Чому важливо навчити дітей мислити і як це зробити?

Українські вчені-психологи і педагоги розробили нову програму розвитку дошкільнят для успішної підготовки до школи. Найважливіше, чого повинен навчитися дошкільник – оцінювати свої здібності і самостійно мислити і робити висновки.

В умовах освітньої реформи «Нова українська школа» Інститутом психології ім. Г.С. Костюка НАПН була підготовлена ​​нова програма розвитку дітей дошкільнят «Впевнений старт». Нова методика вже працює в дитячих садах 12 областей і навіть отримала Золоту медаль на 10-й Міжнародній виставці Інноватика в освіті.

Згідно з новою програмою важливо вчити дитину мислити. Процес мислення передбачає кілька процесів:

  • вміння запам’ятовувати
  • порівнювати
  • класифікувати
  • аналізувати
  • робити висновки

Як же навчити дитину мислити?

Вчимо запам’ятовувати

На першому етапі в процесі запам’ятовування у дитини тренуємо системи сприйняття – слуху, нюху, дотику і зору. Для цього нам знадобляться ігри та книги.

Також можемо скористатися всім, що є під руками або зустрічається на прогулянках. Наприклад, під час прогулянки можемо запропонувати дитині запам’ятати розмір і колір осіннього листка клена і просити його знайти точно такий же.

На другому етапі вчимо дитину конкретним технікам запам’ятовування чисел, дат, подій, нових українських та іноземних слів, назв, визначень.

Вчимо порівнювати

Дуже важливо в дошкільному віці навчити дитину порівнювати.

Для початку ми рекомендуємо в формі завдань пробувати порівнювати зображення, природні матеріали і явища.

Можна тренуватися разом з дитиною порівнювати малюнки по книжкам та іграм. А також можна вчити вашого малюка порівнювати на прогулянках, в торгових центрах і навіть під час поїздки в машині або автобусі. Можна просити малюка визначити яка будівля вище, або яка машина їде швидше. У якої ляльки в магазині більше очі, яка іграшкова залізниця довша або який барабан звучить голосніше. Повірте, до таких завдань дитина поставиться з інтересом і відповідальністю.

Вчимо класифікувати

Дитина вчиться класифікувати символи, образи і знаки. Наприклад, дорожні знаки, позначення часу на годиннику.

В умовах успішного проходження програми «Впевнений старт», вже через місяць-півтора діти прекрасно орієнтуються в безлічі образів і знаків », – розповідає Тамара Пироженко, доктор психологічних наук, завідувач Лабораторією психології дошкільнят Інституту психології імені Г.С. Костюка.

Вчимо аналізувати і робити висновки

Фінальний етап формування мислення – це робота з текстами і аналіз. Ваше завдання – навчити дитя переказувати прочитане, складати опис, робити висновки, виділяти головне і розуміти суть.

Дуже важливо для дитини спочатку формувати, а потім – не боятися висловлювати свою думку і навіть усвідомлювати свої страхи і переживання. Якщо ви навчите цьому дитину в ранньому дошкільному або шкільному віці, то вам і вашому чаду забезпечені 90% успіху в подальшому навчанні.

Наступним етапом буде – навчити дитину самостійно освоювати нові види діяльності при цьому зберігаючи притаманну дітям активність і любов до ігор.

Нова книга для дошкільника

Звичайно, виникає логічне запитання, як саме вчити і доносити інформацію дитині?

Для цього розробники програми в Київському інституті психології ім. Г.С. Костюка створили спеціальну «Книгу дошкільника», яка є прототипом підручника в школі зі своїми завданнями, ілюстраціями та іграми.

Герої книги – це діти в дитсадку, які кожен день освоюють щось нове. Книга пропонує безліч завдань і задачок різних типів. Передбачена індивідуальна робота, ігри в парах і колективно, а також – спільні заняття з батьками. Не тільки щось робити, але і просто розглядати, обговорювати це, ділитися враженнями.