Як відучити малюка кусатися?

Малюки приносять нам велику радість. Вони сміються до нас, обіймають, притуляються… Але буває, що батьки інших батьків скаржаться на дитину, бо вона ображає інших дітей. І дуже часто це виражається у кусанні.

Кусання доволі поширена поведінка для маленьких дітей. Проте батькам дитини, яка кусається, від цього не легше. Ніхто не хоче, щоб рідна дитина була загрозою для інших дітей, щоб батьки забирали дітей в інші кутки майданчику, коли вас бачать, а вихователі у дитячому садочку завжди мали вам що сказати…

В цілому діти в маленькому віці кусаються з різних причин. Прорізування зубів, вивчення нового предмету, чи іграшки “на зуб”… Також діти можуть кусатися, щоб побачити реакцію інших. Або кусанням діти привертають до себе увагу. В процесі росту в дитини виникає багато нових емоцій, які вона не може пояснити. Це: гнів, страх, сильні емоції, а у малюка ще не вистачає мовних навичок, щоб з ними впоратися. Відповідно, коли їм треба дати на щось швидку реакцію, чи привернути увагу, то часто вдаються саме до кусання.

“Кусачками” дещо частіше є хлопці і найчастіше у віці між 1 та 2 роком життя.

Що ж робити, коли дитина кусається?

Покарання, як правило, не потрібне, через доволі фізіологічну природу кусання. Проте поясннення, чому цього робити не можна, так звані “тайм-аути” в грі, це те, що допоможе вам з дитиною пережити цей складний період.