Лайфхаки психотерапевтів проти хандри

Поняття «осінньої/зимової депресії» не зовсім вірне: на психічний стан людини впливають різні речі, а сам цей вплив влаштований складніше, ніж ми звикли думати. Проте багато  людей відзначає, що при похолоданні коли температура знижується, сонця стає менше, то залишати дім ми намагаємось якомога рідше і тільки по дуже вагомим причинам. Психологи та психотерапевти радять декілька способів, які дозволять вам полегшити наступні темні та похмурі шість місяців.

Не мерзніть

Ми багато всього робимо – тягнемо роботу, сім’ю і так далі, а холод приносить додаткові вимоги до життя. Нам необхідно вдягати інший одяг, ми потребуємо більше сну, іншу їжу і не немає сенсу заперечувати той факт, що зимою життя вимагає додаткових зусиль. Щоб знизити напругу, ми маємо визнати, що життя зимою стає складнішим, і потрібно до нього адаптуватись. Варто постаратись знайти щось приємне в цьому сезоні, і поставити питання, як краще пристосуватись до холодного періоду, а також включити холод та умови, що змінились у свій розклад.

Не ігноруйте додаткові заняття

Існує такий феномен, що при зростанні стресу, ми намагаємось себе розвантажити, при цьому припиняємо заняття спортом, починаємо рідше зустрічатись з друзями. Однак цього робити не потрібно, бо це ті самі речі, які дають ресурс та дозволяють відновлюватись, наповнюють життя змістом, роблять його таким, як ми цього хочемо.

Коли ми припиняємо це робити, то непомітно надаємо перевагу чомусь ще – наприклад більше працюємо чи компульсивно залипаємо в інтернеті, хоча вважаємо, що навантаження зменшується.

В холодний період року не потрібно відмовлятись від того, що допомагає тримати баланс, вважаючи, що у нас немає ресурсу.

Гуляйте, коли тяжко

Осінь нагадує нам, що ми все-таки живі істоти та залежимо від природних циклів. Для того, щоб ввійти в цей сезон з мінімальними втратами, необхідно як тільки нам стає важко, вставати та йти гуляти. За будь-якої погоди, хоча б навкруги офісу, а краще – по вулицях, розглядаючи людей та вітрини, як в дитинстві. Мерзнути восени не так шкідливо, як мало рухатись, і це потрібно пам’ятати

Випікайте печиво

Смішне правило – випікайте печиво. Чи щось інше, що буде мати духмяний аромат та створювати в домі відчуття тепла, затишку та достатку. Не важливо, що ви будете робити, головне, щоб воно було теплим і солодким, немовби чиясь турбота, яка нас огортає, і щоб ви отримували задоволення від процесу.

Робіть приємні  дрібниці

Ще одне правило – хоча б раз в день практикувати для себе будь-яку дрібницю, яка приносить задоволення. Це може бути грибний супчик, келих вина, масаж, чи година за серіалом. Купіть для себе щось гарне та пухнасте.

Включайте музику для натхнення

Не обов’язково радісну. Можна скласти список із музики, яка надихає. Не важливо буде вона радісною і легкою, а, може навпаки – сумною та щемливою чи похмурою. Головне, щоб  від неї самопочуття ставало кращим.
Добавте максимум світла

Старайтесь перебувати більше під сонячним світлом. Залишайте дім у світлий час як мінімум на п’ятнадцять хвилин в день. Навіть  при хмарному небі, сонячне світло все одно проходить скрізь хмари та допомагає  підтримувати наш емоційний стан.

Складіть список задоволень

Сформуйте список речей, які дарують вам приємні емоції, та відстежуйте те, щоб виконувати щось із цього списку кожного дня. Намагайтесь, щоб ваш список вміщував у себе речі різного калібру: те, що займає мінімум часу та зусиль (як нанесення маски на обличчя) і щось більш ресурсомістке (займатись хобі, зустрічатись з друзями). Необхідно слідкувати за тим, щоб активність була збалансована та представлена в різних сферах. Додавайте до щоденного графіку справи зі списку задоволень вони є  вашими психологічними «вітамінами» на холодний період року.

Спілкуйтесь з рідними

Підтримуйте контакт з близькими. Обіймайтесь, тримайтесь за руки, разом пийте чай та дивіться серіали, грайте в різні ігри, залишайте послання на холодильнику. Використовуючи будь-які можливі способи нагадуйте одне одному, що ви поряд. Перебувати в контакті з важливими для нас людьми є гарним способом подбати про себе, особливо восени, коли ви відчуваєте дефіцит тепла та світла.