Екстремальна спека: як вберегтися

Надзвичайна спека діагностується тоді, коли температура повітря коливається більше ніж на 10 градусів, вище середньої температури для регіону протягом декількох тижнів.

Що робити, коли на вулиці +35С

Під час надзвичайної спеки необхідно обмежувати час перебування на сонці, особливо це стосується періоду з 11 до 16 години. Шукайте прохолоду й тінь, для того, щоб ваше тіло могло відновитись. При відсутності кондиціонеру вдома, необхідно заходити до громадських приміщень, бо навіть декілька годин проведених в прохолодному приміщенні допомагають тілу адаптуватись до спеки.

Продумати свій захист від засмаги. Не всі знають про те, що засмага виникає в результаті дії на шкіру ультрафіолетового випромінювання. Для того, щоб захиститись від шкідливих променів необхідно використовувати сонцезахисний крем з SPF не менш ніж 30. Для того, щоб крем почав діяти вчасно, його потрібно нанести за 30 хвилин до виходу на вулицю. Варто зауважити, що засмага може уповільнювати здатність шкіри вивільняти зайве тепло, що негативно впливає на здатність організму до охолодження. Також засмага зневоднює організм.

Порада: Рекомендується вибирати сонцезахисні засоби з поміткою «широкий спектр» або «захист UVA/UVD» на етикетці, бо такі продукти більш дієві. З інформацією щодо їх використання необхідно ознайомитись на етикетці.

Відпочиваючи на пляжі чи біля водойм, слід бути уважними, бо в таких умовах можна дуже швидко отримати опіки. Для захисту свого тіла від надмірної засмаги необхідно надавати перевагу легкому і вільному одягу світлих кольорів, краще з довгими рукавами.

Під час спеки слід відмовитись від відвідування соляріїв і пити велику кількість води. Підтримувати водний баланс потрібно при будь-якій активності. Для того, щоб випити рідину не потрібно чекати на відчуття спраги. Пити воду треба маленькими ковтками протягом усього часу поки ви зберігаєте активність.

Варто зауважити:  якщо ви маєте якісь протипоказання до вживання великої кількості води, то необхідно порадитись з лікарем, яку допустиму кількість води ви можете собі дозволити.

Відмовтесь від рідини, яка містить в собі кофеїн, алкоголь або велику кількість цукру, бо  вживання таких продуктів спричиняє значні втрати рідини в організмі.

Не рекомендується вживати і дуже холодні напої, бо вони можуть стати причиною судом шлунку.

При дотриманні дієти з низьким вмістом солі, якщо ви страждаєте на діабет, або від підвищеного кров’яного тиску чи інших хронічних захворювань, запитайте поради у свого лікаря, стосовно водно-сольового режиму.

Запам’ятайте: електричні вентилятори забезпечують комфорт влітку, однак при надзвичайній спеці вони не є ефективними. Якщо ви хочете охолонути, то краще за все прийняти прохолодний душ чи ванну.

Влітку, якщо у вас немає кондиціонера, слід обмежувати використання кухонної плитки та духової шафи для того, щоб підтримувати прохолоднішу температуру в домі.

Також варто відмовитись від гарячої та важкої (жирної) їжі, бо вона створює додаткове теплове навантаження для організму.

Уповільніть свій темп: на період спеки зменште об’єм фізичних вправ. Розпочинати вправи необхідно повільно, лише поступово підвищуючи темп. При виникненні дискомфорту, і пришвидшеного серцебиття, а також нестачі повітря слід припинити будь-які навантаження. Знайдіть прохолодне місце або тінь, де ви зможете відпочити, і побудьте там, особливо якщо ви відчуваєте запаморочення чи слабкість.

Забороняється залишати немовлят, дітей чи домашніх тварин у припаркованому автомобілі, навіть при відчинених вікнах. Залишаючи автомобіль, переконайтесь, що з нього всі вийшли. Дбайте про своїх домашніх улюбленців, давайте їм достатню кількість свіжої води, залишаючи її в тіні.