Рослинний білок

Ви не помічали, що останнім часом в сучасному суспільстві багато людей стурбовані кількістю необхідного їм білка в організмі? При цьому добова норма білка для людини за останні пару десятиліть зросла вдвічі (з чого б це?). Безумовно, білок дуже важливий на кожному етапі життя людини: в молодості – для зростання нашого організму, в більш зрілому віці – для відновлення тканин. Але та загальна занепокоєність його кількістю сьогодні, на мій погляд, більш ніж перебільшена. І посилює цю ситуацію те, що більшість вважає, ніби білок нам можуть дати тільки тваринні продукти, що також не правильно.

Виявляється, білок є і в рослинах, причому в усіх, і в достатній кількості. І саме рослинний білок засвоюється нашим організмом набагато краще, ніж тваринний.

Справа в тому, що білок складається із замінних (наш організм здатний виробляти їх сам) і незамінних (отримуємо тільки з їжею) амінокислот. Причому рослинний білок володіє всіма необхідними для людини амінокислотами, всупереч поширеній думці (навіть такі дієтичні продукти, як огірок або салат айсберг, мають у своему складі білком з повним набором незамінних амінокислот). І в легшій для засвоюваності нашим організмом формі – вільній. Тобто, коли ми вживаємо тваринний білок, наш організм повинен спочатку попрацювати і розбити його на амінокислоти, а вже після цього почати будувати з них щось конкретне, чого йому на даний момент не вистачає. Рослинний же білок надходить в наш організм вже в так званому «розібраному» вигляді і відразу готовий до використання для конкретних цілей.

Продовжуючи тему білка, хочу торкнутися також такого важлиого питання: «Куди діваються надлишки білка з нашого організму?». Адже якщо вуглеводи і жири, які в надлишку потрапляють у наш організм, перетворюються на жирові відкладення на стегнах, талії, животі та сідницях, то з білком справа зовсім в іншому. Наш організм не зберігає білок про запас, так вже він влаштований, що повинен видалити його надлишок будь-якою ціною.

Тваринний білок окислює наш організм, а тому для роботи серця підвищена кислотність кровоносної системи неприйнятна, кислотність нейтралізується кальцієм з наших кісток. У результаті чого утворюються солі, які виводяться через нирки і сечовивідні шляхи, створюючи підвищене навантаження на весь організм в цілому. А те, що не виводиться, перетворюэться на каміння в тих же нирках і сечовивідних шляхах. У свою чергу рослинний білок не дає кислотної реакції і не вимагає її нейтралізації, тобто легко виводиться з нашого організму.

Також хочу зазначити, що тваринний білок, що не виведений організмом назовні, потрапляє в стінки кровоносних судин, потовщуючи їх і знижуючи їх еластичність, гнучкість і прохідність. Все це підвищує ризик виникнення інфарктів, інсультів та інших захворювань серцево-судинної системи.

Тобто, вживаючи в їжу рослинний білок нам не варто турбуватися про його надлишок, тому що він безболісно виводиться з нашого організму, тваринний же білок, навпаки, залишає на своєму шляху багато «сміття».

Так що вживайте більше рослинних продуктів, особливо багатих на білок.

Так, лідером за вмістом білка безумовно залишаються бобові: соя, сочевиця, горох, квасоля містять від 35 до 20 г білка в 100 г продукту. Серед овочів пальма першості за вмістом білка належить брюссельській капусті і шпинату (5 і 3 г відповідно), а також кольрабі та цвітній капусті. Багаті на білок і горіхи, однак враховуючи їх калорійність і високий вміст жиру, не варто дуже зловживати ними.

Також пам’ятайте, що в рослинних продуктах поряд з білком знаходиться також безліч корисних поживних речовин і вітамінів, які відсутні у продуктах тваринного походження.

Ще більше цікавого про здоровий спосіб життя шукайте в моєму блозі: http://hcfomina.blogspot.com/