Харчовий щоденник

Я дуже часто зустрічаюся з проблемою моїх знайомих, які нібито практично нічого весь день не їдять, але їх вага залишається на місці, а іноді і гірше за те – росте вгору. Я доки що бачу тільки 3 причини даного «феномена»:

  1. Проблеми із здоров’ям
  2. Переїдання на ніч
  3. Часті неправильні перекуси

Ну з першими двома причинами справлятися відомо як: звернутися до лікаря і закрити рот на замок після 19:00 та/або за 3 години до сну відповідно. А ось з останньою буде складніше, адже ми часто навіть не помічаємо, як впродовж дня закидаємо в себе декілька цукерок, печенюжек, тоннами п’ємо каву або чай з цукром, молоком, вершками. Тому якщо ви хочете дізнатися, скільки насправді вживаєте калорій і чому ви практично нічого не їсте цілий день, а зайві кілограми нікуди не йдуть, моя вам порада – заведіть собі харчовий щоденник.

Що ж це таке?

Це звичайний блокнот або зошит або листок паперу, врешті-решт, куди ви записуєте, що ви їли впродовж дня, коли і в якій кількості.

Як правильно вести Харчовий щоденник?

Особливих правил ведення такого щоденника немає. Ви просто записуєте туди день, час, що ви їли і скільки.

Так! Є одне важливе правило: записувати треба ВСЕ. Усі перекуси, шматочок яблука, пів цукерки, бублика, насіння. Все, що потрапляє до вас у рот – записуйте.

Ви здивуєтеся, скільки всього і всякого ви навіть не рахували за їжу. І скільки насправді ви їсте за день.

Також бажано записувати до щоденника кількість випитої води – так вам буде легше дотримуватись своєї норми (нагадаю, що за день треба випивати близько 30-40 мл простої чистої води на 1 кг вашої ваги).

Як довго вести Харчовий щоденник?

Щоб зрозуміти «усю правду» про своє живлення вистачає одного-двох тижнів. Якщо ж ви серйозно маєте намір схуднути, то краще вести такий щоденник два-три місяці, поки не виробиться система живлення і не поміняються звички.

Ще більше цікавого про здоровий спосіб життя шукайте в моєму блозі:  http://hcfomina.blogspot.com/