Дніпро – фестиваль «Живи активно!» 2018 – як все було

Парк імені Тараса Шевченка – одне з найулюбленіших місць літнього відпочинку дніпрян. У суботу 23 червня сюди завітав фестиваль «Живи активно!».

Дніпро – велике промислове місто, жителі якого не з чужих слів знають про екологічні проблеми, їх зв’язок зі станом здоров’я, і розуміють, що не лише статки є важливою складовою якості життя. 

У Дніпрі фестиваль «Живи активно!» відбувся вже вдруге. Як і минулого року, нинішній захід вразив своєю масштабністю і доброзичливою атмосферою. Лікарі багатьох напрямків були раді допомогти містянам, завдяки чому кілька тисяч дніпрян отримали безцінну інформацію про стан організму, корисні рекомендації і можливість «жити активно».   

Традиційно робота фестивалю будується за різними активностями – стендами, біля яких гості мають можливість зробити певні заміри або процедури, подивитися інформаційні ролик, отримати консультацію, поспілкуватись. Лікарі-терапевти, кардіологи, масажисти, травматологи, ендокринологи, дієтологи та представники інших спеціальностей їм допомагають.   

В рамках фестивалю проходить проект «День боротьби з високим тиском», він дійсно є соціальним. Багато людей думають, що проблема високого тиску стосується лише літніх людей. Але, на жаль, це не так. Хвороби, пов’язані з високим тиском, дедалі молодшають. Тому лікарі пропонують усім хоча б раз на три місяці або півроку міряти тиск, щоб бути впевненим у своїх кондиціях. А якщо тиск – підвищений, його потрібно контролювати регулярно.

На стенді працювали кардіологи і дієтологи. Вони підказували відвідувачам, як можна покращити їх спосіб життя. Дієтологи пропонували певний раціон харчування.

«В Україні артеріальна гіпертензія (АГ) – є одним із найбільш розповсюджених захворювань, від неї страждає приблизно кожен третій дорослий громадянин, – стверджує лікар-кардіолог Вікторія Кротова.

«Для порівняння, у таких державах, як Японія, Сінгапур або Південна Корея підвищений артеріальний тиск мають лише до 20% населення, або менше. В цих країнах діють державні програми зниження ризиків виникнення АГ: вміст солі та цукру у продуктах харчування контролюється державними службами, і виробників, які перевищують ці показники, позбавляють ліцензії, також активно популяризується здоровий спосіб життя, починаючі з раннього віку .  

Проблемами АГ на світовому рівні займаються провідні установи та громадські організації, а саме – Міжнародне товариство гіпертензії (International Society of Hypertension, ISH) у травні щорічно проводить глобальні заходи із вимірювання у населення планети рівня артеріального тиску (May Measurement Month).  І особливо приємно, що в Україні є організатори медицини, які мислять на глобальному рівні та турбуються про здоров’я населення.

Про рівень свого артеріального тиску важливо знати кожному через те, що АГ призводить до інвалідізації населення і передчасної смерті, навіть, у працездатному віці. Тому є незаперечним фактом, що подібні фестивалі профілактики й активного способу життя потрібно проводити регулярно, як на загальнодержавному, так і на регіональних рівнях.

Велика подяка організаторам, лікарі із задоволенням беруть участь у подібних заходах, щоб допомагати людям та інформувати  про здоров’я», – запевняє пані Вікторія.

На стенді «Здорове серце» усі бажаючі мали можливість зробити електрокардіограму. ЕКГ – теж важливий елемент профілактики захворювань. Навіть люди, які прекрасно себе відчувають і ведуть здоровий спосіб життя мають раз на рік робити ЕКГ, щоб мати впевненість, що їх серце – здорове.

«Ми розповідаємо , що дуже важливо знати й контролювати «Ризики виникнення серцево-судинних захворювань». Після консультацій з кардіологом, якщо ризик кардіоваскулярних хвороб є великим, відвідувачі йдуть до нас, і ми їм доводимо необхідність застосування ацетилсаліцилової кислоти.

Наш «Кардіомагніл» – це препарат, який здатен подарувати час пацієнтам. Це профілактика тромбоутворенню, зниження ризику розвитку інфаркту міокарда, інсульту і це європейська якість. Препарат виробляється у Німеччині і відомий на українському ринку більш ніж 10 років, – каже пані Олена, представник компанії Takeda.

Стенд «Оцінка ризику переломів» став ще одним подарунком від організаторів фестивалю «Живи активно!» жителям Дніпра. Чому? Пояснила Валентина Пехенько, асистент кафедри сімейної медицини Національного медичного університету України імені О.О. Богомольця, кандидат медичних наук.

Щоб зберегти гарний стан кісток потрібен здоровий спосіб життя, помірні, але постійні фізичні навантаження, якісне харчування, обмеження продуктів, які сприяють вимиванню кальцію, періодичні обстеження.

Але проблема остеопорозу – тобто зниження щільності кісток, стає дедалі більш актуальною для людей різного віку. Кістка стає більш крихкою, але вона не болить. Тобто про існування цієї проблеми людина узнає або після медичних обстежень, або після перелому.   

