Природній спосіб зменшити тривалість застуди

У ході кількох досліджень, що вивчали застосування вітамінів і мікроелементів для лікування застуди, були отримані суперечливі результати. Вчена Мішель Сайнс (Michelle Science) із Hospital for Sick Children (Канада) разом із колегами здійснила систематичний огляд і мета-аналіз 17 рандомізованих контрольованих досліджень, до яких було залучено 2121 учасник віком від 1 до 65 років.

Команда вчених виявила, що цинк скорочує тривалість симптомів застуди серед дорослих (середнє скорочення тривалості на 2,63 дні), проте не дає суттєвого ефекту серед дітей. Науковці виявили, що зменшення тривалості симптомів спостерігалось при застосуванні високих доз цинку (≥ 75 мг в порівнянні з <75 мг). Крім того дослідники повідомили про найпоширеніші побічні реакції – зміну смаку та нудоту у групі цинку (порівняно з групою плацебо).

Автори дослідження вважають: «Результати нашого мета-аналізу показують, що пероральне застосування цинку скорочує тривалість симптомів застуди». Заявивши про те, що пероральне застосування цинку скорочує тривалість симптомів застуди на 2,63 дні, команда вчених ще раз наголосила на важливості цього мінералу для імунітету людини.

 

Кількість цинку в 100 г різних продуктів:

– В устрицях міститься від 100 до 400 мг цинку.

– Пивні дріжджі і пшеничні паростки містять від 8 до 30 мг.

– У насінні гарбуза, грибах і чорниці міститься 10 мг цинку.

– Овес і вівсяні пластівці містять від 4,5 до 7,6 мг цинку, а лук від 1,4 до 8,5 мг.

– У насінні соняшнику і сочевиці – 5 мг, а гречаній крупі – 1,5 мг.

– У сої, сирі – 5 мг.

– У пшениці і сухих вершках цинку міститься 4,1 мг, а ось в какао і зеленому горошку – 3,5 мг.

– У м’ясі, яєчному жовтку, жита, макаронах з яйцями, горіхах і кукурудзі – 3 мг.

– У м’ясі більшості риб – цинку 1 мг. – У молоці, рисі, спаржі, селері, картоплі, редьці та хлібі міститься від 0,2 до 0,8 мг.

– У яблуці, лимоні, апельсині, грейпфруті, інжир, зелених овочах – 0,25 мг.

– У чорній смородині, фініках, часнику, рисі, яйці і малині – 0,4 мг.

– У ячмінної борошні, зеленому чаї і дріжджах міститься від 2 до 5 мг цинку.

Science M., Johnstone J., Roth D.E., et al. Zinc for the treatment of the com mon cold: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials // CMAJ.