Вегетаріанство особливо корисне для чоловіків

Вчений Майкл Дж. Орліч із Університету Лома Лінда (Каліфорнія, США) разом із колегами дослідив показники 73 308 учасників Adventist Adventist Health Study 2, за якими спостерігали протягом 6 років. Учасників дослідження було розподілено на п’ять груп: невегетаріанці, напіввегетаріанці, песко-вегетаріанці (споживають морепродукти, але не вживають м’ясо), лакто-ово-вегетаріанці (споживають молочні продукти та яйця) та вегійці (не вживають продуктів тваринного погодження).

Протягом дослідження померли 2570 осіб (показник смертності становить шість випадків на 1000 осіб на рік). Дані свідчать про зв’язок між вегетаріанством та смертністю від серцево-судинних захворювань, смертністю від ниркової недостатності та захворювань ендокринної системи. Цей зв’язок більше характерний для чоловіків. Автори дослідження прийшли до висновку, що вегетаріанство знижує показники смертності. Результати дослідження були характерними для чоловіків. Цей зв’язок слід враховувати спеціалістам, які надають рекомендації щодо харчування».

Коментар редакції: «Ці дані свідчать про те, що дотримання рослинного раціону допомагає не лише знизити ризики смертності, а й шанси розвитку різноманітних захворювань». 

Джерело: Michael J. Orlich, Pramil N. Singh, Joan Sabate, Karen Jacel- do-Siegl, Jing Fan, Synnove Knutsen, W. Lawrence Beeson, Gary E. Fraser. «Vegetarian Dietary Patterns and Mortality in Adventist Health Study 2 .» JAMA Intern Med.