Користь квіткового пилку

Природні лікувально-профілактичні засоби мають ряд переваг перед синтетичними: практична їхня нетоксичність, відсутність небажаних побічних ефектів, висока ефективність і комплексна позитивна дія на організм людини (имуномодулююче, радіо-, геро-, гепатопротекторне, детоксикуюче, антиоксидантний вплив, стимуляція росту й розвитку організму, активація нервової, серцево-судинної, ендокринної, опорно-рухової систем.

Квітковий пилок – це совокупність пильцевих зерен (чоловічих елементів – гематофітів) квітки. Цим і обумовлене надзвичайне багатство його складу (більше 50 біологічно активних речовин), якому визначено природою забезпечити початок життя нового покоління рослини (найбільш відповідальний і складний період розвитку).

Цілющі властивості квіткового пилка відкриті зовсім недавно й, можна сказати, випадково. В 1946 р. за результатами статистичного дослідження з довгожителів старше 100 років помітили, що більшість із них були бджолярами й систематично вживали пилок. Уже перші біохімічні дослідження показали багатий зміст у цьому продукті істотних протеїнів і вуглеводів з живильною цінністю, амінокислот, ферментів і інших речовин.

Вітаміни які містить квітковий пилок, та їх дії на організм:

  • В1, тіамін, або анейрин – регулює обмін цукрів;
  • В2, рибофлавін, або лактофлавін – застосовується як живильний засіб;
  • В6, піродоксин – сприяє росту, застосовується проти анемії;
  • В3, або РР, нікотинова кислота – застосовується для лікування хвороб шкіри, розладів травлення й нервовом’язових захворювань;
  • В5, пантотеновая кислота – сприяє росту, застосовується при шкірних, нервових і респіраторних захворюваннях, розладах травлення, хворобах крові й;
  • С, аскорбінова кислота – застосовується при кровотечах і т.д.;
  • B9, фолиевая кислота – сприяє кровотворній функції;
  • Р, рутин, або глюкозид благоприємно впливає на зміцнення стінок капілярів, попереджає появу мозкових крововиливів, серцевих приступів;
  • А, аксерофтол, або ретинол – застосовується при поразці очей, наприклад при ксерофтальмии (\”сухості очей\”);
  • Н, біотин – сприяє росту, застосовується при шкірних захворюваннях і блефариті ( подразнення очей );
  • Е, токоферол – вітамін відтворення, застосовується при безплідності, сприяє сперматогенезу, застосовується також при лікуванні нервовомускульних  захворюваннях;

Зверніть увагу на те, що тільки пилок квітковий містить вітаміни групи Р (рутин), які зміцнюють стінки капілярів, сприяє підвищенню стійкості до інфекцій. Світове світило по бджільництву й апітерапії М.П. Йойриш підкреслював, що пилок квітковий містить стільки добових доз рутину, що можуть охоронити кілька людей від крововиливів у мозок, сітківку ока й серця.

Дивно те, що квітковий пилок – рослинний продукт – містить цілий ряд гормонів. Це робить її особливо коштовної при вікових гормональних спадах, зв’язаних зі старінням організму й патологічних порушень роботи залоз внутрішньої секреції.
\nУ квітковому пилку виявлені стимулятори росту й антибіотик, що затримує розвиток пухлини (в експерименті).

Прийом пилку в натуральному вигляді:

а ) грудочками – обніжжя, такими, якими потрапляють в уловлювач, тобто в тому вигляді, в якому їх постачають споживачеві більшість бджолярів. Багато моїх знайомих гризуть натуральну пилок і почувають себе чудово. Можна запити його невеликою кількістю води, щоб легше було проковтнути. Якщо він здасться надто гірким, можна одночасно смоктати шматочок цукру, або заїсти ложкою меду. Я не прихильник того, щоб змішувати пилок з водою в склянці, але може бути, комусь цей спосіб сподобається. Можна також приготувати щось на зразок мікстури, домісивши пилок до рідкому або розтертого меду .

б) у вигляді порошку.Подрібнений  порошкоподібний пилок краще змішується з медом, і, природно, суміш виходить більш однорідна. Але вигляд її виходить неапетитний. Своєрідну суміш дає з’єднання пилку з гірчицею : приготовлена ​​таким чином вона легко засвоюється.