Кишкові інфекції влітку: симптоми та профілактика

Кишкові інфекції влітку

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. Про кишкові інфекції влітку розповідають МОЗ.

Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви та кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця. Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій (далі – ГКІ), достатньо виконувати прості профілактичні дії та в разі нездужання обов’язково звертатися до лікаря. 

Симптоми ГКІ, за яких потрібно негайно звернутися до лікаря

  • сухість у роті та горлі
  • підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою
  • переймоподібні болі в животі
  • незначне сечовипускання або його відсутність

Кишкові інфекції влітку: профілактика

  • дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти
  • не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання
  • мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати
  • не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо

Перебування у місцях скупчення людей і обмежений доступ до чистої води – передумови появи та поширення «кишкових» захворювань. Вони легко передаються від людини до людини та особливо небезпечні під час війни. Ротавірус – це найпоширеніша у світі «кишкова» інфекція, якій можна легко запобігти. До того, як наука винайшла вакцину, більшість дітей віком до 5 років були інфіковані ротавірусом хоча б один раз.

Підхопити ротавірусну інфекцію досить легко: погано вимити руки, покупатися у забрудненій водоймі чи проконтактувати з хворим. Заразитися ротавірусом можна і під час контакту із забрудненими поверхнями і предметами: іграшками, підлогою, меблями, одягом, під час їжі тощо. Ротавірус може залишатися на поверхнях протягом тижнів та навіть місяців. Перші ознаки ротавірусної інфекції – різке підняття температури і блювота, пізніше з’являється тривала діарея. 

Симптоми ротавірусної інфекції

  • різке підвищення температури
  • блювота, біль у животі
  • тривала діарея, водянисто-пінисті випорожнення
  • може зʼявлятись нежить, почервоніння в горлі, біль під час ковтання

У здорової дорослої людини ротавірусна інфекція може мати лише легкі прояви та симптоми або не мати їх взагалі. Проте для немовлят і дітей раннього віку це захворювання є небезпечним через ризик швидкого зневоднення. Зазвичай, інкубаційний період у разі інфікування триває два дні. Блювота та діарея можуть тривати від трьох до восьми днів. Специфічного лікування ротавірусної інфекції немає – лише симптоматичне. Антибіотики за ротавірусної інфекції не призначаються.

Медики призначають пацієнту поліферментні препарати, адсорбуючі та вʼяжучі засоби, жарознижувальні препарати. Важливо підтримувати водно-сольовий баланс організму: багато пити. За тяжкого перебігу захворювання передбачене внутрішньовенне введення рідини. Проводиться дезінтоксикаційна терапія. 

Image by stockking on Freepik