фреші не показані людям з гастроентерологічними проблемами, а також дітям молодшого віку (особливо до року). При певних захворюваннях свіжі соки є протипоказаними. Так, при виразковій хворобі, чи загострені гастриту, панкреатиту не варто пити кислі соки: лимонний, яблучний, смородиновий, журавлиновий. У цих соках міститься багато сполук, які підвищують кислотність шлункового соку, можуть спричинювати печію і біль. Тобто, якщо хтось вирішив почати багато і планово пити фреші, то перед цим варто проконсультуватися з лікарем. Бо кожен організм може чогось потребувати більше, а чогось менше.

Фреші не варто вживати паралельно з прийомом їжі. Цукор сприяє процесам бродіння і може спричинювати дискомфорт. Найкраще соки пити не менше ніж через годину після прийому їжі. Або між прийомами їжі. Пити соки на сніданок дієтологи не рекомендують.

Коротко про свіжі соки

  1. Фреші не вживають на порожній шлунок.
  2. Враховуючи те, що соки містять велику кількість органічних кислот, то після їх прийому рекомендовано прополоскати ротову порожнину простою водою. Кислоти можуть негативно впливати на стан емалі і призводити до виникнення карієсу. А ще фреші можна пити через соломинку.
  3. Свіжі соки слід вживати безпосередньо після приготування. Через 15–20 хв після приготування корисні властивості практично всіх фрешів (за винятком бурякового) зникають.
  4. Свіжевичавлені соки треба розбавляти водою, або яблучним соком у співвідношенні 1:2. До соків з червоних, жовтих та помаранчевих овочів треба додавати 50 г олії рослинного походження. Таким чином засвоюється каротин, який вони містять.
  5. Найоптимальніше свіжі соки вживати між прийомами їжі.
  6. Соки додають бадьорості, тому вживати їх краще у першій половині дня.
  7. Фреші з високим вмістом органічних кислот не показані людям з проблемами травного тракту.
  8. Фруктові фреші багатші на цукор і вітаміни, а овочеві – на мінеральні солі.

Готуючи наступного разу для себе чи своїх близьких фреш, робіть це з розумом!)