Київські Карпати: активний зимовий відпочинок у Протасовому Яру

Гірськолижний сезон у розпалі! І зовсім необов’язково для цього далеко їхати, адже і в Києві можна активно відпочити у гірськолижному спортивному комплексі «Протасів Яр». PR-менеджер Олександра ПАНЯК розповіла про плани на київський гірськолижний сезон та секрети популярності лижного спорту і сноубордингу серед великих та маленьких українців.


 

– Які найпопулярніші напрямки зимового спорту нині серед українців?
– Без сумніву найбільше прихильників у таких видів спорту, як сноубординг та гірськолижне катання. З кожним роком охочих навчитись катанню на сноубордах стає все більше. Є й такі любителі активного відпочинку, які міняють лижі на сноуборд – тенденцію спостерігаємо серед старших людей. Діти, які катаються на бордах приводять своїх батьків, і ті також стають на дошку. Ну а зовсім маленькі дітки катаються, звичайно, на санках. Хоча на Протасовому Яру є багато 5-річних лижників та зовсім юних сноубордистів, які вміло одягають малесенькі шоломи, черевички, комбінезончики – і з радістю біжать займатися з інструкторами, чи вже самостійно.

 

– У чому секрет такої популярності?
–  Фізична активність є незамінною для кожної людини. Влітку хтось обирає біг, навесні та восени люди займаються у спортзалах, а взимку окрім цього всього – є ще й сніг, а це спонукає людей до катання на ковзанах, дошках, лижах і т.д. Так було завжди, і це вже стало гарною традицією для людей, які дбають про свій моральний та фізичний комфорт у будь-яку пору року.

 

– Чим ще можна зайнятися на Протасовому Яру?
– У нас є кілька трас для різних клієнтів, адже приходять сюди на тренування та відпочинок як новачки, так і професійні спортсмени. Протасів Яр є базою олімпійської підготовки збірних України з гірськолижного спорту та сноубордингу, також тут проходять всеукраїнські та міжнародні змагання цих видів спорту. Влітку можна зайнятися зорбінгом, а взимку – кататись на лижах, сноубордах і практикуватись у стрибках і трюках на різних трамплінах. Наразі також шукаємо спонсорів для відкриття сноу-парку.

 

–  Яка погода є ідеальною для зимових розваг?
–  Сніжна та морозяна, але не занадто. Коли на вулиці -15, то охочих кататися не дуже багато – довго на такому холоді не протримаєшся. Найкомфортнішою є та погода, при якій температура лише на кілька градусів нижче нуля, падає сніжок і світить сонечко – це додає неабиякого настрою і натхнення для катання на улюбленій дошці чи лижах. Та й падати за такої погоди не так обтяжливо морально:)

 

– Як довго триває лижний сезон? 
– Лижний, як зрештою, і сезон для сноубордистів – річ умовна, адже дуже залежить від погоди. Але, зазвичай, сезон розпочинається у грудні з настанням перших морозів. Протриматися сезон може й до початку квітня – якщо весна затримується, і на вулиці все ще спостерігається мінусова температура.

Бесіду вела Галина Теличук