Кукамелон: міні кавун-огірок із присмаком лайму

Часом нам хочеться спробувати щось незвичайне. У супермаркетах вибір смачної та корисної екзотики зазвичай невеликий, хоча світ завжди готовий поділиться із нами своїми найкращими смаколиками. Один із них – кукамелон, міні-кавун, справжній тренд цього сезону, який можна легко виростити у себе на балконі чи на дачі.

Кукамелон або мелотрія – це овоч із сімейства гарбузових, унікальний мікс кавуна та огірка. На смак кукамелон нагадує лайм, а на вигляд аґрус або виноград. Дикий кукамелон росте в Мексиці і декількох країнах Центральної Америки, де його називають «мишача диня».

Мелотрія – чудова орнаментна рослина. Вона активно розростається, її вертикальні пагони швидко досягають триметрової довжини. Посіяні у квітні, плоди кукамелону дозрівають через два-три місяці.
Листя нагадують огіркові, але довго не в’януть і зберігають до пізньої осені яскраво-зелений колір.

Кукамелон можна вирощувати у себе на дачі або навіть і вдома: у горщиках, діжках або квіткових ящиках. Цей процес нічим не важчий за вирощування огірків, адже кукамелон – рослина невимоглива і при цьому дуже плідна, що дозволяє зібрати багатий урожай навіть із маленької грядочки.

Насолода для гурманів

Мелотрія – це справжня знахідка для вегетаріанців та любителів вишуканих страв. Кукамелон можна додавати до салатів, солити і маринувати. Яскраво виражений цитрусовий аромат та водяниста структура робить цей овоч ідеальним для вживання у спекотний  день. Їдять плоди кукамелону цілими, не очищуючи від шкірки і не викидаючи насіння – як аґрус або інші ягідки, що дуже зручно для любителів швидких вітамінних перекусів. Дрібно нарізаними їх додають у сальсу, а більшими шматочками – до будь-яких страв, яким не вистачає родзинки та яскравості.

Спробуйте наприклад здивувати домашніх таким екзотичним салатом:

Вам знадобиться:

  • 250 г молодої стручкової квасолі
  • 1 солодкий перець
  • 1 стиглий манго (можна замінити великою соковитою грушею)
  • 200 г кукамелону
  • 1 солодка цибулина
  • 1 маленький перець чилі
  • 1 пучок кінзи
  • 2 лайма
  • 1 зубчик часнику
  • 100 мл оливкової олії

Приготування:

Квасолю опустіть у підсолену киплячу воду і варіть 5 хвилин, потім відкиньте на друшляк, дайте стекти воді і залиште на деякий час. Поріжте мелотрію уздовж на половинки, додайте дрібно нарізаний перець, порізаний на тонкі часточки манго і цибульку. Видавіть зубчик часнику, посоліть, додайте квасолю. Змішайте сік двох лаймів і оливкову олію та полийте цим маринадом салат.

Однак не забувайте, що екзотичні плоди потрібно вживати із обережністю. Так у свіжому вигляді мелотрію небажано вживати тим, у кого підвищена кислотність соку шлунка, виявлена ​​виразкова хвороба або гастрит. А в маринованому мелотрія не потрібна вагітним, а також тим, хто страждає на хвороби печінки, серцево-судинної системи, нирок, шлунково-кишкового тракту.

Осінь – час експериментів, і кухня – не виключення. Кукамелон не лише втамує вашу спрагу до естетичного задоволення, надавши звичним стравам цікавого вигляду, а і задовольнить смакові забаганки найбільших гурманів.

Підготувала Галина Теличук