Про стрес

На сьогоднішній день нема людини, яка б могла стверджувати, що жодного разу в житті не піддавался стресу. Швидкість сучасного життя, неймовірна велика кількість інформації, яку потрібно щодня обробляти – це все призводить до перебування огранізму людини в періодичному стресі.

Що ж таке стрес? Якщо коротко та зрозуміло, то це порушення рівноваги у життєдіяльності організму внаслідок зовнішніх чи внутрішніх факторів. Стрес – це психо-емоційна  реакція на фізичний чи емоційний збудник. В кожного ця реакція індивідувальна.

При стресі одномоментно виділяється велика кількість біологічно активних речовин (горнони стресу), як можуть на короткий час мобілізувати захисні сили організму. Після такого потребується певний період відновлення. Якщо ж стрес ж є постійним, а періоди відновлення або надто короткі в часі, або відсутні, то це може призвести до серйозних порушень у всіх, без винятку, органах та системах організму людини.

Під час стресу імунна система перестає виконувати свої безпосередні обов’язки. Вона повністю мобілізується на боротьбу зі самим стресом і відповідно це стає підгрунтям для розвитку патологічного процесу в організмі. Не можна недооцінювати стрес та його негативний та дуже небезпечний вплив, який може призвести до багатьох захворювань.