Всесвітній день дитини та міжнародний день педіатра

Найбільшим скарбом на Землі є діти. Бо вони її майбутнє! Діти зі своє появою приносять багато радості та щастя.  Уявити життя без дітей, без їх галасу, сміху, навіть, їх пустощів просто нереально! На жаль не завжди діти ростуть у відповідних умовах та отримують ту турботу, яка є необхідною. Є діти, які позбавлені елементарних речей. Часто це залежить від того, де вони проживають. Проте немає країни у світі, де є 100 відсотково вирішеним питання дитячої освіти, медичної допомоги,  дітей сиріт чи домашнього насильства над дітьми. Тому ООН оголосила 20 листопада всесвітнім днем дитини, а також 20 листопада 1959 року прийняли Декларацію прав дитини В 1989 році, також 20 листопада всесвітнім співтовариством була прийнята Конвенція прав дитини. Найголовніше, щоб дитина росла здоровою. І саме дитячі лікарі з першої миті життя малюка починають за це дбати

Педіатрі́я – галузь у медичній науці, головним завданням якої є збереження або повернення здоров’я дитині, щоб дозволити їй у повній мірі реалізувати свій вроджений життєвий потенціал (згідно вікіпедії).

Педіатрія як самостійна медична спеціальність виникла порівняно недавно. Окремі висловлювання та поради щодо вигодовування дітей, догляду за ними, лікуванню маються на стародавніх рукописах вірменської держави Урарту, а так само Стародавнього Єгипту, Індії, Китаю, Вавилона, Ассирії. У книзі Про природу дитини Гіппократа (бл. 460 377 до н. е.) містяться відомості про закономірності правильному і стабільному росту і нормальному розвитку дітей. У XV – XVI ст. з’являються окремі книги, присвячені дитячим хворобам, в них були і вказівки про високу смертність дітей, але були відсутні практичні рекомендації щодо її зниження. У XVII ст. завдяки класичним роботам англійських учених Гліссона, Сі-денхема про рахіті, віспі і кору, який отримав всесвітню популярність, педіатрія привертає увагу лікарів.

Довгий і тривалий процес відокремлення педіатрії як самостійної наукової дисципліни збігається з відкриттям перших дитячих лікарень. Перша лікарня для дітей 2-15 років була відкрита в Парижі в 1802 Вона стала центром підготовки спеціалістів з дитячих хвороб в Європі.

Київська Братсько-Могилянська академія, заснована в 1632 p., мала великий вплив на розвиток вітчизняної науки, у тому числі на підготовку національних медичних кадрів. Її вихованцями були Богдан Хмельницький, Григорій Сковорода, П.П. Гулак-Артемовський, чимало представників слов’яно-греко- латинської академії і Московського університету. Понад 40 вихованців академії захистили дисертації на здобуття ступеня доктора медицини, серед них такі видатні медики, як Д.С.Самойлович, М.М.Тереховський, О.М.Шумлянський, І.А.Полетика, К.І.Щепін та ін.

Значний внесок в розвиток педіатрії як науки зробив наш видатний земляк Степан Хомич Хотовицький (1796-1885), ім’я якого посідає почесне місце в історії світової і вітчизняної медицини. Вперше С.Х. Хотовицький застосовує для діагностики хвороб у дітей методики пальпації, перкусії, аускультації. Проте найвидатнішою подією в житті С.Х. Хотовицького, що принесла славу йому і всій медичній громадськості Росії, був вихід у світ у 1847 р. першого оригінального посібника з педіатрії Педіятрика (900 с.). Ця найкраща і остання праця Степана Хомича була перекладена на іноземні мови.

С.Х. підкреслював, що дитина – це недоросла людина в мініатюрі, що їй властиві свої особливості розвитку органів і систем, їх функціонального стану. У процесі розвитку відбуваються не лише кількісні, але й якісні зміни. З 1865р. вивчення педіатрії стало обов’язковим для студентів.

На сьогодні педітрія охоплює вчення не лише про хвору, але й про здорову дитину. Сучасна педітрія має на меті попередити захворювання, чи звести до мінімуму наслідки вже існуючого. Педіатр консультує батьків з приводу того, як виростити малюка максимально здоровим. Веде дитину аж до її повноліття. Завдяки розвитку педіатричної науки і дитячої охорони здоров’я різко знизилася дитяча смертність, значно зменшилася захворюваність та летальність від окремих захворювань, поліпшився фізичний розвиток дітей, майже повністю ліквідований поліомієліт, різко знизилася захворюваність на інфекційні захворювання.

Щирі вітання усім діткам, а також лікарям, які їм допомагають вирости здоровими