28 років чемпіонства!

Після подорожі містами та селами Східної та Центральної України знов повертаємось на Захід. Наша нинішня зупинка на Хмельниччині в райцентрі Деражня. Сьогодні в місцевій школі-ліцеї буде відкрито сучасний спортивний майданчик у рамках проекту «Клич друзів – граємо разом!»

Поки організатори готуються, а діти чекають на початок свята, гуляю шкільним двором роздивляючись навкруги. Школа доволі велика, має цілих два великі спортзали, а от спортмайданчика на вулиці не було. Зупиняюся поговорити з групою батьків, які прийшли на відкриття разом із дітьми.

– У старшокласників для ігор на свіжому повітрі начебто все є – і футбольне, і волей больне п оле, а от малечі на вулиці не було чим зайнятись. Тепер подивіться, як вони гасають між новими спортивними спорудами, за їхнє літо можна бути спокійним! – розповідає батько двох хлопчиків, які в цей час гойдаються на кільцях.

Його підтримують жінки, кажуть, також дуже добре, що майданчик сучасний і безпечний, не будуть хвилюватися за дітей. «А ще дуже красивий!» – це вже оцінка дівчат, які фотографуються поруч.

– Ми дуже раді, що нашу школу обрали переможцем, вважаю, що майданчик ми заслужили. До уроків фізкультури і взагалі фізичного розвитку наших дітей дуже серйозно ставимось, – розповідає директор школи Дудар Галина Григорівна. – Щоб дітям було цікавіше займатися постійно проводимо різні змагання, їздимо на районні, обласні першості. Маємо непогані результати. Наприклад, вже 28 років поспіль перемагаємо в районних спартакіадах. Багато разів вигравали «Старти надій», їздили в Артек захищати честь області, близько 80 дітей там вже побували завдяки спортивним досягненням. У цьому році, до речі, теж перемогли. Правда, поїдемо, мабуть, уже не в Артек, а в Карпати чи Одесу. Кілька разів вигравали змагання «Козацький гарт» і навіть увійшли в десятку кращих команд України. А одного разу стали навіть кращими в країні, вигравши спочатку обласні, а потім всеукраїнські змагання «Ігри чемпіонів»!

Дивуюсь успіхам деражнян, вітаю з перемогами та питаю, чия це заслуга – всі ці спортивні досягнення школярів.

– Завдяки, в першу чергу, нашим учителям фізкультури, зокрема, Звірку Василю Павловичу. Він – Заслужений учитель України, дуже віддана спорту людина, уже 28 років працює в нашій школі. До речі, яскравий приклад – не встигли ще відкрити новий спортмайданчик, а він уже все розпланував, готує до Дня Конституції перші змагання на новенькому обладнанні, – сміється директор школи. – Інші вчителі теж у нас спортивні, беремо участь у вчительських профспілкових змаганнях, намагаємося давати гарний приклад нашим дітям. Хмельницький центр туризму дуже добре підтримує наш туристичний гурток, до речі, саме сьогодні вранці на змаганнях «Джура-Сокіл» наші діти здобули чергову перемогу.

Все ж таки особистість вчителя відіграє вирішальну роль у ставленні дітей до фізичного розвитку та активного способу життя, такий остаточний висновок роблю для себе їдучи з Деражні. Умови занять, педагогічні програми та спортивне обладнання – все це, звичайно, відіграє неабияку роль на шляху до успіху, але вчитель і його ставлення до дітей, це – найголовніше. Таким педагогам дуже хочеться допомагати і абсолютно зрозуміло, чому Фонд Кличко та Фундація Кока-Кола кожен рік так ретельно підходять до відбору шкіл, які заслуговують на новенький спортивний інвентар!

Ілля Аркадьєв

спеціально для “Живи активно!”