Стандартом для вимірювань в усьому світі вважають рентгенівську денсинометрію. Але такі апарати доволі громіздкі і в українських клініках їх небагато. Навіть у київських – біля десятку.

Ультразвукова денситометрія дозволяє визначити густину кісткової тканини завдяки швидкості проходження ультразвукової хвилі. Отже, портативний ультразвуковий апарат, яким користувалися на фестивалі, надав відвідувачам унікальну змогу визначити стан кісток прямо на місці, не  стоячи у чергах і не відвідуючи жодної клініки. 

Екскурсію кишечником (у сучасній українській мові також використовують назву «кишківник») усім бажаючим проводив Костянтин – медичний радник компаниії Takeda. Завдяки йому гості фестивалю могли дізнатися багато цікавих фактів про свій кишечник.

Наприклад, спеціалісти Міністерства сільського господарства США підрахували, що середньостатистичний американець споживає щорічно 905 кг їжі.

Що площа кишечнику складає аж 8 столів для настільного тенісу. Виміри були зроблені радіоізотопним методом.

На перший погляд це неможливо. Але ж наш кишечник – справжнє чудо природи. Для збільшення площі контакту з їжею він має складки, де є – ворсинки, і на кожній з них ще – мікроворсинки. Костянтин це порівнював із справжнім персидським килимом.

Уся ця площа заселена бактеріями, більшість з яких є нашими помічниками. За сучасними науковими даними, кишковий тракт кожної людини заселений 2 кг мікроістот. Вони перетравлюють те, що ми переварити не здатні. 

Аби утримувати під контролем весь цей «зоопарк», потрібно мати гарно діючу імунну систему. З одного боку, кишечник повинен бути максимально проникненим, а з іншого – захищеним, щоб бактерії не потрапляли у внутрішні органи. Тому кишечник складається з одного шару епітеліальних клітин, крізь яких проходять поживні речовини, а навколо розкидані фолікули, яки захищають від інфекцій. У дорослої людини їх 30 тис.

«Тобто ми маємо доволі складну взаємодію, порушення якою призводить до кишкових хвороб і розладів, – резюмував Костянтин.

Великим попитом на фестивалі користувався стенд «Без болю у спині та суглобах». На ньому можна було отримати безкоштовний масаж та рекомендації з нескладними, але корисними фізичними вправами.   

Пан Дмитро, представник компанії «Ріхтер Гедеон», розповів, що масаж робиться із використанням протизапального крему «Аертал». Паралельно з тим, людям пропонують робити 7 вправ.

«При їх виконанні дуже важлива системність. Краще робити хоча б дві з них  на вибір, але кожний день, ніж 5 або 7 – раз на місяць.  

Ми також рекомендуємо робити нотатки, щоб корегувати виконання і щоб був зворотній зв’язок.

Біль у спині – це вже проблема не старих людей, а людей середнього або відносно молодого віку, серед яких багато тих, хто веде активний спосіб життя і багато працює.

Харчування, якість води, стрес – усе це впливає на стан рухомого апарату. Режим дня, увага до себе – це набагато важливіше, ніж ми потім лікуємось таблетками. Тобто, ми займаємось собою в першу чергу. І це важливо, – розповів Дмитро.

«Навіть абсолютно здорові люди повинні регулярно робити «Аналіз крові на цукор», – запевняє відвідувачів однойменного стенду Артем Марчук – керівник відділу медичних представників напрямку ендокринологія та ортопедія ТОВ «Долфі-Україна».

«Ритм життя постійно зростає. Ми звикаємо жити у стресовому стані. Багато хто з нас приділяє мало уваги активному способу життя. А якщо взяти до уваги, що ми не притримуємось правильного харчування, контроль рівня глюкози крові дуже потрібний. Я би усім рекомендував це робити раз на місяць, – стверджує Артем.  

Зараз діабет дуже помолодшав. За інформацією головного ендокринолога Дніпропетровської області Дмитра Логвинова, є випадки, коли ця хвороба фіксується навіть у 3-річних дітей або не набагато старших. Тому важливо прищеплювати дітям звичку до занять спорту. Зі слів 13-річного хлопчика, хворого діабетом, який займається боксом, контроль глюкози до і після тренувань чітко відображає її зниження у крові.

Тому дуже гарно, що здоровий спосіб життя користується все більшою увагою у нашому суспільстві. Люди їздять на велосипедах, ходять у подорожі пішки, займаються фітнесом та іншими оздоровчими практиками.

Дитячу аудиторію організатори фестивалю теж не залишили поза увагою. Для них працював інструктор  з оздоровчої гімнастики Олександр. Діти, зазвичай, із великим задоволенням виконують фізичні вправи і таким чином звикають до ранкової зарядки.

Костянтин – майбутній лікар-травматолог, студент Дніпропетровської національної медичної академії демонстрував усім бажаючим, як надати першу допомогу при нескладному пораненні або травмі, вчив, якими ліками їх потрібно обробити.

Головна порада від нього – завжди зберігайте спокій, тому що більшість помилок під час надання першої допомоги – це наслідки паніки і вони призводять до ще гірших наслідків.

І це поради не тільки для батьків, але й для дітей, які маючи певні знання можуть надати собі долікарську допомогу після порізів, саден та інших травм.

Отже, без паніки. І будьмо жити активно!