Напрямки зимового відпочинку

Незважаючи на те, що зима цього року запізнюється, є місця вже готові до зимових розваг! Йдеться про гірськолижні центри та курорти. Сучасні технології допомагають організувати сніг, навіть, там, де його нема. 

В Україні також є такі місця. І вони не так далеко від Вашого міста! 

Найближчими і найдоступнішими залишаються міні-гірки. В першу чергу це траси, розташовані поблизу великих міст. Такі є в Києві (Протасів Яр, Голосієво), в Харкові («Швейцарія»), в Дніпропетровську («Лавина»), у Львові («Кайзервальд»), а також поблизу Чернівців (Цецино, «Мигове»). Для одеситів найближчим і найдешевшим варіантом вже кілька років є «Водяники» – невеличкий гірськолижний комплекс біля Звенигородки. Унікальність цього курорту – в тому, що тут люди катаються не з гори, а в урочище, розташоване посеред безкрайніх полів.Довжина наших «домашніх» схилів – від 300 до 600 м. Тут можна отримати базові навички катання: фактично всюди діють інструкторські школи. Для впевнених райдерів ці «споти» не надто цікаві: надто короткі спуски і майже повна відсутність можливості насолодитися природою.

Звісно, що “рівнинні” лижні курорти таки потребують сильної зими і морозу для досягнення необхідного сніжного покриття. 

Тому, якщо ви хочете справжніх відчуттів, то вирушайте кудись вище!

Більшість зимових курортів розташовані у Карпатах. Тут є і невеличкі «сімейні» («Захар Беркут», «Ізки», «Красія»), які чудово підійдуть початківцям і діткам, і більш розкручені та екстримальні («Драгобрат», Пилипець та Подобовець, Славське, Тисовець). Тут ви знайдете і непогане трасове катання, і прекрасні поля незайманого снігу, в які закохані фрірайдери. Якщо обирати за критеріями інфраструктура/ціни/добирання, незаперечними лідерами були і залишаються Славське та Пилипець. Найдешевше житло, звісно ж, у господарів приватних садиб.В сусідній Івано-Франківській області маємо популярний і масовий Буковель. Та якщо ви прогавили його дешеві акційні пропозиції, то краще їхати кататись до Косова, Яремчі, Ворохти чи Яблуниці. Щоправда, сервіс там значно скромніший.

Найсніжнішим лижним курортом України є урочище Драгобрат, що на Закарпатті. Сезон тут триває з пізнього листопада до травня. Не так багато схилів, проте будь-який заслуговує уваги. Житло на будь-який гаманець. А бонусом будуть неймовірні краєвиди та адреналін! 

Якщо ви любите комплексний підхід – смачно поїсти, насолодитися хорошим вином  і отримати хороше катання – купуйте квитки в Грузію. Всього за 120 км від Тбілісі вже багато років поспіль діє курорт «Гудаурі». Це місце підійде і новачкам, і «прокачаним» райдерам. Багато простору, неймовірні краєвиди і відмінний сніг гарантують вам чудовий відпочинок.До речі, в Грузію можна дістатися лоукостом (до Кутаїсі). А звідти близько до трьох інших курортів: Бакуріані (Боржомі), Местія (Хацвалі) чи Годердзі. Останні два розташовані відповідно в Сванетії та Аджарії – вельми колоритних куточках країни. Щоправда, в певні періоди туди вкрай важко потрапити через надмірну кількість снігу, так що уважно вивчайте прогноз погоди на місцевості.

Відпочинок у Польщі, Словаччині, чи Румунії, а також у  французьких чи австрійськх Альпах інколи дешевший, ніж в наших горах.Однак для бюджетного відпочинку в Європі вам потрібно напружитися та:

– зібрати компанію для подорожі, щонайменше 5-6 осіб;

– через місцевих друзів чи зимові форуми знайти і забронювати бюджетний котедж;

– на пересадних (потягом до Чопа, маршруткою до Відня, а далі потягом чи лоукостом) добратися до найближчого від курорту великого міста;

– взяти на прокат автомобіль чи мікроавтобус і нарешті потрапити на курорт.

Саме така схема допоможе здешевити поїздку в 1,5-2 рази, зробить вас мобільними та дозволить за невеликі гроші отримати прекрасний досвід катання на найкращих європейських зимових курортах 🙂

Зимовий відпочинок, як  і будь-який інший, передбачає Ваш гарний настрій та добрі налаштування!

А для початку, поки Ви ще нікоду не вибралися, просто частіше виходьте у найближчий парк на прогулянку незалежно від снігу та погоди).