Як зберегти психологічну рівновагу

Тривога за майбутнє своє, своїх близьких та своєї країни, розгубленість є цілком нормальними почуттями, коли присутня соціальна невизначеність і політична напруга. При цьому складно буває сконцентруватись на якійсь конкретній справі, та приступити до виконання повсякденних завдань.

Як подолати цей стан і зберегти своє здоров’я.

Рекомендації було надано відомий лікарем-психіатром, психотерапевтом, доцентом кафедри загальної, дитячої, судової психіатрії та наркології НМАПО імені П.Л.Шупика Андрієм Карачевським.

Зрозумійте свої почуття

Перш за все, необхідно прислухатись до своїх почуттів та, головне, перестати їх боятись. Коли ви зрозумієте свої почуття, то це дасть змогу якнайшвидшого пошуку шляхів відновлення душевної рівноваги.

Намагайтесь не піддаватись паніці та не створюйте її

По можливості зберігайте критичне мислення, при оцінці ситуації керуйтесь інтелектом, а не емоціями, намагайтесь бути максимально зосередженими та направляйте свою увагу на те, що корисне вам під силу зробити.

Налагодьте зв’язки з близькими та підтримуйте їх

Не шукайте приводу подискутувати зі своїми рідними людьми, стосовно різних політичних вподобань, принаймні до зниження напруги. Надавайте одне одному підтримку, проявляйте увагу до своїх рідних і говоріть якомога більше добрих слів.

Відшукайте те, чим ви можете займатись з користю

Якщо ви будете займатись потрібною вам і іншим людям роботою, то ви гарантовано буде підтримувати в собі відчуття внутрішнього спокою та рівноваги. В ідеалі це знайти заняття, яке може стати частиною вашої життєвої місії. Тут доречно згадати Віктора Франкла, який вдало перефразував Фрідріха Ніцше: “Той, хто знає навіщо жити, може витримати майже будь-що” (V.Frankl, 1946).

  • Дотримуйтесь режиму дня, вчасно їжте та якісно відпочивайте вночі
  • Не пропускайте сніданку та обіду, добавте у свій раціон харчування велику кількість сезонних овочів та фруктів.
  • Нічний сон дуже корисний для нашого організму, бо дозволяє відновити сили та позитивно впливає на самопочуття.
  • Якщо ви захворіли – відразу звертайтесь до лікаря

Ні в якому разі не запускайте хворобу, бо в стресовому стані організм швидше використовує свої ресурси, тому його необхідно  якісно підтримати. Оберіть сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, якщо ви ще цього не зробили.

Якщо ви почуваєте себе пригнічено, напружено, тривожно, вас все дратує, ви не можете спокійно спати та не можете дати раду своїм емоціям – вихід один необхідно звернутись за допомогою.

Якщо ви відчуваєте важкість на душі, то можна звернутись за допомогою до тих, кому ви довіряєте, і хто може вас підтримати, серед них можуть бути друзі, близькі, або просто люди які вас оточують, дозвольте собі відчути їх піклування про вас. Якщо від такої підтримки вам не стає краще, або ви не можете її знайти у своєму колі спілкування, то необхідно звернутись до психолога чи психотерапевта, які допоможуть вам справитись з цією проблемою.

Майже у кожному обласному центрі є підрозділ Психологічної Кризової служби, більше детальну інформацію можна дізнатись за номером телефона 096-730-01-00. У цілодобовому режимі працює і телефон довіри «Ставропігіон», яких створений для підтримки людей, які перебувають у кризовому стані: 096-000-15-58.

Психологічне здоров’я дуже важливе! Тому варто берегти себе, своїх рідних та близьких людей.

Джерело: https://moz.gov.ua/article/health/jak-zberegti-psihologichnu-rivnovagu-i-vnutrishnij-balans-radit-psihoterapevt