Кануполо – родзинка Олімпійського дня в столиці!

Уже стало доброю традицією в усьому світі до дня заснування Міжнародного Олімпійського Комітету (23 червня 1894 року), який цього року святкує 120-річчя від дня створення, відзначати Олімпійський день.

Цьогоріч святкування Олімпійського дня відбувалося на Оболонській набережній у столиці.

За словами президента Національного олімпійського комітету України Сергія Бубки, «філософія олімпізму та його цінності – унікальні та універсальні, адже несуть в собі дружбу, мир, єдність та взаємоповагу, які як ніколи потрібні нам зараз заради злагоди, благополуччя та спокою у нашій країні».

Організатори свята – Національний олімпійський комітет України, Міністерство молоді та спорту України, Київська міська державна адміністрація за підтримки компанії Сoca-Cola підготували чимало цікавинок та нововведень. Окрім традиційних легкоатлетичних пробігів, олімпійських вікторин та конкурсів, майстер-класів та зустрічей з уславленими олімпійцями, цікавих перегонів регати, судно- та авіамодельного спорту, вперше на Олімпійському дні відбулися показові виступи з водних видів спорту: веслувального слалому, плавання, акватлону, масових запливів на відкритій воді. Неабиякий інтерес у гостей свята викликали екзотичні змагання хлопців з м’ячем на каяках (спеціальних одиночних байдарках). Це кануполо – гра не нова, але українцям вдивовижу. Певно, багато хто, розграфлюючи в дитинстві аркуш паперу під «морський бій», мріяв взяти участь у водних баталіях. Так от,  канопуло чимось схожий на такий морський бій, де ви – капітан свого корабля (човна-каяка), а ваш флот з 5 кораблів (ваша команда з 5 осіб) має переграти інший такий самий флот.

А сам принцип гри в кануполо такий самий, як і у водному поло. Власне, його назва і походить від словосполучення «каное поло». Головна ціль – закинути м’яч у ворота. Як власне у традиційному поло, де так само на коні, намагаються забити ключкою м’яча у ворота суперника. Тільки у кануполо замість коня – каное-каяк, а замість ключки – весло, а замість трав’яного поля – водний простір. Таке собі ускладнене човном водне поло. Та й спортсмени змагаються переважно на відкритій воді. Гра ведеться в басейні розміром 35 на 23 метри з воротами розміром півтора на один метр, підвішеними на висоті 2 метрів над водою. Виграє той, хто закине якомога більше м’ячів у ворота суперника веслом або рукою. До того ж покласти м’яч на каяк і гребти напролом до чужих воріт не можна. Час володіння м’ячем обмежено 5 секундами, після чого треба або зробити пас, або відкинути м’яч мінімум на метр убік. Власне, ніхто поодинці пробитися до чужих воріт і не намагається – м’яч завжди летить швидше, ніж гравець може пересуватися на своєму човні.

Дисципліна видовищна, динамічна, у чому могли переконатися учасники Олімпійського дня. Однак  водночас жорстка, кажуть кануполісти. Тому, щоб уникнути серйозних травм, на гравцях шоломи з масками і рятувальні жилети, що захищають груди, спину і нирки. Втриматися на каяках та ще й вдало маневрувати, до речі, досить не легко.

«Правила дозволяють штовхати, перевертати човен, затоплювати супротивника, відтискати його вагою свого човна. Це дуже складна дисципліна, яка виховує неймовірно-твердий характер у тих, хто в нього грає», – говорить Олександ Горган, почесний президент федерації кануполо України.

Сучасний варіант гри з’явився в 70-х роках XX століття в Англії. Однак діюча версія правил була видана Міжнародною федерацією каное (ICF) лише у 1990 році. На теренах колишнього Радянського Союзу вперше грали в кануполо на Іграх доброї волі – відбулася показова гра зарубіжних команд. Перший світовий чемпіонат був проведений у 1994 році в англійському  Шеффілді  і відтоді проходить кожні два роки.

Перше в Україні поле для гри в кануполо з’явилося у 2012 році якраз у столиці на Оболонській набережній на нововідкритому водному стадіоні у затоці Наталка. Власне, саме тут і проходили показові змагання з кануполо під час Олімпійського дня. Для кануполо розроблені свої спеціальні методики тренування, як для одного-двох гравців, так і для команди загалом. Вони, безперечно, будуть цікаві й для любителів веслування, адже виховують вправність поведінки на воді для тих, хто проводить за веслами активний відпочинок!

Звичайно, одразу стати швидким і вправним кануполістом, швидше за все, не вийде. Але спробувати себе у цьому екзотичному виді спорту, що став родзинкою цьогорічного Олімпійського дня в Києві, можна, відвідавши спортивну секцію з кануполо тут таки, на Оболонській набережній.

На Олімпійському дні кожен міг знайти собі заняття по душі і відчути себе справжнім олімпійцем.

Не стигли? Прогавили?

Почніть прямо зараз – ось хоч би з цієї олімпійської розминки!

Фото НОК України