Жар у дитини – що робити

І все-таки зима прийде! З її переохолодженнями , простудами, мокрими ногами та носиками.  Хоча і осінні похолодання значно збільшили кількість захворювань як вірусного, так  і бактеріального  походження. Ці хвороби супроводжуються гіпертермією, інтоксикацією, зневодненням та іншими досить загрозливими станами.

Про один з них – гіпертермію – ми розмовляємо з лікарем-педіатром вищої категорії, з 32-річним стажем, що нині працює в Київському Міському медичному коледжі та практикує вприватній клініці «Добробут», Валентиною Володимирівною Таран.

 

В.В. Підвищення температури до 39- 39,5 ° у дитини –це реакція захисту, чи  патологічний( хворобливий ) стан?

Гіпертермія, зазвичай, має захисний характер для хворого ( сприяє утворенню противірусного інтерферону, бактерії гальмують своє  розмноження), але цей захист виникає все-таки  при перебігу патологічного процесу. Має значення вік хворої дитини, тривалість гіпертермії, супутні симптоми, особливо висипки на шкірі та слизових оболонках, наявність хронічних захворювань (серцевосудинних, ендокринних, центральної нервової системи) та  генетична схильність малюка. Отже, всі ці обставини потрібно врахувати для прийняття оптимального рішення надання допомоги, виходячи , передусім, з  інтересів дитини.

 

В.В.  Педіатри розрізняють гіпертермію  червону та білу,остання  у прогностичному плані – більш небезпечна, чому?

При червоній гіпертермії стан дитини порушується в незначній мірі – хоча вона стає червоною, гарячою на дотик, вологою, кінцівки  теж теплі, частішає дихання –на кожен  градус підвищення температури – частота дихання прискорюється на 4 дихання за 1 хвилину, а серцебиття – на 8-10 ударів за хв. , але  процеси терморегуляції досить  сприятливі, щоб організм упорався з проблемою.

Біла гіпертермія також може бути  як при вірусній, так і бактеріальній інфекції, але вона небезпечніша тим,  що батьки не відразу орієнтуються, що у дитини гіпертермія. Кінцівки, лоб, ті частини тіла, до яких доторкуються вони для визначення – чи ж є підйом у маляти температури – вони холодні на дотик, шкіра бліда, має сіруватий відтінок, на кистях та стопах має мармуровий  малюнок. Дорогоцінний час надання допомоги малечі спливає. Губи та слизові оболонки стають сухими, синюшними. Дитина тремтить, ховається під ковдру, уникає контактів, дратівлива. Цей стан  супроводжується тахікардією, частим диханням.

Після 37,5° температура стрімко наростає, і на цьому фоні у дітей до 2-х років часто порушується стан центральної нервової системи,інколи можуть виникати судоми. При білій гіпертермії спазмуються периферичні судини шкіри та додається остуда – тремтіння усього тіла, що провокує різке підвищення температури за рахунок скоротливого термогенезу. Гірше, якщо в цей час дитина не вживає рідини та відмовляється від питва, дефіцит рідини протидіє  зниженню температури та виведенню токсинів через нирки.

 

В.В. Що  можливо зробити вдома для полегшення стану дитини?

Потрібно помірно розкрити дитину, але вентилятор  не використовувати (це провокує білу гіпертермію). Обтирання тіла дитини, «прохолодні»  клізми та ванни для посилення тепловіддачі робимо  не холодною водою.(!) Температура води  18-20° може  сприяти подовженню білої гіпертермії. Для обтирання або ванни використовують воду нижче на 1-2 ° від температури тіла хворої дитини, а для «прохолодної» клізми беремо воду, яка холодніша від температури у прямій кишці не більше, ніж на 8-10°. У разі холодної води у клізмі у дитини може статися шокова реакція. Проста «мудрість» – все, що вологе – швидко охолоджується, тільки міру знати. Отже,  ей фізичний метод зниження температури є дієвим .

 

В.В. Як підтримувати водний баланс при гіпертермії, скільки пити та виділяти сечі має дитина?

Рясне пиття особливо при  білій гіпертермії – життєвонеобхідне: пити бажано сольові розчини (є велика  різноманітність у аптеках), а  лимонне питво – з обережністю у алергіків, це підтримає водно-сольовий баланс в організмі. Адже  при гіпертермії з частим диханням та через шкіру втрачається багато рідини, ці втрати збільшуються після прийому жарознижувальних препаратів. Якщо дитина категорично відмовляється від питва – є небезпека зневоднення, що призводить до порушення водно-сольового  обміну, функції серцевосудинної системи, мозку, нирок.

На кожен підйом температури дитина має вживати додатково до фізіологічної потреби 10 мл на кг ваги та  виділяти достатньо сечі. Орієнтовно добовий об`єм сечі за віком розраховується за простою  формулою  Д=600+100 (n– 1), де –  Діурез (виділена сеча за добу), 600мл – об`єм сечі в  1 рік, 100мл – додатково на кожен рік після року життя дитини, n– кількість років. Тобто, на 2 роки  діурез має становити 700 мл.

В.В. Американські педіатри розробили критерїі (шкала Йеля), за якими можливо оцінити стан та прогноз розвитку небезпечних станів дитини до 2 -х років. Це – емоційні реакціі маляти, такі, як реакція на присутність батьків, наявність чи відсутність посмішки дитини, характер плачу та крику, сонливість чи збудження. Ніби – то такі незначимі характеристики, але для діагностики мають цінність. Чи можемо вказати, що емоції дитини – це маркери ії загального стану?

Звичайно, емоційні реакції є дуже актуальними для оцінки загального стану дитини, бо відображають ступінь порушення функцій мозку. Люблячі батьки не оминуть у своєму спостереженні за дитиною зміну її поведінки .

Наприкінець,  хочу зазначити: у зв’язку з великими міграційними потоками у світі  виникають  та діагностуються нетипові для даної території інфекції. Тому уберегти дітей стає все важче і важче від нових збудників. Актуальним  стає відомий постулат – «Інфекція – ніщо, організм – все!» Тобто, резистентність  (стійкість до  патологічних чинників)організму  є визначальною.

Життя рятують прості речі:  на першому місті – достатня рухова активність; свіже повітря, збалансоване харчування, доброзичлива обстановка у сім»ї,  своєчасна вакцинація.

Нехай Новий рік радує нас,бажаю здоров»я і малечі, і батькам!

Бесіду вела Даніш Тетяна Григорівна, викладач КММК

 

 

НАША ДОВІДКА.

Гіпертермія – це температура більше 37 С , що визначена у аксіллярній (пахвинній)  ділянці.

Мінімальні величини температури – в 3-6 годин, максимальні – в 17-19 годин. Ректальна температура на 0,6-1,0 С вища від аксіллярної.

Температура тіла у дітей раннього віку надзвичайно нестійка, на неї  значно впливають емоції, фізичне навантаження, сон, у що вдягнена дитина.

Увага : значне підвищення температури тіла дитини ні в якому разі не можна пов`язувати  із прорізуванням зубів. Потрібно шукати справжню причину лихоманки.