Чому не слід відмовлятися від обідньої перерви

Люди, які відмовляють собі у цій «законній» перерві, ризикують перетрудитися і звести нанівець решту робочого дня та значно погіршують своє здоров’я.

Вчені: «Ви витрачаєте на обід мало часу»

Коли дві великі компанії Mastercard і Ipsos MORI вирішили з’ясувати, скільки часу середньостатистичний працівник витрачає на обідню перерву, то були дуже здивовані. Результати засвідчили, що замість унормованої години відпочинку від праці, більшість із нас витрачає всього 30 хвилин.

І це ще не все, близько 40% людей і зовсім не покидають робочу територію (завод, офіс, тощо) під час обіду. Всі вони посилалися на дефіцит часу, але окремі запитання анкети довели, що частина з них не залишає офіс тому, що боїться скласти враження недобросовісних працівників. При цьому вони ігнорують усі попередження організацій охорони здоров’я: сидіння впродовж трьох годин і довше збільшує ризик передчасної смерті навіть якщо регулярно займатися спортом.

Вчені наполягають: півгодини на обід – не достатньо для повноцінного відпочинку, якого потребує працююча людина. Більше того, роботодавці теж мають бути зацікавленими у такому розпорядку, інакше значною мірою знижується ефективність праці у другій половині дня і прямо пропорційно збільшується кількість лікарняних.

Для відпочинку нам не вистачає 3 год. 8 хв.

Дві третини населення нашої планети постійно почувається стомленою. Близько 70% опитуваних зі 134 країн зізналися, що просто розівчилися відпочивати. Особливо багато серед них виявилося представників молоді, що майже весь час витрачають на роботу або думки про неї.

Прості підрахунки довели, що в цілому для повноцінного відпочинку людям не вистачає 3 годин 8 хвилин. То чи можна позбавляти себе ще й обідньої перерви? Особливо, якщо це загальноприйняте правило корпоративної етики? Відповідь очевидна. До того ж, доведено, що година обіду допомагає поповнити резерви сил, абстрагуватися від складних завдань, покращити концентрацію та настрій.

Оберіть свій ритм

Щодня близько 1200 людей помирають тільки тому, що проводять у сидячому положенні більше трьох годин на добу. Такі результати масштабного дослідження, опублікованого в «Американському журналі профілактичної медицини». Виявилося, що більше 60% людей з мільярда проводять сидячи близько п’яти годин на день, включаючи водіння автомобіля. Учені пов’язали такий спосіб життя з підвищеним ризиком ожиріння, хвороб серцево-судинної системи та цукрового діабету 2 типу. А після семигодинного сидіння кожна година (!) збільшує ризик передчасної смерті на 5%.

Якщо у вас сидяча робота (наприклад, за комп’ютером), то під час обіду вам життєво необхідно залишити робоче місце і не повертатися до нього принаймні годину. Звичайно, це не означає, що слід їсти стоячи! Але, за нашими підрахунками, власне їда займає не більше 20 хвилин, а решту часу сидіти не обов’язково.

Після перекусу радимо дотримуватися такого плану – прогулянка на свіжому повітрі (ще 15 хвилин) і невелика зарядка (плюс 5 хвилин), що допоможуть привести тіло в тонус. Також час від часу корисно робити кілька елементарних вправ безпосередньо на робочому місці: хоча б кругові рухи головою, зведення і розведення лопаток, тощо.

І забудьте про телефон…

Ще одне дослідження, проведене минулого року, виявило: люди, які під час обідньої перерви використовували телефон, були більш стомленими протягом дня. Подумайте, Вам це потрібно? Адже після їди ви маєте в запасі  ще цілих 40 хвилин. Із 425 чоловіків і жінок, які взяли участь у дослідженні, краще почувалися ті, що відклали ґаджети вбік і обрали живе спілкування.

То чим би вам хотілося зайнятися під час обідньої перерви? Обговорити з колегами останні новини, подихати свіжим повітрям, релаксувати під улюблену музику чи просто побути наодинці і подумати? Витративши всього кілька зайвих хвилин на себе, ви зможете значно покращити свій психоемоційний та фізичний стан. І повірте, якість вашої роботи від цього не постраждає.

Підготувала Ася Дан

Джерела: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3802525/Give-break-average-worker-spends-28-MINUTES-lunch-making-productive.html ;

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3847463/ ;

http://www.dnhc.ca/2017/02/28/tired-prenatal-postpartum-fatigue/