Вербна неділя

Найбільшим християнський святом весни є Великдень. Цього року свято припадає на 20 квітня. Передує Великодню Вербна неділя, яку традиційно святкується за тиждень. Виникненню свята послужили біблійні оповіді. А саме в’їзд  Ісуса d Єрусалим, під час якого люди встеляли йому шлях пальмовим гіллям, вітаючи його у такий спосіб. Вербна неділя  ще називається квітною, шутковою, баськовою, пальмовою  неділею та неділею ваїй (гілки фінікової пальми).

У нас традиції пов’язані з вербою, бо це дерево характерне для України, а також на вербі раніше від інших дерев з’являються  бруньки навесні. Верба з давніх часів використовувалася для лікування та зцілення людей, а також для захисту від злих духів. Через красу дерева та її здоровий квіт людям мало передаватися здоров’я.

Освяченою вербою торкаються всіх рідних, а особливо дітей, примовляючи при цьому:

Будь великим, як Верба,

А здоровим, як Вода,

А багатим, як Земля.

Освячена верба за повір’ям має цілющу силу і оберігає від хвороб.  У народній медицині при приготуванні різноманітних узварів та ліків використовують і свячену вербу. Освячену вербу зберігають вдома цілий рік.

Вербна неділя є пісним днем.  Тому в цю неділю добре приготувати страви з риби. Морська риба є значно кориснішою, ніж прісноводна. Окрім того, що риба є джерелом легкозасвоюваних білків, вона ще багата на мікроелементи (йод, бром, фосфор, калій, магній, натрій, сірка, фтор, мідь, залізо, цинк, марганець, кобальт, молібден) та вітаміни (особливо вітаміну групи В, а для мене, як для невролога, – це дуже велика перевага над іншими продуктами).  Ну і звісно що – жир, тобто поліненасичені жирні кислоти (омега 6 та омега 3). 

Я люблю просто запікати у фользі. Рибу добре помити,  почистити і порізати (залежно від того, як ви любите), додати розмарин та лимон, сіль та перець – за смаком.  Помістити у піч при температурі орієнтовно 180–200 градусів С на 30–40 хв (все залежить від розміру риби). Гарніром може бути будь-що: рис, запечена картопля тощо. Або просто зелень.

Смачного!

Якщо подивитися на традицію святкування Вербної неділі, то здоров’я було головною складовою усіх побажань. От такі давні традиції здорового способу життя.

Не я б’ю – верба (баська) б’є,

Від нині за тиждень

Вже буде Великдень!